woytas Napisano 2 Listopad 2008 Autor Share Napisano 2 Listopad 2008 Możliwe będzie wywożenie podejrzanych o terroryzm do państw, gdzie tortury są dozwolone - wynika z nowego prawa antyterrorystycznego, do założeń którego dotarł Dziennik".http://wiadomosci.onet.pl/1855338,11,item.htmlFajnie krde faajnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 2 Listopad 2008 Share Napisano 2 Listopad 2008 I bardzo dobrze! Czas skończyć z sytuacja, że prawo chroni tych, którzy z premedytacja je łamią! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 Tak , wracamy do starej maksymy ,,oko za oko ,ząb za ząb ''a następnym krokiem będzie pręgierz i publiczna chłosta . To tak jak z wychowaniem dzieci ,jeśli nie umiemy sobie z tym poradzić, to sprać tyłek smarkaczowi .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 publiczna chlosta w tydzień by zresocjalizowała wszystkich tzw.'młodocianych przestępców' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 Kokesh, tu nie chodzi o zemstę tylko o bezpieczeństwo. Jak taka k**** podłoży gdzieś bombę, to jak go zmusisz do gadania? Patrząc mu znacząco w oczy? Czy postraszysz go wakacjami w wyremontowanym ZK? A może sam mu opłacisz adwokata?JEŚLI MAM WYBRAĆ POMIĘDZY ŻYCIEM I ZDROWIEM MOICH BLISKICH ALBO JAKIEGOŚ NAWIEDZONEGO S*********, KTÓRY CHCE ICH SKRZYWDZIĆ, TO NIECH GO BÓG MA W OPIECE, BO WYBÓR JEST PROSTY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 3 Listopad 2008 Autor Share Napisano 3 Listopad 2008 Jakis czas temu byla sprawa chyba w niemczech 2 policjantow, ktorzy ostro zmasakrowali porywacza dziecka by dowiedziec sie gdzie dziecko jest schowane - klient powiedzial, panowie wylecieli z policji, dostali po jakims wyroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 3 Listopad 2008 Share Napisano 3 Listopad 2008 Jeślim chcecie żyć w cywilizowanym świecie ,to niestety prawo musi być prawem .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Z torturami to chyba rzeczywiscie przegięcie.Ale jeżeli bandzior wchodzi do mojego domu z nożem i zagraza mojej rodzinie powinien sie spodziewać,że może ja będę szybszy i połamię mu ręce.Dlaczego mam sie zastanawiać czy nie będę przekraczał granic tzw.''obrony koniecznej''.Dlaczego to ja mam sie tłumaczyć w sądzie że ''biedny''oprych w walce ze mną nieszczęśliwie uderzył głową w kant stołu.Przecież on tylko sierotka chciał mnie okraść a nóż w jego ręce miał mi ułatwić podjęcie decyzji To jest cywilizowany świat i państwo prawa kolego kokesh?Dlatego zgadzam się z AKMS-jeśli ktoś zagraża mojej rodzinie i innym uzyjmy wszelkich środków żeby bydlaka wyeliminować ze społeczeństwa.A jesli nie będzie chciał wydać innego bydlaka z bombą-każda forma przymusu według mnie jest do zaakceptowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Jeślim chcecie żyć w cywilizowanym świecie ,to niestety prawo musi być prawem"Jeśli w ogóle chcemy żyć, to niestety ale trzeba wybierać: nasze bezpieczeństwo albo życie i zdrowie agresora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 każdy kij ma dwa końce ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Panowie czy nie za daleko popłynęliście ,było o torturach w celu pozyskania wiedzy operacyjnej a wy już uśmiercacie każdego kto zechce przekroczyć w niecnych celach próg waszego domu .Nie bierzecie nawet pod uwagę że stosując wasze średniowieczne zasady w jednej chwili z ofiary stajecie się napastnikiem , oczywiście za nic sobie biorąc konsekwencje takiego czynu .Ja rozumiem że kolega EMPAI zatłukł by gołymi rękoma każdego złoczyńce który wszedł by mu w drogę , nie zamierzając się z tego tłumaczyć ,ale po to istnieje prawo aby właśnie wyjaśnić kto był napastnikiem a kto ofiarą .Przytaczając powyższe przykłady zakładacie że coś jest czarne lub białe ,ale życie pisze różne scenariusze ,bywają pomyłki ,fałszywe oskarżenia i cała masa innych zawiłości .A torturowanie ludzi ,nawet w słusznej sprawie ,jest nieludzkie i podłe .Jest oznaką słabości moralnej i intelektualnej oprawców .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Kolega EMPAI nie zatłukł by kazdego złoczyńcy który by mu wszedł w drogę ale nie zastanawiał by się ani minuty gdyby rzeczony złoczyńca wszedł do jego domu i chciał zrobić krzywdę jego rodzinie.Myślę.że wyraźnie to napisałem.Zgadzam się z kokeshem,że bywają pomyłki,fałszywe oskarżenia itp.Ale sytuacja o której napisałem powyżej jest chyba dość oczywista.Co mi po tym,że sąd zgodził by sie ze mną gdyby moja rodzina została już skrzywdzona.I co-bandzior wyrazi skruchę,przeprosi i pójdzie sie napic z kumplami a moi bliscy będą przeżywali traumę przez wiele lat a może do końca życia.Czy nie lepiej zdusić zło w zarodku?I tutaj kolego kokesh właśnie wszystko jest czarne albo białeNie masz racji,że odeszlismy daleko od tematu tortur w celu wydobycia zeznań.Sytacja jest podobna-przestępca ma wiecej praw niż ofiaraCo powiesz rodzinom ludzi zamordowanych z zimną krwią dla 20 złotych,co powiesz rodzinom które straciły bliskich bo jakiś maniak podkłada bombę żeby przypodobać się swojemu Bogu,CO W KOŃCU BYŚ POWIEDZIAŁ GDYBY ODPUKAĆ COŚ W TAKIEJ SYTUACJI STAŁO SIĘ TWOJEJ RODZINIE?Czy nie okazał byś wtedy słabości moralnej i intelektualnej o której z taką emfazą piszesz? Wątpie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Przewrotnie odwrócę pytanie .Co by było gdyby każdy któremu ktoś skrzywdził bliskiego własnoręcznie wymierzał sprawiedliwość ,co by było jeśli za jedną podłożoną bombę podłożyli byśmy ich dziesięć .CO BY BYŁO???.Pomyśl .