Skocz do zawartości

Lazaretowy śmietniczek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Szczątki dokumentów. Większość wystawiona w lazarecie w Prabutach. Kilka nazwisk, stopni, jednostek i wspomniane miescowości - Malbork i Iława.

Napisano

Były też nieśmiertelniki (na dole link do wątku o nich)

a tu foto wyrytego podpisu Obergefrajtra Roberta ..... na odwrocie jednego z nich

http://www.odkrywca-online.pl/niesmiertelniki-niemieckie-id,642416.html#642416

I tyle znalezisk. Z góry sorry że niektóre rzeczy mogły być na 1 a nie na kilku fotach ale miałem tylko takie foty.

pozdrawiam nomyss

Napisano
Witam resztki szkieł laboratoryjnych i ,,buteleczek'' no i te blaszki fajne znalezisko musiałeś natrafić na miejsce gdzie ktoś miał studio fotograficzne lub wywoływał zdjęcia typowy sprzęt z tamtego okresu
Napisano
Ta blaszka to wkladka do maski pgaz, zapobiegajaca zalamaniom maski w trakcie przechowywania.
Nie sluchaj glupot, naprawde fajne znalezisko, zwlaszcza gdy jest zestawione w calosci. Niejako daje poglad na ten lezaret. Warto byloby zainteresowac jakiegos w porzadku lokalnego historyka, ktory pisze artykuly i zechcialby za Twoim pozwoleniam wykorzystac zdjecia tych rzeczy. Te resztki dokumentow tez ciekawa sprawa, nawet bardzo. Wiele osob dalo by za nie troche, zwlaszcza ze wiadomo skad pochodza itd. i dzieki nim moze powstac nowy poglad na uwczesna rzeczywistosc w Twojej okolicy. Dla lokalnego milosnika historii sa to bardzo fajne rzeczy i piekne trafienie. Fajnie byloby zamiesc to w jakims lokalnym wydaniu historycznym.
Napisano
Zgadzam się z Kilerem fajne trafienie. Tylko mam jedną uwagę jeżeli te szkła laboratoryjne, fiolki, itp. pochodzą se szpitala lub laboratorium to bym bardzo uważał na zagrożenie biologiczne, kto wie co jest w tych fiolkach może być jakieś choróbsko, grzyb, pleśń albo inna cholera która się przyczaiła i tylko czeka na żywiciela. Raczej nie znosił bym takich rzeczy do domu. Wiem coś na ten temat...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie