Skocz do zawartości
  • 0

Pokrywa,dekiel do Id.

Słuszny

Pytanie

Napisano

Witam!
Spacerując wczoraj po lesie trafiłem na miejsce w którym najprawdopodobniej został zniszczony,spalony jakiś pojazd.Masa przetopionego aluminim,zeliwnego złomu itd.I tak pomyslałem ze moze dzieki pomocy szanownych kolegów,przedstawiajac zdjecia jednego wiekszego elementu z tego miejsca,uda sie zidentyfikowac co tam mogło być zniszczone.Pokrywa o wymiarach 45,5cm x 11,5cm.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To jest pokrywa komory popychaczy zaworów silnika Ford Model A 1927r. Tak jak napisał już wcześniej kolega panzergrzes2 silnik ten instalowany był m.in. w samochodach ciężarowych Ford AA, licencyjnych GAZ AA i oczywiście osobowych modelach A.
Otwór służył do odprowadzania oleju z tej komory do miski olejowej przez rurę zamocowaną na zewnątrz kadłuba silnika.
Pozdrawiam.
Napisano
Pokrywa od rzędowej czwórki, ten otwór służył do wlewania bądź zlewania oleju. Myslę że raczej do dolnozaworowca. Przyjrzyjcie się na ten otwór-ciężko by było wlać do niego oleju, ale do zlewania idealny. Pokrywy zaworów mają wlewy wyciągnięte do góry-jak lejek, ten ma w dół, wygląda trochę jak korek od zlewu" od środka.
Ostatnie zdjęcie pokazujące środek-zobaczcie, że przez całą długość biegnie delikatny kanał-zaczyna sie na wysokości pierwszego cylindra, i kończy-a w zasadzie zakręca do korka.

Ale to tylko moja teoria.
Pozdrawiam!
Napisano
Białemyszki-
Czy mógłbym prosić o bliższe informacje : po czym sądzisz,że to pokrywa rozrządu ? I co jeszcze bardziej mnie intryguje ,że od górno zaworowego silnika?
Z pozdrowieniami!
Napisano

Witam!
Spacerując wczoraj po lesie trafiłem na miejsce w którym najprawdopodobniej został zniszczony,spalony jakiś pojazd.Masa przetopionego aluminim,zeliwnego złomu itd.I tak pomyslałem ze moze dzieki pomocy szanownych kolegów,przedstawiajac zdjecia jednego wiekszego elementu z tego miejsca,uda sie zidentyfikowac co tam mogło być zniszczone.Pokrywa o wymiarach 45,5cm x 11,5cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie