Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o ozszyfrowanie" starego pisma.

karpik

Pytanie

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ten kwadracik moze byc abrewiacja, kropka albo kreska oznaczala na koncu wyrazu ze jest skrocony przez sciagniecie (kontrakcja)albo obciecie (suspensja), dlatego to sancti przyszlo mi na mysl. Aczkolwiek samo S tez w pieczeciach wystepuje oznacza wlasnie sigillum, tzw. sygle skrot przez odciecie. no ale rzeczywiscie,ciezko wykombinowac cos co by mialo sens
Napisano
Witam to przypomina pismo runiczne.A z tym sil to bym polemizował bo to L jest odwrócone i pprzypomina G z carycy.Natomiast nie jestem pewien czy to jest S bo wygląda na jakiś motyw np.węża a w kielich lubowali się również Wikingowie
Napisano
Jest to średniowieczna pieczęć lakowa wyryta w zachodniopomorskim- chyba kościelna.
Napisy to najpewniej łacina- skróty.
Przeważnie przedstawienie zaczynało się literką/skrótem- S. lub rozwinięciem SIGILL/SIGILLUM/SIGILLVM/SIGL....-pieczęć.
Napisano
Ja obstawiam łacinę pisaną niemieckim gotykiem XIX wiek. Przewertuję jeszcze zbiory moich książek. Pierwsza litera pierwszego słowa - G, druga l lub n, trzecia o, czwarta r, piąta i, szusta a. Drugie słowo -S, I, R, s, i, a, r, być może U, s. Nie upieram się przy swoim :).Pozdro
Napisano
arklas- nie może być tak jak piszesz bo miałbyś kilka różnie misanych i" na jednej pieczęci, to po S to nie będzie i".
Dalej nic nie sugeruję, zacznijmy od pierwszego słowa i co powinno tam być:

reguły legendę pieczęci otwierało słowo SIGILLUM , niemniej jego zapis był bardzo różnorodny, począwszy od faktu, że raz pisano go przez jedną a raz przez dwie litery L, podobna dowolność panowała w zapisie końcówki pisanej raz
przez U a raz przez V. Także sposób skracania tego słowa wymyka się wszelkim schematom i wydaje się, zależny jedynie od upodobań rytownika. W blisko połowie zbadanych przykładów (44%) w legendzie pozostawiono cały wyraz, niemniej w jednej trzeciej skrócono go jedynie do sygla S (29%), w pozostałych przypadkach
pozostawiano od 2 do 6 liter. Sporadycznie zamiast wyrazu SIGILLUM używano wyrazu „signum” , „secretum” lub „insygnia” bądź odpowiednika w innym języku . Czasami natomiast całkowicie pomijano ten wyraz , a napis w krótszym
bądź dłuższym brzmieniu, wyjaśniał w nominatiwie lub genetiwie samą nazwę pieczęci lub precyzował dodatkowo np. jej władzę."
Napisano
Na tej pieczęci jest wszystko pięknie czytelne, rytownik a rytownik...
Karpik, mogę odtworzyć" napis z pieczęci z kielichem. Ułożę ten tekst/znaki w jednej linii. Może wtedy coś uda sie z tego odczytać. Potrzebuję do tego dobrego odcisku, bez blików, zdjęcie pod kątem prostym, wyżłobienia w pieczęci oczyszczone.

Do tego czasu za wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pismo_gotyckie , warto zwrócić uwagę na tzw. Szwabachę. Krótki przewodnik po gotyckim kroju czcionek, pokazuje jak bardzo można się pomylić, choćby litera A ... :)
Napisano
Helix- nie musisz nic odtwarzać" bo wszystko jest czytelne.
Gotyckich fontów" też widziałem już x i chyba przez to mam oczopląs:)
To pismo na pieczęci szczecińskiej jest bardzo bliskie teksturą, datowaniem i miejscem pochodzenia. Problem w tym, że nie występują tam wszystkie literki:)
Pierwsze 3 litery są jasne Ser" i gdyby było oddzielone od następnych liter to nie ma problemu: Ser(skrót od secretum?), Hinrich(prawie pewne, te grube H może być właśnie oddzielające od Ser lub najpierw było tylko S z kropką i ktoś tam coś później wpasował).
Drugie słowo zaczyna się na G, drugiej nie jestem pewny, następnie na 99,9 jest VREN.
Napisano
kol. karpik popytaj moze tutaj

http://www.mediewistyka.net/forum/viewforum.php?f=19
http://www.ifar.nac.gov.pl/index.php

kielich wskazuje raczej na pieczec koscielna, a z wikingami raczej wspolnego nic nie ma.
Napisano
Przeglądając neta trafiłem na taki artykuł więc odgrzewam bardzo starego kotleta.
http://strefahistorii.pl/article/2307-pieczec-rycerska-z-xv-w-wzbogacila-zbiory-muzeum-w-szczecinku

Jestem prawie pewien, że ta moja to pieczęć rycerska ale z odczytania napisów wychodzą mi nici. Nie chcę już nawet nikomu nic sugerować bo co spojrze to co innego mi wychodzi.
Może jest ktoś w stanie to odczytać?
Napisano
No tak, oczopląs po takiej dawce murowany :)

Za znakiem G, jest coś dziwnego (przerobione / nieudane?) ale później stosując się do tego jak odczytałeś SER, to widzę tam VREU a nie VERN.
Napisano
Szczecińską nie powinieneś się do końca sugerować. Tam każdy, nawet najdrobniejszy element jest czytelny i powtarzalny. Nie znam wymiaru tej z kielichem i szczecińskiej, ale przypuszczam że szczecińska jest większa. Dlatego jest tak dokładna.
Co do liter na tej z kielichem, powiedziałeś że pierwszy człon brzmi SER, idąc tym tropem:
litera 4 - R
litera 5 - E
tak?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie