martini Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 Witam. Wczoraj z sobieszewa przywiozłem trochę rzeczy. Między innymi znalazły sie trzy rzeczy które nie wiem dokładnie czym są. Pierwsza z nich to jakaś zakrętka, czyżby od manierki?
bjar_1 Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Prawdopodobnie jakaś partia próbna/testowa.pzdr
dzieci3 Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Witam,niekoniecznie musieli mieć trzy jednostki broni,mogli mieć siedem,dwanaście.Ludzka cywilizacja już parę lat jakby nie mówić eksploatuje matkę ziemię,nie byłoby niczego nadzwyczajnego gdyby metr dalej leżał pierścień księznej Anny i puszka po makreli w oleju.Pzdr.
Czarek Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 no tak miałem podejrzenie że cuś malutka ta nakrętka-te o których z bjarem mówimy mają średnice ok.6,5 cm.-więc wycofuję wszystko co mówiłem o polskich manierkach-to był mój strzał zupełnie bez sensu!jeżeli 3cm to skłaniam się do jakiejś wersji nakrętki od niemieckiej manierki
martini Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Aha, czyli zakrętka niemiecka, dzisiaj jeszcze trochę poszukam, może znajdę jakąś manierkę w internecie z taką zakrętką. Jeszcze zostaje sprawa magazynka, od czego to jest? Do tt jest chyba trochę za wąski.
martini Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 Witam. Wczoraj z sobieszewa przywiozłem trochę rzeczy. Między innymi znalazły sie trzy rzeczy które nie wiem dokładnie czym są. Pierwsza z nich to jakaś zakrętka, czyżby od manierki?
martini Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 Druga z nich, to coś co zupełnie nie wiem co to może być. Przy tym stożku ma napisy, nie wszystko udało mi się odczytać (jeszcze tego nie czyściłem może dlatego)ale z tego co zobaczyłem to pisze tam modell 1935.
martini Napisano 29 Wrzesień 2008 Autor Napisano 29 Wrzesień 2008 I trzecia rzecz, chyba jakiś magazynek, ale od czego?
poldi Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 witamto drugie zdjęcie to najprawdopodobniej pocisk typu breneka z dubeltówki lub strzelby gładkolufowejPozdrawiam
panzerkpfw Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 magazynek chyba tt, w każdym razie to jest coś podobnego ;)
Czarek Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 to pierwsze to zakrętka od manierki-albo polskiej wz.38(doczyść-np sposobem podanym przeze mnie tu:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=298541#298618powinno ukazać się rąbkowanie po boku pod kątem ,a na górze numer patentu Pat.Nr i cyfryalbo polska powojenna wtedy rąbkowanie z boku będzie pionowe a na górze będą owalne stemple-czyste aluminium czy cuś takiego
Czarek Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 ps a jednak jak przyjrzeć się dokładnie tej nakrętce to inny troszkę kształt od klasycznych-może ro jakis wzór produkowany na rynek cywilny przed wojną-trzeba by fachowca od manierek-ale w każdym razie trzeba porządnie odczyścić-aluminium na szczęście ładnie do porządku sie doprowadza:)
Czarek Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 aha i jakiej średnicy jest ta nakrętka powiedz...bo nie bardzo łapię skalę...
bjar_1 Napisano 29 Wrzesień 2008 Napisano 29 Wrzesień 2008 Manierki wz.38 (czy raczej wz.37) produkowane w 1937 r. w Myszkowie miały takie zakrętki z mniejszym cyckiem" - jutro wstawię fotkę.
martini Napisano 30 Wrzesień 2008 Autor Napisano 30 Wrzesień 2008 Dla ułatwienia identyfikacji magazynka, takie łuski leżały w jego pobliżu. Średnica zakrętki od manierki to 3cm, rąbkowanie pionowe wiec raczej powojenna. Co do drugiego zdjęcia, to faktycznie jest pocisk, jest z ołowiu, a po oczyszczeniu doczytałem się napisu renneke":) I jeszcze jedno pytanie. Pocisk został znaleziony w miejscu gdzie z relacji miłego starszego Pana, była strażnica niemiecka. Została trafiona moździerzem. Dokładnie to się dowiedziałem. W tym miejscu znalazłem trzy różne rodzaje amunicji: od jakiegoś pistoletu, od lebela i właśnie ten pocisk od brenneke. Mieli aż trzy rodzaje broni przy sobie?Pozdro
bandolero Napisano 30 Wrzesień 2008 Napisano 30 Wrzesień 2008 Drugie, jeśli jest z ołowiu, to pocisk typu brenneka.
Pytanie
martini
Witam. Wczoraj z sobieszewa przywiozłem trochę rzeczy. Między innymi znalazły sie trzy rzeczy które nie wiem dokładnie czym są. Pierwsza z nich to jakaś zakrętka, czyżby od manierki?
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.