Skocz do zawartości

6:00

michal16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wszystko można kolekcjonować byle było legalne i zgodne z ustawą... A czy wykopane, czy kupione, czy znalezione na strychu niech już udowadniają, moje to nie mają prawa zabierać..."

Czuje pewność w Twojej wypowiedzi DJ.
Ja taki pewny nie jestem. Było parę wątków, w których userzy pisali, że kolekcje ekwirowano". Mam w głowie kolege, który po ciężkich bojach odzyskał złotego moniaka (po roku zdaje się).

Ja się boję o moją( iewinną") kolekcje choćby z tego powodu, że dopełniam ją czasami na allezło. Tam też są donosiciele i to wśród użytkowników.
Napisano
Witam Czyli naprzykład jak będę skopywać swoją działkę i znajdę jakąś monete to ona też należy do państawa i muszę ją zwrucić.Pozdrawiam
Napisano
Art. 189 kodeksu cywilnego
Jeżeli rzecz mająca znaczniejszą wartość materialną albo wartość naukową lub artystyczną została znaleziona w takich okolicznościach, że poszukiwanie właściciela byłoby oczywiście bezcelowe, znalazca obowiązany jest oddać rzecz właściwemu organowi państwowemu. Rzecz znaleziona staje się własnością Skarbu Państwa a znalazcy należy się odpowiednie wynagrodzenie.

Kiedys bylo to szeroko omawiane na stronach tego forum.
Napisano
a masz rachunek? - jesli nie moze byc kradziony...
Narazie posiadanie wykrywacza w naszym kraju nie jest karalne - zerknij na bannery odkrywcy" - same wykrywki sie reklamuja...
Napisano
No jak już ktoś Ci przeszuka mieszkanie to masz jak w banku że skojarzy znleziska z wykrywaczem, bo niby czego szukali... chyba nie znaczków pocztowych. Co Ty michal taki strachliwy, więcej optymizmu. Po drugie kto Ci karze trzymać swoją kolekcję we własnym domu ;)
Napisano
Witam. Najbardziej boję sie o moją kolekcje, w sumi niema nic zakazanego , wszystko bezpieczne ,ale lepiej dmuchać na zimne , no i jeszcze boje się o mój nowy wykrywacz na który długo zbierałem .POzdrawiam
Napisano
A coza roznica czy o 6 ,8 czy pozniej... Do mnie przyszli o 15 ,te same klopoty.
Po pierwsze naqjalepiej nic nie trzymac podejrzanego na wierzchu ,zadnych fantow ( granaty skorupy ,tasmy ,naboje ,nie wazne zedeko ,ty to wiesz ale im to obojetne ,wszystko pojdzie do jednego kartonu ) Jesli sie okaze ze nic na wierzchu nie ma co mogloby ich psie nosy zainteresowac ,a szukaja ot tak wg lancusdzka szczescia z allegro ,moze przeszukanie zakonczyc sie tylko na zasadzie prosze otworzyc te szafke" U mnie bylo inaczej stalo pare skorup ,psy to zobaczyly ,zadzwonily po wsparcie i najechalo ich ze 4 sztuki ,no i znalezli...
Trzeba tez zasatnowic sie o czym sie gada przez gg ,tez beda ryc wg listy z gg ,lista kontaktow w komorce oraz uwaga wg wyciagow z konta bankowego ( odwiedza wszystkich ktorzy wplacali kase ci na konto ) trzeba zatem unikac wplat na konto ,mozna inny sposob opracowac wysylania kasy za fanty, szczegolnie ze niedlugo za luski sie beda czepiac...
Za foty z kompa tez jest ciaganie po komendach miejskich ,wojewodzkich...

Wogole sadze ze allegro to wymarzony serwis dla policji (maja wszystko jak na patelni ,kto co kupuje ,co zbiera co sklada)
Napisano
Nawet jesli nic w domu nie masz nielegalnego,moga przyjsc sprawdzic prewencyjnie aby sie upewnic, a po co smrod po sobie zostawiac. W przyszlosci moga wpadac czesciej przy roznych okazjach,gdyz jestes juz na liscie.
Napisano
Jak się zakończyła moja sprawa? Bardzo bym chciał żeby się zakończyła, wciąż się toczy, w moim przypadku nie obyło się bez tzw sankcji"
Jeśli jesteś kolekcjonerem hard core militariów ( bron ,nawet deko ,amunicja -nawet deko ) licz się że jeśli wejdziesz w jakichkolwiek okolicznościach policji na widelec, jeśli znajda cokolwiek do czego można się przyczepić i co kwalifikuje się pod art263.1,2,3 (czyli posiadanie ,wytwarzanie ,lub handel),wiedzcie ze prokurator wyda odpowiedni papier na rewizje w domku, zgodę na przejrzenie rachunków bankowych ,bilingi(nie jestem pewien czy tak było w moim przypadku. Wiedzcie o tym ze prokurator i sędzia są zwykle zieloni a sprawach militarki i pojecie deko" jest im obce ,jak policjanci mówią ze jest to bron i trzeba to wyjaśnić to dadzą im wiarę a nie tobie!

Również miejcie świadomość istnienia wydziałów w policji które zajmują się tylko śledzeniem ewentualnych podejrzanych obywateli, również na odkrywcy, allegro. Sam Bocian chyba się do tego przyznał,ze został poproszony o podanie o danych paru osób...
Zatem internet nie jest dobrym miejscem na niektóre fotki pytania, poglądy...

Można tez kozaczyć na temat ewentualnych wizyt policji w waszych domach. można rozważać co się zrobi w takich okolicznościach ,ale pierwsza wpadka zawsze boli i jest bolesna nauczka dla ciebie ,a zwłaszcza dla twoich kolegów ,i postronnych osób ,zatem czasem warto zadać sobie trochę trudu i np coś kupować poza allegro, kasę wysłać w liście poleconym zamiast przekazem z konta na konto...

Dziwi mnie ze w tym portalu ,gdzie wiele osób miało wtopy z psami nie ma żadnego wątku co robić na wypadek wjazdu policji na chatę, nie oszukujmy się to ze na forum obecnie nie umieszcza się tematów na temat broni, amunicji nie oznacza ze nikt z nas nie ma na jej punkcie fioła, bron, amunicja to skutek uboczny poszukiwań z detektorem... I czasem się zdarza ,czasem w idealnym stanie, czasem również się jednak zdarza wpadka z policja :\

Pozdro Hitboy64

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hitboy64 19:56 19-10-2008
Napisano
Witam. dzięki figurant za wypowiedz, dobrze że mnie niekręci zbytnio broń itp. , bardziej monety , odznaczenia , klamry , chełmy i bagnety.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie