algor Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 Czy mógłbym prosić o ewentualne porady co więcej można zrobić z tymi monetami ? 2 fenigi wrzuciłem do oliwki na 1 dzień, czy po paru miesiącach osad zejdzie ?
algor Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 Ta moneta jest chyba ze srebra więc włożyłem ją na 1 godzinę do soku z cytryny jednak niektóre zabrudzenia jeszcze zostały czy moczyć ją dłużej czy zastosować coś innego ?
220V Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 Kolego, co do sreberek - godzina to chyba troche przesada,mam nadzieje że wyjmowałeś ją przez ten czas co najmniej kilka razy i przecierałeś miekką ściereczką?Z własnego doświadczenia wiem, że krotsze moczenie i czeste przecieranie dawało mi lepsze efekty - ale zależy od próby srebra i stopnia zabrudzenia.A ten feniś,mocno zabrudzony - długo musi sie moczyć i czesto przecieraj, to na pewno coś lepszego z niego wyjdzie ;)
lina_90 Napisano 13 Październik 2008 Napisano 13 Październik 2008 a jak się sprawa ma do monet z mosiądzu? Można również próbować sokiem z cytryny?
Cyrograf15 Napisano 13 Październik 2008 Napisano 13 Październik 2008 Mosiądz po potraktowaniu kwasem robi się czerwony, jest to nieodwracalne! Zostaje wytrawiony cynk z stopu!Wojtek
lesiu1963 Napisano 13 Październik 2008 Napisano 13 Październik 2008 A co sądzicie o moczeniu srebrnych monet w roztworze soli kuchennej - ale moneta leży na folii aluminiowej która także jest cała zanurzona w roztworze soli kuchennej?Czas trwania takiej operacji ok 5-6 godzin max cała noc.
emes Napisano 14 Październik 2008 Napisano 14 Październik 2008 Czyszczenie sreberek to pikuś ale co począć z miedziakami-jak uda mi się je nieco rozjaśnić to za to stają się mniej czytelne-co tu wymyślić(oprócz oliwki oczywiście)?pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.