Skocz do zawartości
  • 0

Prośba - odznaki, jaka jednostka?

ŁukaszK

Pytanie

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu jednostki, w której służył mój dziadek. Wojna zastała go w Toruniu. Według zapisek z notesu (z września: nazwy miejscowości kwaterowania i dwie daty 4.09 i 17.09.1939r) Wynika, że miał przydział do VIII DOK w Toruniu. 4-go całonocny marsz w kierunku Warszawy. 17-go dostał się do niewoli (bitwa nad Bzurą). Szlak dziadka wygląda następująco:
4-5 kwatera las Pieczeń lub podobnie,potem
Bieganowo, Sompolno, Podlesie, Ostrowy, Kutno, Skrzeszewy, Rybno, .., .. , .. dwunasta nad Wisłą. Jeśli post przejdzie i znajdą się chętni do pomocy, to prześlę dane, które udało mi się zebrać.

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki, chłopaki. Tak jak pisałem wcześniej, jakakolwiek pomoc kogoś kto się orientuje w tej tematyce jest dal mnie ważna. Aby rozwiać wątpliwości, obok odznaki POS, która znajduje się na klapie kieszeni jest guzik. Zostały do rozszyfrowania odznaki na patkach (najważniejsze) i odznaka na kieszeni pod odznaką POS.
Napisano
Uzupełniam obiecane dane szlaku przebytego w niewoli jeńców wrześniowych z bitwy nad Bzurą, na podstawie notatek mojego dziadka.

Wymarsz jako jeniec wojenny 18.09.1939 do miasta Gąbin
19.09 Gostynin
20.09 Kutno
21.09 Krośniewice (folwark)
27.09 Głaznów
30.09 wyjazd do Ostrowa (pociągiem)
02.10 Ostrzeszów (sala kinowa)
05.10 Bralin (mieszkanie)
26.10 wyjazd pociągiem z Bralina do obozu Stalag VIII B" Lamsdorf (dziś Łambinowice, w powiecie nyskim)
27.10 wyjazd pociągiem do Brieg (dziś Brzeg - miasto powiatowe)
31.10 wyjazd do Jägerndorf (dziś Krnov miasto w powiecie Bruntal, w kraju morawsko-śląskim w Czechach)

Ostatecznie dziadek znalazł się na granicy Niemiec i Francji, by 1947 roku powrócić do kraju.
Napisano
Widzę, że jest dużo wejść.... Jakakolwiek informacja jest dla mnie cenna (wzór munduru, czapki, pasa, cokolwiek, może ktoś wie jakie większe oddziały maszerowały przez te miejscowości) Pas na czapce podobno był koloru zielonego. Wczoraj otrzymałem e-mail z taką informacją od wuja posiadającego foto z podkolorowanym pasem i patkami.
Napisano
Spróbuj może jeszcze przeprowadzić kwerendę (30zł, i po 10zł za skan dokumentu) w Centralnym Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach- Opolu
www.cmjw.pl i cmjw@cmjw.pl
Ja właśnie dostałem skany list transportowych odnośnie swojego dziadka, nota bene też Stalag VIIIB.
A rozbiżność Landsdorf i Lamsdorf to po prostu czeski błąd. Ważny jest St VIIIB, który odpowiadał numerowi okręgu wojskowego w Niemczech.
Napisano
Panowie...
Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc. Szczególnie kowalinho, ale również Bolasowi (buty i typ 63pp), którego nie ma w tym poście, więc wymieniam. Mam dokument z Genewy, potwierdzający, że dziadek został wzięty do niewoli 17 września 1939r jako żołnierz 63 pułku piechoty. A ja przepuściłem to przez palce, mając foto dokumentu. Ja głupi... Wcześniej brałem pod uwagę 63pp, ale opis szlaku dziadka w odniesieniu do opisów działań 63pp mi nie pasował i za bardzo skoncentrowałem się na patkach. Do 63pp nie pasowały mi orzełki. Potem w oparciu w wasze wskazówki (odznaki dywizji i pułków, które również mi nie pasowały) oraz autorskie" powiększenie doszedłem do wniosku, że na patkach są kiepsko namalowane orzełki. Tak zostawiłem poszukiwania na postawie fotek. Głównym źródłem znalezienia potwierdzenia w dokumentach była polemika z wujkiem, o poprawność wyboru miast na szlaku dziadka podczas niewoli. W jego notatkach widnieje wyraźnie zapis z obozu Landsdorf, potem Brzeg i Jagendorf - południe polski(teraz Krnov w Czechach), potem znów Landsdorf (takiego obozu nie znalazłem). Znalazłem za to miasto na północy Niemiec, które ma się nijak do pozostałych miast. Przeglądając papiery zapamiętałem, że dziadek był więźniem m.in w Stalag VIII B Na dniach ustaliłem, że to Lamsdorf (dziś Łambinowice) Skąd taka rozbieżność Landsdorf i Stalag VIIIB w Lamsdorf? W zaświadczeniu o pobycie m.in w Stalag VIII B, jak wół jest stopień i nr pułku. Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrowienia Łukasz
Napisano

