Skocz do zawartości

Polski ułan z 1939r.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Znacie może jakies ciekawe strony z fotografiami,rysunkami , obrazkami , obrazami malarzy lub których tematem byłby wrzesniowy polski kawalerzysta . Proszę pomóżcie . Pozdrawiam - Maciej G.
Napisano

Rysunek do książki kawaleria Samodzielna w bitwie nad Bzurą". Niestety jeszcze przed poprawkami - brak rękawiczek, nieprawidłowe sakwy, za nisko futerał od Visa etc. Ale ogólnie ładny. Czy chodzi o takie rysunki?

Napisano
Jak najbardziej!! Dzięki proszę o jeszcze . Foty też.
Nie jestem biegły w temacie i nie znam wszystkich - nie obraź się - jestes autorem publikacji ?, rysujesz-malujesz ? , jesteś wydawcą ?
Dzięki i pozdrawiam !
Napisano
Mam jeszcze pytanie . Czy nasza kawaleriia używała tylko Adrianów ? Czy wz.31 również? Może znacie jakąś stronkę z ładnie pokazanymm ekwipunkiem takiego żołnierza.
Jazlowiak proszę podeślij coś jeszcze!
Napisano
Jśli nie zbierałeś Gazety wojennej to żałuj
masz tu adres gdzieś tam są zdięcia z gazety wojennej
wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/index.html
pozdrawiam Lufas

Napisano

i ułan w hełmie wz. 15 - też Bzura 2003
A ja jestem Redaktorem Naczelnym Nowego Przeglądu Kawaleryjskiego i szykuję tę ksiązkę do wydania:-)

Napisano
Jazlowiak wielkie dzieki. Ladne to zdjatko 1 w ruchu.Moz jeszcze cos takiego pokazesz.
Czy Ty masz cos doczynienia rowniez z tzm odzialem kawaleri ktorz paraduje w W wie 11.listopada ?
Napisano
Może to pierwsze jest i ładne, ale dla mnie widać na nim jak poleciałem na twarz" (utrata równowagi w cięciu szablą).
W defiladach np. 11 listopada w Wa-wie najczęściej występuja 3-4 różne formacje:
-Szwadron Kawalerii Wojska Polskiego
-Ochotniczy Szw.Kaw. w barwach 1 Pułku Szwoleżerów JP ze Stow.Szwadron Jazdy RP
-reprezentacja Polskiego Klubu Kawaleryjskiego
i np. ostatnio reprezentancja kawalerii harcerskiej

Pieczarka - kawalerzysta ze zdjęcia w ruchu

ps. Jazłowiak czy na tym rysunku jest przez przypadek Marek B.?
Napisano
Jazłowiak jeżeli jeszcze poprawiacie te rysunki to na tym wskazane by było aby dolna krawędź złożonej peleryny/pałatki była wyrównana do dolnej krawędzi stroczonego płaszcza (patrz Instrukcja...")

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie