nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Porozrywana amunicja (mauser, mosiak i pistoletowa)
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Blaszki podobno z lamp karbidowych na tych dolnych wymalowane Res. Laz.
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Szczątki dokumentów. Większość wystawiona w lazarecie w Prabutach. Kilka nazwisk, stopni, jednostek i wspomniane miescowości - Malbork i Iława.
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Wypisane ołówkiem wspomniany feldpost. U góry napis Res. Laz. Riesenburg.
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Pieczątka jednostki - ..erie.Ers.u.Ausb.Abt.600"
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Ciekawy nagłówek - Truppenarzt beim Gren.Ausb. - Batl 172"
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Fragment daty i jakaś jednostka (dowódcza ?) 1./11.E.M.A.A.
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Stopień, imię i nazwisko, data urodzenia (jak polscy Kolumbowie), jakaś jednostka z Kwidzyna (?)
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 I najciekawszy papier (a raczej jego szczątki) wystawiony 16.08.1944 r.
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Wystawiony w Kriegslazarett Riesenburg" przez wydział wewnętrzny (inner abteilung).
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 przez niejakiego I. G. w stopniu SS - Oberscharfuhrera u S.D.G.:-).
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Z trzeciego regimentu czwartego oddziału sanitarnego z 30 dywizji grenadierów SS. :-)
nomyss Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Były też nieśmiertelniki (na dole link do wątku o nich)a tu foto wyrytego podpisu Obergefrajtra Roberta ..... na odwrocie jednego z nich http://www.odkrywca-online.pl/niesmiertelniki-niemieckie-id,642416.html#642416 I tyle znalezisk. Z góry sorry że niektóre rzeczy mogły być na 1 a nie na kilku fotach ale miałem tylko takie foty. pozdrawiam nomyss
FalkenBurg Napisano 4 Listopad 2008 Napisano 4 Listopad 2008 Witam resztki szkieł laboratoryjnych i ,,buteleczek'' no i te blaszki fajne znalezisko musiałeś natrafić na miejsce gdzie ktoś miał studio fotograficzne lub wywoływał zdjęcia typowy sprzęt z tamtego okresu
and_andrzej Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 Tartu to jedno z większych miast w Estonii. Spory ośrodek uniwersytecki. Fajna porcelanka.
szajka Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 szczeze to ja takie rzeczy wypierdzielam :) bez urazy ale czym tu się cieszyć kawałkami porcelany takie moje zdanie
Kiler Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 Ta blaszka to wkladka do maski pgaz, zapobiegajaca zalamaniom maski w trakcie przechowywania.Nie sluchaj glupot, naprawde fajne znalezisko, zwlaszcza gdy jest zestawione w calosci. Niejako daje poglad na ten lezaret. Warto byloby zainteresowac jakiegos w porzadku lokalnego historyka, ktory pisze artykuly i zechcialby za Twoim pozwoleniam wykorzystac zdjecia tych rzeczy. Te resztki dokumentow tez ciekawa sprawa, nawet bardzo. Wiele osob dalo by za nie troche, zwlaszcza ze wiadomo skad pochodza itd. i dzieki nim moze powstac nowy poglad na uwczesna rzeczywistosc w Twojej okolicy. Dla lokalnego milosnika historii sa to bardzo fajne rzeczy i piekne trafienie. Fajnie byloby zamiesc to w jakims lokalnym wydaniu historycznym.
Luftlander Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 Zgadzam się z Kilerem fajne trafienie. Tylko mam jedną uwagę jeżeli te szkła laboratoryjne, fiolki, itp. pochodzą se szpitala lub laboratorium to bym bardzo uważał na zagrożenie biologiczne, kto wie co jest w tych fiolkach może być jakieś choróbsko, grzyb, pleśń albo inna cholera która się przyczaiła i tylko czeka na żywiciela. Raczej nie znosił bym takich rzeczy do domu. Wiem coś na ten temat...
szajka Napisano 5 Listopad 2008 Napisano 5 Listopad 2008 przepraszam jesli kogos uraziłem nie mialem takiego zamiaru
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.