algor Napisano 3 Październik 2008 Autor Share Napisano 3 Październik 2008 Czy mógłbym prosić o ewentualne porady co więcej można zrobić z tymi monetami ? 2 fenigi wrzuciłem do oliwki na 1 dzień, czy po paru miesiącach osad zejdzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
algor Napisano 3 Październik 2008 Autor Share Napisano 3 Październik 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
algor Napisano 3 Październik 2008 Autor Share Napisano 3 Październik 2008 Ta moneta jest chyba ze srebra więc włożyłem ją na 1 godzinę do soku z cytryny jednak niektóre zabrudzenia jeszcze zostały czy moczyć ją dłużej czy zastosować coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
algor Napisano 3 Październik 2008 Autor Share Napisano 3 Październik 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
220V Napisano 3 Październik 2008 Share Napisano 3 Październik 2008 Kolego, co do sreberek - godzina to chyba troche przesada,mam nadzieje że wyjmowałeś ją przez ten czas co najmniej kilka razy i przecierałeś miekką ściereczką?Z własnego doświadczenia wiem, że krotsze moczenie i czeste przecieranie dawało mi lepsze efekty - ale zależy od próby srebra i stopnia zabrudzenia.A ten feniś,mocno zabrudzony - długo musi sie moczyć i czesto przecieraj, to na pewno coś lepszego z niego wyjdzie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 a jak się sprawa ma do monet z mosiądzu? Można również próbować sokiem z cytryny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 Mosiądz po potraktowaniu kwasem robi się czerwony, jest to nieodwracalne! Zostaje wytrawiony cynk z stopu!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesiu1963 Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 A co sądzicie o moczeniu srebrnych monet w roztworze soli kuchennej - ale moneta leży na folii aluminiowej która także jest cała zanurzona w roztworze soli kuchennej?Czas trwania takiej operacji ok 5-6 godzin max cała noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Autoliza jest OK.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Czyszczenie sreberek to pikuś ale co począć z miedziakami-jak uda mi się je nieco rozjaśnić to za to stają się mniej czytelne-co tu wymyślić(oprócz oliwki oczywiście)?pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.