Skocz do zawartości
  • 0

Sygnecik z trupią główką i znaczek

dyr.Dymalla

Pytanie

Napisano
Znaleziony na śmietniku przy koszarach wermachtu, ale zwozili tam też śmieci z miasta po wojnie. Wytłaczany z blachy mosiężnej i nie sądzę by służył" w wojsku. Czy może to być powiedzmy pomoc zimowa"?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, ale mam jeszcze pytanie.Co oznacza ten skrótKWHW? Czy to właśnie pomoc zimowa"?Czy był noszony tylko przez policję, czy też każdy mógłgo nosić?
Napisano
Kriegswinterhilfswerk - wojenna pomoc zimowa
Nie był noszony przez policje tylko policja była organizatorem tej kwesty i TN (Technische Nothilfe)
Kwesta pod hasłem Dzień Policji"
Napisano
Co do sygneciku to wniosek jest mój taki że sygneciki takie i o podobnych motywach można było zakupić w kantynach (wz.nie regulaminowy).Często się trafiają w wojskowych śmietnikach i w terenie,mosiężne,miedziane srebrne.Znajdowałem identycznego wzoru tylko sreberka.Mogę się mylić ale tak mi się wydaje.
Napisano
Przypisowanie szlachetnych metali do IIWŚ jest nietrafioną teorią.Tu nie chodzi o I czy IIWŚ ale o zasobność portfela żołnierza.Mniej zamożni oczywiście kupowali te tańsze.
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie