Skocz do zawartości

Czyszcenie monet - proszę o porady

algor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy mógłbym prosić o ewentualne porady co więcej można zrobić z tymi monetami ? 2 fenigi wrzuciłem do oliwki na 1 dzień, czy po paru miesiącach osad zejdzie ?

Napisano

Ta moneta jest chyba ze srebra więc włożyłem ją na 1 godzinę do soku z cytryny jednak niektóre zabrudzenia jeszcze zostały czy moczyć ją dłużej czy zastosować coś innego ?

Napisano
Kolego,
co do sreberek - godzina to chyba troche przesada,
mam nadzieje że wyjmowałeś ją przez ten czas co najmniej kilka razy i przecierałeś miekką ściereczką?
Z własnego doświadczenia wiem, że krotsze moczenie i czeste przecieranie dawało mi lepsze efekty - ale zależy od próby srebra i stopnia zabrudzenia.
A ten feniś,
mocno zabrudzony - długo musi sie moczyć i czesto przecieraj, to na pewno coś lepszego z niego wyjdzie ;)
  • 2 weeks later...
Napisano
A co sądzicie o moczeniu srebrnych monet w roztworze soli kuchennej - ale moneta leży na folii aluminiowej która także jest cała zanurzona w roztworze soli kuchennej?
Czas trwania takiej operacji ok 5-6 godzin max cała noc.
Napisano
Czyszczenie sreberek to pikuś ale co począć z miedziakami-jak uda mi się je nieco rozjaśnić to za to stają się mniej czytelne-co tu wymyślić(oprócz oliwki oczywiście)?
pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie