Skocz do zawartości
  • 0

Zakrętka i coś jeszcze

martini

Pytanie

Napisano

Witam. Wczoraj z sobieszewa przywiozłem trochę rzeczy. Między innymi znalazły sie trzy rzeczy które nie wiem dokładnie czym są. Pierwsza z nich to jakaś zakrętka, czyżby od manierki?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,niekoniecznie musieli mieć trzy jednostki broni,mogli mieć siedem,dwanaście.Ludzka cywilizacja już parę lat jakby nie mówić eksploatuje matkę ziemię,nie byłoby niczego nadzwyczajnego gdyby metr dalej leżał pierścień księznej Anny i puszka po makreli w oleju.Pzdr.
Napisano
no tak miałem podejrzenie że cuś malutka ta nakrętka-te o których z bjarem mówimy mają średnice ok.6,5 cm.-więc wycofuję wszystko co mówiłem o polskich manierkach-to był mój strzał zupełnie bez sensu!jeżeli 3cm to skłaniam się do jakiejś wersji nakrętki od niemieckiej manierki
Napisano
Aha, czyli zakrętka niemiecka, dzisiaj jeszcze trochę poszukam, może znajdę jakąś manierkę w internecie z taką zakrętką. Jeszcze zostaje sprawa magazynka, od czego to jest? Do tt jest chyba trochę za wąski.
Napisano

Witam. Wczoraj z sobieszewa przywiozłem trochę rzeczy. Między innymi znalazły sie trzy rzeczy które nie wiem dokładnie czym są. Pierwsza z nich to jakaś zakrętka, czyżby od manierki?

Napisano

Druga z nich, to coś co zupełnie nie wiem co to może być. Przy tym stożku ma napisy, nie wszystko udało mi się odczytać (jeszcze tego nie czyściłem może dlatego)ale z tego co zobaczyłem to pisze tam modell 1935.

Napisano
to pierwsze to zakrętka od manierki-albo polskiej wz.38(doczyść-np sposobem podanym przeze mnie tu:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=298541#298618
powinno ukazać się rąbkowanie po boku pod kątem ,a na górze numer patentu Pat.Nr i cyfry
albo polska powojenna wtedy rąbkowanie z boku będzie pionowe a na górze będą owalne stemple-czyste aluminium czy cuś takiego
Napisano
ps a jednak jak przyjrzeć się dokładnie tej nakrętce to inny troszkę kształt od klasycznych-może ro jakis wzór produkowany na rynek cywilny przed wojną-trzeba by fachowca od manierek-ale w każdym razie trzeba porządnie odczyścić-aluminium na szczęście ładnie do porządku sie doprowadza:)
Napisano
Manierki wz.38 (czy raczej wz.37) produkowane w 1937 r. w Myszkowie miały takie zakrętki z mniejszym cyckiem" - jutro wstawię fotkę.
Napisano

Dla ułatwienia identyfikacji magazynka, takie łuski leżały w jego pobliżu. Średnica zakrętki od manierki to 3cm, rąbkowanie pionowe wiec raczej powojenna. Co do drugiego zdjęcia, to faktycznie jest pocisk, jest z ołowiu, a po oczyszczeniu doczytałem się napisu renneke":) I jeszcze jedno pytanie. Pocisk został znaleziony w miejscu gdzie z relacji miłego starszego Pana, była strażnica niemiecka. Została trafiona moździerzem. Dokładnie to się dowiedziałem. W tym miejscu znalazłem trzy różne rodzaje amunicji: od jakiegoś pistoletu, od lebela i właśnie ten pocisk od brenneke. Mieli aż trzy rodzaje broni przy sobie?
Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie