karpik Napisano 14 Październik 2008 Autor Napisano 14 Październik 2008 Jak w temacie. Na górze na pewno SIL.Pozdrawiam.
senectus Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 ten kwadracik moze byc abrewiacja, kropka albo kreska oznaczala na koncu wyrazu ze jest skrocony przez sciagniecie (kontrakcja)albo obciecie (suspensja), dlatego to sancti przyszlo mi na mysl. Aczkolwiek samo S tez w pieczeciach wystepuje oznacza wlasnie sigillum, tzw. sygle skrot przez odciecie. no ale rzeczywiscie,ciezko wykombinowac cos co by mialo sens
karpik Napisano 3 Listopad 2008 Autor Napisano 3 Listopad 2008 SER_INRICH GOVREN_- może "Gdyby przyjąć, że una S" jest wielką literą H, a ta druga, podobna- małą to może HINRICH.
dyl Napisano 14 Październik 2008 Napisano 14 Październik 2008 Witam to przypomina pismo runiczne.A z tym sil to bym polemizował bo to L jest odwrócone i pprzypomina G z carycy.Natomiast nie jestem pewien czy to jest S bo wygląda na jakiś motyw np.węża a w kielich lubowali się również Wikingowie
dyl Napisano 14 Październik 2008 Napisano 14 Październik 2008 To S nawet nie pasuje czcionką bo jes zaokrąglone a reszta liter przypomina gotykPozdtawiam
karpik Napisano 14 Październik 2008 Autor Napisano 14 Październik 2008 Jest to średniowieczna pieczęć lakowa wyryta w zachodniopomorskim- chyba kościelna. Napisy to najpewniej łacina- skróty. Przeważnie przedstawienie zaczynało się literką/skrótem- S. lub rozwinięciem SIGILL/SIGILLUM/SIGILLVM/SIGL....-pieczęć.
dyl Napisano 14 Październik 2008 Napisano 14 Październik 2008 To tylko moje przemyślenia, dyskutował nie będę bo jestem w tym za cienki :-) Pozdrawiam
rolny1 Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 Ja obstawiam łacinę pisaną niemieckim gotykiem XIX wiek. Przewertuję jeszcze zbiory moich książek. Pierwsza litera pierwszego słowa - G, druga l lub n, trzecia o, czwarta r, piąta i, szusta a. Drugie słowo -S, I, R, s, i, a, r, być może U, s. Nie upieram się przy swoim :).Pozdro
karpik Napisano 14 Październik 2008 Autor Napisano 14 Październik 2008 Dyl- dla mnie takie pismo to czarna magia, dlatego pytam i dziękuje za spostrzeżenia.Mi się zdawało, że po tej 3 lierce jest kropka...
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 de.fontriver.com/font/1454_gutenberg_bibel/na tym etapie tak:*SIR sINRIs *UAUI IN
karpik Napisano 13 Styczeń 2017 Autor Napisano 13 Styczeń 2017 arklas- nie może być tak jak piszesz bo miałbyś kilka różnie misanych i" na jednej pieczęci, to po S to nie będzie i". Dalej nic nie sugeruję, zacznijmy od pierwszego słowa i co powinno tam być: reguły legendę pieczęci otwierało słowo SIGILLUM , niemniej jego zapis był bardzo różnorodny, począwszy od faktu, że raz pisano go przez jedną a raz przez dwie litery L, podobna dowolność panowała w zapisie końcówki pisanej razprzez U a raz przez V. Także sposób skracania tego słowa wymyka się wszelkim schematom i wydaje się, zależny jedynie od upodobań rytownika. W blisko połowie zbadanych przykładów (44%) w legendzie pozostawiono cały wyraz, niemniej w jednej trzeciej skrócono go jedynie do sygla S (29%), w pozostałych przypadkachpozostawiano od 2 do 6 liter. Sporadycznie zamiast wyrazu SIGILLUM używano wyrazu „signum” , „secretum” lub „insygnia” bądź odpowiednika w innym języku . Czasami natomiast całkowicie pomijano ten wyraz , a napis w krótszymbądź dłuższym brzmieniu, wyjaśniał w nominatiwie lub genetiwie samą nazwę pieczęci lub precyzował dodatkowo np. jej władzę."
