Jump to content

Lupa, szkło powiększające. Jakie?

Łukasz

Recommended Posts

Witam!

Jakie szkło powiększające polecanie do dokładnej analizy odznak, odznaczeń? Ile razy ma powiększać?

Miałem i mam nadal kilka starych, amatorskich lup. Jednak to już chyba nie to. W miarę rozwoju kolekcji, z rosnącym stażem w temacie" człowiek chce być bardziej profesjonalny.

Na allegro jest wiele lup do celów kolekcjonerskich z podświetlaniem LED. Ktoś używa? Jak się spisują? M.in. marka Leuchtturm.

Pozdrawiam, Łukasz

• 2 months later...
Byłem grzeczny i Mikołaj mi przytaszczył (on zaciągnął w Lidlu) bardzo sympatyczną lupinę z oświetleniem (pow 2,5X , światło 6 lub 12 led) okazało się , że germańska i ma 5 lat gwarancji. Do odznaczek i moniaków jest git.

Pozdrawiam B.

jak profesjonalnie - to jeszcze na jakim poziomie....

osobiście - w kontekście monet w słabych stanach - preferuję obraz na monitorze - obiektu oświetlanego pod różnymi kątami...

może tak https://ssl.allegro.pl/item494268782_%5E_mikroskop_techniczny_xtliv_zoom_kamera_usb.html

• 3 weeks later...
Był kiedyś taki wynalazek jak lupa stereoskopowa , jeszcze z 5 lat temu szalńczo poszukiwany po komisach- pewnie dziś do dostania na Alledrogo. Rodzaj mikroskopu o niewielkim powiekszeniu( do 100 razy) ale dającego obraz przestrzenny..

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information