matrix14xxx Napisano 10 Październik 2008 Autor Napisano 10 Październik 2008 WitamWygrzebałem na pobojowisku z 1945r.zegarek.Widać że był wykonany kunsztownie.Cyferblat emaliowany,przy cyferkach godzin kuleczki ze złota.Wokół osi wskazówek także złote ozdóbki.Koperta wygląda na srebrną.
martian. Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 Raczej z pierwszej wojny. Są specjalne miejsca do podważania, ale lepiej daj z-mistrza...
matrix14xxx Napisano 13 Październik 2008 Autor Napisano 13 Październik 2008 Otworzyłem kopertę.Niestety mało czytelne.
matrix14xxx Napisano 13 Październik 2008 Autor Napisano 13 Październik 2008 Tutaj są punce koperty,też mało czytelne.
Gniewkos Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 Tak wzór bardziej pasuje na pierwszą wojnę, jeżeli jest ze srebra jak piszesz to po otwarciu koperty w środku powinien mieć wybite punce i inne oznaczenia wtedy będzie można coś powiedzieć o pochodzeniu zegarka gdzie został wyprodukowany, składany, być może uda się ustalić markę producenta i jakiś przedział czasowy kiedy powstał.
traper6 Napisano 13 Październik 2008 Napisano 13 Październik 2008 Koperta jest zrobiona ze srebra w Szwajcarii. Cały zegarek został eksportowany do Niemiec po 1888 r. Dokładne ustalenie daty jest niemożliwe. Może bardziej uda się sprecyzować datę powstania na podstawie mechanizmu zegarka, ale w tym to Ci juz nie pomogę.
matrix14xxx Napisano 14 Październik 2008 Autor Napisano 14 Październik 2008 DziękiMechanizm moczę w oliwce,ale marne perspektywy,za długo w ziemi leżał.Koperta też uszkodzona.Złom niestety.Pozdrawiam
matrix14xxx Napisano 10 Październik 2008 Autor Napisano 10 Październik 2008 WitamWygrzebałem na pobojowisku z 1945r.zegarek.Widać że był wykonany kunsztownie.Cyferblat emaliowany,przy cyferkach godzin kuleczki ze złota.Wokół osi wskazówek także złote ozdóbki.Koperta wygląda na srebrną.
matrix14xxx Napisano 10 Październik 2008 Autor Napisano 10 Październik 2008 Jak to otworzyć bez uszkodzenia?(Większego,koperta jest już z ubytkiem.)
Pytanie
matrix14xxx
Witam
Wygrzebałem na pobojowisku z 1945r.zegarek.
Widać że był wykonany kunsztownie.Cyferblat emaliowany,przy cyferkach godzin kuleczki ze złota.Wokół osi wskazówek także złote ozdóbki.Koperta wygląda na srebrną.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.