Yankess Napisano 28 Październik 2008 Autor Napisano 28 Październik 2008 witam mam kratke wętylacyjną z starej chałupydo identyfikacji
Maniek7_2006 Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 może była umieszczona nad kaflowym piecem???PozdrO
Yankess Napisano 29 Październik 2008 Autor Napisano 29 Październik 2008 możliwe że była nad piecem kaflowym ale rozumiem że te gwiazdki wtopione w kratkę to na styl Żydowski?
Swiety82 Napisano 29 Październik 2008 Napisano 29 Październik 2008 Nie była nad żadnym piecem, jest to zwykła kratka wentylacyjna, co prawda dość ozdobna i pewnie z bogatszej linii, ale kratka.I chyba wam sie piece kaflowe z kominkami pomyliły, gdzie takie kratki widzieliście w piecach kaflowych??? Co do kominków - kratki wentylacyjne są dziś, w dobie wkładów kominkowych, ale kiedyś? kiedyś konstrukcja kominków wykluczała istnienie takich kratek. MOŻNA dywagować na temat zastosowania tego w kuchni kaflowej, jako osobne drzwiczki od komory paleniska lub popiołu, ale patrząc że nie ma żadnej możliwości kontrolowania cugu przez tę kratkę odrzucam taką teorię. Więc zostaje kratka wentylacyjna.
Yankess Napisano 28 Październik 2008 Autor Napisano 28 Październik 2008 witam mam kratke wętylacyjną z starej chałupydo identyfikacji
MK Napisano 28 Październik 2008 Napisano 28 Październik 2008 gesetz. (gesetzlich) - prawniegesch. (geschützt) - chronionyBreslau - Wrocławto obok - nazwa firmy.
Pytanie
Yankess
witam mam kratke wętylacyjną z starej chałupy
do identyfikacji
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.