Skocz do zawartości
  • 0

Tablica - (ubezpiecznie od ognia)

grzeb

Pytanie

Napisano
Jestem w posiadaniu tablicy z nstp. napisem w języku niemieckim:
Westpreussische Immob. Feur. Societät. W środku prostokątnej tablicy znajduje się wizerunek pruskiego orła.
Kojarzy mi się ten napis z Zachodniopruskim Stałym Towarzystwem Ogniowym - ubezpieczenie.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem w posiadaniu tablicy z nstp. napisem w języku niemieckim:
Westpreussische Immob. Feur. Societät. W środku prostokątnej tablicy znajduje się wizerunek pruskiego orła.
Kojarzy mi się ten napis z Zachodniopruskim Stałym Towarzystwem Ogniowym - ubezpieczenie.
Napisano
W internecie znalazłem jedynie taką wzmiankę o tego typu tablicy: Der preußische Adler mit Schwert, in dunklem Kaminrot vor weißem Wappenschild umgeben von den Worten „Westpreussische Immob. Feuer-Societät“. Jest to fragment wspomnień d. mieszkańca Gdańska.
Napisano

Znalazłem kiedyś dwie takie tabliczki. Jedna na ruinach starego młyna, druga prawdopodobnie ruiny uzdrowiska. Obie pochodziły z towarzystwa ubezpieczeniowego w Szczecinie.
Pzdr

Napisano
http://books.google.pl/books?id=H5FIJjBcoKwC&pg=PA280&lpg=PA280&dq=feuersozietat+stettin&source=web&ots=HccWbiaG-A&sig=Yrmrn0DARWHJMzBpmn9k0U9JK2A&hl=pl&sa=X&oi=book_result&resnum=2&ct=result#PPA111,M1
Napisano
W 9 odcinku Kolekcjonerów" nadawanym w Polsat Play fragment poświęcony został kolekcji Mariusza ze Struży, który zbiera m.in. szyldy różnego rodzaju, w tym szyldy firm ubezpieczeniowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie