butchcassiddy Napisano 3 Listopad 2008 Autor Napisano 3 Listopad 2008 Witam wszystkich. Znalazłem coś takiego. Kształtem przypomina kulę karabionową. Jest wykonane z ołowiu.
butchcassiddy Napisano 3 Listopad 2008 Autor Napisano 3 Listopad 2008 Tył z literą T"? Wymiary i waga budzą respekt. Kaliber 11mm, długość w obecnym stanie nieco ponad 26mm.
butchcassiddy Napisano 3 Listopad 2008 Autor Napisano 3 Listopad 2008 Czubek jest spłaszczony. Czy to kula karbinowa? Znalazłem to w miejscu o przebogatej historii, właściwie wychodzi tam wszystko co dobre. Pozdrawiam i z góry dziekuję za pomoc.
butchcassiddy Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 To jest sam ołów, bez płaszcza. O ile mi wiadomo współczesne pociski maja płaszcz z mosiądzu. Pozdrawiam
SZZ Napisano 4 Listopad 2008 Napisano 4 Listopad 2008 Panowie, jeśli już to pocisk a nie kula. Kule - jak sama nazwa wskazuje - mają kształt kulisty i stosowano je w broni odprzodowej. A tak poza tym, to mnie też ten pocisk wygląda na element naboju do karabinu Berdana kaliber 10,67 mm.Pozdrawiam
Pytanie
butchcassiddy
Witam wszystkich. Znalazłem coś takiego. Kształtem przypomina kulę karabionową. Jest wykonane z ołowiu.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.