Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o ozszyfrowanie" starego pisma.

karpik

Pytanie

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
próbując - dokleić do rozpoznanych znaków wyrazy można też tak zinterpretować

Pan (zwrot grz) I.N.R.I. Your in....
i teraz dopiero zagrają punktory

*Pan (zwrot grz) I.N.R.I.*
*Your in*

co w kontekście kielicha ofiarnego jest o.k.

czyli anglojęzyczna...
być może nawet do produkcji komunikantów http://pl.wikipedia.org/wiki/Komunikant
Napisano
Biję się w pierś za stare zdjęcie":)

Za wiki:
Dawne imiona germańskie składały się najczęściej z dwóch niezwiązanych ze sobą gramatycznie składników, np. Fryderyk (fridu obrona, pokój" + richi potężny, książę"), Henryk (heim dom"+ richi), Ludwik (hlut głośny, słynny" + wig walka"

Drugi człon imienia jest więc pewny- RICH

Poszperam trochę w tych starych imionkach....
Napisano
Jeżeli początek to SIR(To S" mnie męczy- nie trzyma się kupy) to nie ma tam żadnej kropki a jest dłuższe słowo. Ta una" musi być wtedy innym znakiem.
Napisano
Może o herb chodzi, słownie wyrażony?
Dwa imiona faktycznie dziwnie..., chyba że jakieś wspólne interesy robili Heniek z Wawrzyńcem i mieli wspólną pieczęć? :)
Tak na poważnie, zastanawia mnie litera 2 i znalazłem zdjęcie półgrosza koronacyjnego, tu litera przed I wygląda jak ta z pieczęci.
Na pierwszą literę/znak nie mam pomysłu.
Jeśli to G lub jakimś trafem S, to może: Gauren lub Sauren ?
Napisano
Kopijniku- w Twoim wappenbuchu na stronie 227 jest herb z samym kielichem- von knuth.
O samej rodzinie w necie kicha. Tj.- jest ale w herbie nie ma kielona.
Kielich to prawdziwa rzadkość w pomorskich herbach:( pewnie dlatego, że zarezerwowany był dla krzyżowców":)
Napisano
Naprawdę dużo czsu spędziłem wczoraj nad tą pieczęcią w necie. Jedyne co przychodi mi do głowy to :
GLORIA SIRSIARUS. Gloria wiadomo... to drugie.... sorry. Moim zdaniem pierwsza litera to G a druga L, reszta przez analogię. Pozdro ciekawa zagadka.
Napisano
kolego karpik, najlepiej zrobisz jak sie udasz do archiwum panstwowego,do pracowni sfragistycznej i popytaj moze tam ci pomoga. bo tutaj zaczynaja mieszac angielski z lacina:)
Napisano
...bo tutaj zaczynaja mieszac angielski z lacina:)...

:))

a jaka była funkcja łaciny w średniowieczu, jej relacja do języków arodowych"?
a polskie makaronizmy...
a czy rozpoznajesz I.N.R.I. ? wobec tego symbol jest czytelny...
a ile zapożyczeń mają polski, niemiecki, angielski z łaciny?
a jakim językiem mówili - pisali średniowieczni mieszkańcy nadmorskich centrów handlowych...?
Napisano
a co wy na to jakby z tego SIR, zrobic SCI skrot od SANCTI, a z tego govrina" GAVI od GAVISUS SUM (gaudeo , gaudere , gavisus sum - cieszyć się, radować się )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie