pomsee Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 Skarb znaleziony w młynie30.09.2008.W Krobi znaleziono skarb. Nie jest to jednak złoto ani kosztowności. Pewien Krobianin odnalazł stare dokumenty.Irena Mendel przekazała na ręce burmistrza Krobi Sebastiana Czwojdy dokumenty z posiedzeń rady miejskiej z początku XX wieku. Większość z nich jest w języku niemieckim.Dopiero w 26 kwietnia 1919 roku został sporządzony pierwszy protokół w języku polskim i niemieckim. Książka przez kilkadziesiąt lat ukryta była na ostatniej kondygnacji krobskiego młyna należącego do rodziny Kulczyńskich. Odnaleziony przez Marcela Kulczyńskiego zbiór protokołów został przekazany Irenie Mendel z prośbą o wręczenie cennej książki do magistratu.- Mamy nadzieje, że wkrótce uda się umieścić książkę w miejscu bezpiecznym, dostępnym szerokiej publiczności – mówi burmistrz Krobi Sebastian Czwojda.http://panorama.media.pl/content/view/214135/8/
wilzken Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Nie wiem dlaczego, ale wiadomości o takich skarbach lubię najbardziej... żywa historia. Ciekawe co zawierają te protokoły, nad czym wtedy radzono...
pomsee Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 Ja też lubie bardzo takie odkrycia :)Dlatego też staram się tu wklejać teksty o podobnych znaleziskach.
Swiety82 Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Ciekawi mnie gdzie byl ukryty dokładnie...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.