karpik Napisano 14 Październik 2008 Autor Napisano 14 Październik 2008 Może przy okazji ktoś podoła temu:https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/odbicie.jpg
karpik Napisano 13 Styczeń 2017 Autor Napisano 13 Styczeń 2017 Acha, napis na tej pieczęci: SECRETUM CIVITATIS STETTIN
Helix333 Napisano 13 Styczeń 2017 Napisano 13 Styczeń 2017 Na tej pieczęci jest wszystko pięknie czytelne, rytownik a rytownik... Karpik, mogę odtworzyć" napis z pieczęci z kielichem. Ułożę ten tekst/znaki w jednej linii. Może wtedy coś uda sie z tego odczytać. Potrzebuję do tego dobrego odcisku, bez blików, zdjęcie pod kątem prostym, wyżłobienia w pieczęci oczyszczone. Do tego czasu za wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pismo_gotyckie , warto zwrócić uwagę na tzw. Szwabachę. Krótki przewodnik po gotyckim kroju czcionek, pokazuje jak bardzo można się pomylić, choćby litera A ... :)
karpik Napisano 13 Styczeń 2017 Autor Napisano 13 Styczeń 2017 Helix- nie musisz nic odtwarzać" bo wszystko jest czytelne.Gotyckich fontów" też widziałem już x i chyba przez to mam oczopląs:)To pismo na pieczęci szczecińskiej jest bardzo bliskie teksturą, datowaniem i miejscem pochodzenia. Problem w tym, że nie występują tam wszystkie literki:)Pierwsze 3 litery są jasne Ser" i gdyby było oddzielone od następnych liter to nie ma problemu: Ser(skrót od secretum?), Hinrich(prawie pewne, te grube H może być właśnie oddzielające od Ser lub najpierw było tylko S z kropką i ktoś tam coś później wpasował).Drugie słowo zaczyna się na G, drugiej nie jestem pewny, następnie na 99,9 jest VREN.
karpik Napisano 14 Październik 2008 Autor Napisano 14 Październik 2008 Jak w temacie. Na górze na pewno SIL.Pozdrawiam.
senectus Napisano 14 Październik 2008 Napisano 14 Październik 2008 kol. karpik popytaj moze tutaj http://www.mediewistyka.net/forum/viewforum.php?f=19http://www.ifar.nac.gov.pl/index.phpkielich wskazuje raczej na pieczec koscielna, a z wikingami raczej wspolnego nic nie ma.
karpik Napisano 10 Styczeń 2017 Autor Napisano 10 Styczeń 2017 Przeglądając neta trafiłem na taki artykuł więc odgrzewam bardzo starego kotleta.http://strefahistorii.pl/article/2307-pieczec-rycerska-z-xv-w-wzbogacila-zbiory-muzeum-w-szczecinkuJestem prawie pewien, że ta moja to pieczęć rycerska ale z odczytania napisów wychodzą mi nici. Nie chcę już nawet nikomu nic sugerować bo co spojrze to co innego mi wychodzi.Może jest ktoś w stanie to odczytać?
Helix333 Napisano 13 Styczeń 2017 Napisano 13 Styczeń 2017 No tak, oczopląs po takiej dawce murowany :)Za znakiem G, jest coś dziwnego (przerobione / nieudane?) ale później stosując się do tego jak odczytałeś SER, to widzę tam VREU a nie VERN.
karpik Napisano 13 Styczeń 2017 Autor Napisano 13 Styczeń 2017 Nie, spójrz na u" w tej szczecińskiej, jest inne. Za to jest takie same jak " w słowie HINRICH
Helix333 Napisano 13 Styczeń 2017 Napisano 13 Styczeń 2017 Szczecińską nie powinieneś się do końca sugerować. Tam każdy, nawet najdrobniejszy element jest czytelny i powtarzalny. Nie znam wymiaru tej z kielichem i szczecińskiej, ale przypuszczam że szczecińska jest większa. Dlatego jest tak dokładna. Co do liter na tej z kielichem, powiedziałeś że pierwszy człon brzmi SER, idąc tym tropem:litera 4 - Rlitera 5 - Etak?
Helix333 Napisano 13 Styczeń 2017 Napisano 13 Styczeń 2017 3 litera - U6 litera - może jednak N ?to daje UREN ?
Pytanie
karpik
Jak w temacie. Na górze na pewno SIL.
Pozdrawiam.
55 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.