dyr.Dymalla Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 Znaleziony na śmietniku przy koszarach wermachtu, ale zwozili tam też śmieci z miasta po wojnie. Wytłaczany z blachy mosiężnej i nie sądzę by służył" w wojsku. Czy może to być powiedzmy pomoc zimowa"?
dyr.Dymalla Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 Zwykły znaczek o średnicy 2 cm. ale co to za symbol?
Kopacz1 Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 Znaczek Halteverbot KWHW 15-16 luty 1941 Dzień Policji"
dyr.Dymalla Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 Dzięki, ale mam jeszcze pytanie.Co oznacza ten skrótKWHW? Czy to właśnie pomoc zimowa"?Czy był noszony tylko przez policję, czy też każdy mógłgo nosić?
Kopacz1 Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 Kriegswinterhilfswerk - wojenna pomoc zimowaNie był noszony przez policje tylko policja była organizatorem tej kwesty i TN (Technische Nothilfe)Kwesta pod hasłem Dzień Policji"
Kopacz1 Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 Co do sygneciku to wniosek jest mój taki że sygneciki takie i o podobnych motywach można było zakupić w kantynach (wz.nie regulaminowy).Często się trafiają w wojskowych śmietnikach i w terenie,mosiężne,miedziane srebrne.Znajdowałem identycznego wzoru tylko sreberka.Mogę się mylić ale tak mi się wydaje.
dyr.Dymalla Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 Musiał im się bardzo podobać ten motyw. Dzięki
8total4 Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 sygnet kantynowy , bardziej wyglada na IWŚ, na IIWŚ wykonywano ze szlachetniejszych metali.pozdro!
Kopacz1 Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 Przypisowanie szlachetnych metali do IIWŚ jest nietrafioną teorią.Tu nie chodzi o I czy IIWŚ ale o zasobność portfela żołnierza.Mniej zamożni oczywiście kupowali te tańsze.pozdro!
Pytanie
dyr.Dymalla
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.