karpik Napisano 14 Październik 2008 Autor Napisano 14 Październik 2008 Jak w temacie. Na górze na pewno SIL.Pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 próbując - dokleić do rozpoznanych znaków wyrazy można też tak zinterpretowaćPan (zwrot grz) I.N.R.I. Your in....i teraz dopiero zagrają punktory*Pan (zwrot grz) I.N.R.I.**Your in*co w kontekście kielicha ofiarnego jest o.k.czyli anglojęzyczna...być może nawet do produkcji komunikantów http://pl.wikipedia.org/wiki/Komunikant
karpik Napisano 14 Styczeń 2017 Autor Napisano 14 Styczeń 2017 W literce e" na końcu jest taki haczyk w dół i to odróżnią ja od c". Widać wyraźnie.
karpik Napisano 14 Styczeń 2017 Autor Napisano 14 Styczeń 2017 Inaczej, masz rację, że może tam być UREN ale ta pierwsza litera to raczej nie L. Do tego to pewnie nazwisko. Po co dwa imiona?
a.korbaczewski Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 nie bardzo rozumiem wywodu z tym Panem"INRI to Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, Jezus Nazrejski Król Żydowski.ale ja tego INRI nie widze tam
karpik Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Biję się w pierś za stare zdjęcie":)Za wiki:Dawne imiona germańskie składały się najczęściej z dwóch niezwiązanych ze sobą gramatycznie składników, np. Fryderyk (fridu obrona, pokój" + richi potężny, książę"), Henryk (heim dom"+ richi), Ludwik (hlut głośny, słynny" + wig walka"Drugi człon imienia jest więc pewny- RICHPoszperam trochę w tych starych imionkach....
karpik Napisano 17 Październik 2008 Autor Napisano 17 Październik 2008 Jeżeli początek to SIR(To S" mnie męczy- nie trzyma się kupy) to nie ma tam żadnej kropki a jest dłuższe słowo. Ta una" musi być wtedy innym znakiem.
kopijnik2 Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 tak ale mówimy Pan Jezus"inri prawa strona między runami S" w tej interpretacji pełniącymi funkcję cudzysłowu
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 jeżeli występuje u" (nie V") - to po wykształceniu języków narodowych pisanych - dla Niemiec XVI - w górę...
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 Textura http://www.geocities.com/european_calligraphy/stylesplmenu.htm#texturaod 12*SIR (?INRI (??) *(?)AUI IN
kopijnik2 Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 http://www.myfont.de/fonts/infos/4307-English-Gothic--17th-c-.htmlnajedź kursorem na przykład czcionki, i popatrz na G i na Y...
Helix333 Napisano 14 Styczeń 2017 Napisano 14 Styczeń 2017 Może o herb chodzi, słownie wyrażony?Dwa imiona faktycznie dziwnie..., chyba że jakieś wspólne interesy robili Heniek z Wawrzyńcem i mieli wspólną pieczęć? :)Tak na poważnie, zastanawia mnie litera 2 i znalazłem zdjęcie półgrosza koronacyjnego, tu litera przed I wygląda jak ta z pieczęci. Na pierwszą literę/znak nie mam pomysłu. Jeśli to G lub jakimś trafem S, to może: Gauren lub Sauren ?
karpik Napisano 8 Listopad 2008 Autor Napisano 8 Listopad 2008 Kopijniku- w Twoim wappenbuchu na stronie 227 jest herb z samym kielichem- von knuth. O samej rodzinie w necie kicha. Tj.- jest ale w herbie nie ma kielona. Kielich to prawdziwa rzadkość w pomorskich herbach:( pewnie dlatego, że zarezerwowany był dla krzyżowców":)
kopijnik2 Napisano 17 Październik 2008 Napisano 17 Październik 2008 runa - małe s", lub znak wyróżniający - innea opcja prawie niemożliwa"...
rolny1 Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 Naprawdę dużo czsu spędziłem wczoraj nad tą pieczęcią w necie. Jedyne co przychodi mi do głowy to :GLORIA SIRSIARUS. Gloria wiadomo... to drugie.... sorry. Moim zdaniem pierwsza litera to G a druga L, reszta przez analogię. Pozdro ciekawa zagadka.
senectus Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 kolego karpik, najlepiej zrobisz jak sie udasz do archiwum panstwowego,do pracowni sfragistycznej i popytaj moze tam ci pomoga. bo tutaj zaczynaja mieszac angielski z lacina:)
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 http://argon.kul.lublin.pl/~mdobrosz/galeria.htmltam też można popatrzeć*SIR (&)INRI (?&) *(?)AUI INzamiast - & - runy jak SS :0
kopijnik2 Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 ...bo tutaj zaczynaja mieszac angielski z lacina:)...:))a jaka była funkcja łaciny w średniowieczu, jej relacja do języków arodowych"?a polskie makaronizmy...a czy rozpoznajesz I.N.R.I. ? wobec tego symbol jest czytelny...a ile zapożyczeń mają polski, niemiecki, angielski z łaciny?a jakim językiem mówili - pisali średniowieczni mieszkańcy nadmorskich centrów handlowych...?
senectus Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 a co wy na to jakby z tego SIR, zrobic SCI skrot od SANCTI, a z tego govrina" GAVI od GAVISUS SUM (gaudeo , gaudere , gavisus sum - cieszyć się, radować się )
Pytanie
karpik
Jak w temacie. Na górze na pewno SIL.
Pozdrawiam.
55 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.