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 W świetle obowiązującego w Polsce prawa, legalne wywożenie kogokolwiek w celu poddania go torturom nie jest i nie będzie możliwe (chyba, że Polska wypowie kilka zobowiązań międzynarodowych i zmieni konstytucję).Konstytucja RPRozdział II, Art.40:Nikt nie może być poddany torturom ani okrutnemu, nieludzkiemu lub poniżającemu traktowaniu i karaniu. Zakazuje się stosowania kar cielesnych.Międzynarodowy pakt praw obywatelskich i politycznych (ratyfikowany przez Polskę w 1977)Część III, Art.7Nikt nie będzie poddawany torturom lub okrutnemu, nieludzkiemu albo poniżającemu traktowaniu lub karaniu. W szczególności nikt nie będzie poddawany, bez swej zgody swobodnie wyrażonej, doświadczeniom lekarskim lub naukowym.Konwencja w sprawie zakazu stosowania tortur oraz innego okrutnego, nieludzkiego lub poniżającego traktowania albo karania (ratyfikowana przez Polskę w 1989)Art.21. Każde Państwo Strona podejmuje skuteczne środki ustawodawcze, administracyjne, sądowe oraz inne w celu zapobieżenia stosowaniu tortur na całym terytorium znajdującym się pod jego jurysdykcją. 2. Żadne okoliczności wyjątkowe, takie jak stan wojny, groźba wojny, brak wewnętrznej stabilizacji politycznej lub jakakolwiek inna sytuacja wyjątkowa, nie mogą stanowić usprawiedliwienia dla stosowania tortur. 3. Polecenie zwierzchnika lub władzy państwowej nie może uzasadniać stosowania tortur.Art.31. Żadne Państwo Strona nie może wydalać, zwracać lub wydawać innemu państwu danej osoby, jeżeli istnieją poważne podstawy, by sądzić, że może jej tam grozić stosowanie tortur. 2. Dla ustalenia istnienia takich podstaw właściwe władze uwzględniają wszelkie stosowne okoliczności, w tym, w odpowiednich wypadkach, istnienie w danym państwie stałej praktyki poważnych, jawnych i masowych naruszeń praw człowieka.A argumentację typu co by było, gdyby wasza..." to Bareja obśmiał w Misiu"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Przewrotnie odwrócę pytanie .Co by było gdyby każdy któremu ktoś skrzywdził bliskiego własnoręcznie wymierzał sprawiedliwość ,co by było jeśli za jedną podłożoną bombę podłożyli byśmy ich dziesięć .CO BY BYŁO???.Pomyśl .Pozdro...Co by było?Każdy następny bandzior chcący kogoś skrzywdzić może by się zastanowił przed wyruszeniem na łowyCo mu teraz grozi? Wyrok w zawiasach,a może max dwa latka w celi z telewizorkiem i z dostępem do siłowni?Gdyby bał się bólu,gdyby bał się o swoją rodzinę tak jak my może by się zastanowił,że coś złego może spotkać także jego.Może taka refleksja zatrzymała by co trzeciego w domu.Dobre i to .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 4 Listopad 2008 Autor Share Napisano 4 Listopad 2008 Chyba roznimy sie czyms od terorystow i tego typu klimatow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Taki bandzior o którym mówisz ,ma w d.... rodzinę ,zasady normalne i życie ,drwi z tego, a z bólem zetknął się nie raz ,więc ręce ubrudzisz krwią tylko dla swojej satysfakcji .Jeśli chcesz naprawiać świat według takich zasad o których z taką euforią piszesz to zaczynam się bać że moją polemikę podjąłem z osobom która w swoich poglądach stawia niebezpieczny znak równości między prawnym porządkiem i zasadami moralnymi a terrorem i chaosem .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EMPAI Napisano 4 Listopad 2008 Share Napisano 4 Listopad 2008 Chodzi mi tylko o to żeby moje prawo do życia w spokoju było egzekwowane.Żebym nie musiał bać się bandy 14to letnich chłystków którym nic nie grozi bo są nieletni- tacy ''biedni'',zdemoralizowani-to nie ich wina,że są bandytami -prawda?Więc pogłaszczmy ich po płowych główkach.Nie namawiam do żadnej krucjaty.Chcę się czuć bezpiecznie i chcę żeby prawo mi to zagwarantowało.Jeżeli w ramach prawa trzeba to zrobić wszystkimi dostępnymi środkami to zgadzam się na to!!Nie podjąłeś polemiki z jakimś radykałem,samotnym mścicielem czy innym Blade'm.Podjąłes polemikę z facetem którego wiara w prawo i nieuchronność kary coraz bardziej się chwieje,który nie może uwierzyć że człowiek napadniety we własnym domu od 7 lat broni się w sądzie bo bandzior ma lepszego adwokata który oskarżył go o uszczerbek na zdrowiu a inny''człowiek''wyrzuca przez okno z 8 piętra psa bo go wkurzał i dostaje za to 500 złotową grzywnę mimo że prawo przewiduje do 2 lat więzienia itd.-przykłdy można by mnozyć w nieskończoność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.