Łukasz Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Witam!Jakie szkło powiększające polecanie do dokładnej analizy odznak, odznaczeń? Ile razy ma powiększać? Miałem i mam nadal kilka starych, amatorskich lup. Jednak to już chyba nie to. W miarę rozwoju kolekcji, z rosnącym stażem w temacie" człowiek chce być bardziej profesjonalny.Na allegro jest wiele lup do celów kolekcjonerskich z podświetlaniem LED. Ktoś używa? Jak się spisują? M.in. marka Leuchtturm.Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 7, 2009 Author Share Posted January 7, 2009 Nikt nie używa szkła powiększającego?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zabor Posted January 7, 2009 Share Posted January 7, 2009 Byłem grzeczny i Mikołaj mi przytaszczył (on zaciągnął w Lidlu) bardzo sympatyczną lupinę z oświetleniem (pow 2,5X , światło 6 lub 12 led) okazało się , że germańska i ma 5 lat gwarancji. Do odznaczek i moniaków jest git.Pozdrawiam B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzieci3 Posted January 8, 2009 Share Posted January 8, 2009 Witam,ja jako poszukiwacz w słusznym wieku wzrokowym" posługuję się lupką o 5-cio krotnym powiększeniu oczywiście z lampką.Otrzymałem ją od syna na któreśtam urodziny i nie ukrywam przydaje się za każdym razem.Pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 9, 2009 Author Share Posted January 9, 2009 Witam ponownie!Ja myślalem o czymś nawet 10x. Nie wiem, czy nie za duże... Za każdym razem zapominam spytać kolegów falerystów jakich używają. A jak te lampki, podświetlanie, dobre?Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 jak profesjonalnie - to jeszcze na jakim poziomie....osobiście - w kontekście monet w słabych stanach - preferuję obraz na monitorze - obiektu oświetlanego pod różnymi kątami...może tak https://ssl.allegro.pl/item494268782_%5E_mikroskop_techniczny_xtliv_zoom_kamera_usb.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erih Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 Był kiedyś taki wynalazek jak lupa stereoskopowa , jeszcze z 5 lat temu szalńczo poszukiwany po komisach- pewnie dziś do dostania na Alledrogo. Rodzaj mikroskopu o niewielkim powiekszeniu( do 100 razy) ale dającego obraz przestrzenny.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.