W takim razie czekamy niecierpliwie :)

Żeby była zupełna jasność - i tak ,że tak powiem, dla upowszechniania wiedzy, załączam zdjęcia polskich żołnierzy z najpopularniejszymi zestawami" odznak sportowych itp. Zdjęcia pochodzą z internetu.

Na tej fotce zestaw klasyczny - (od góry) POS, odznaka za rzut granatem, odznaka strzelecka. Plus do tego sznur strzelecki dla bardzo dobrego strzelca (od 1931 r)

Napisano

Drugie zdjęcie - podobny zestaw - POS, grenadierska, ale odznaka strzelca wyborowego (niejednolity kolor odznaki, choć kształtem jest identyczna). Po drugiej stronie oczywiście odznaka pułkowa.

Napisano
Zastanawiające... sporo forumowiczów zajrzało do tego wątku i nikt nic nie wie... Zakładam, że wchodząc oczekiwali czegoś ciekawego „DLA SIEBIE”, a jak przychodzi do jakiejkolwiek pomocy osobie, która nie zna się na tym, przeczytała jakąś książkę w celu poszukania jakiejś informacji, siedzi mi.in na tym forum szukając, została spławiona przez CAW, to nikt nic nie wie, aż tylu tu odkrywców i egoistów ?(do tych co mogli pomóc, a nie pomogli). Napisałem jakąkolwiek i nic...Panowie żenada, mogę zostać posądzony o pasożytowanie na Waszej wiedzy, ale co mam robić w swej niewiedzy? Przecież dla niektórych z Was to moment, to aż taki wysiłek? Dla mnie to wiele godzin szukania, a boję się, że sam nie dam rady. Trudno to zrozumieć???
Napisano

Poprzednie dwa zdjęcia pokazywały te odznaki umieszczone na mundurach wz19, ale większego znaczenia to nie ma.

Wstawię jeszcze cudne zdjęcie (również z neta) szeregowego kawalerii KOPu w kurtce wz36, POSem, odznaką grenadierską, strzelca wyborowego i sznurem dobrego strzelca.

Mam nadzieję, ze te wypociny komuś się kiedyś przydadzą :-)

Napisano
Tutaj znalazłem ciekawy wątek oraz według mnie identyczne patki:
http://www.odkrywca-online.pl/28-pulk-artylerii-lekkiej-z-zajezierza,451555.html

Zdjęcie jeszcze nie doszło...Szkoda,że nikt więcej nie chce pomóc:(
Napisano

Niedawno otrzymałem sugestię, że artyleria nosiła inne buty niż na fot. z drugiego postu. Natomiast buty używane m.in przez saperów i artylerię zamieszczam na foto z tego postu. Ciekawe, czy były odstępstwa od tego wymogu i buty jakie nosiła piechota były też używane w jednostkach ściśle powiązanych z artylerią.

Napisano

Witam Wszystkich.
Z trudnościami, ale udało się. Mam w posiadaniu (chwilowym) zdjęcie z pierwszego postu. Lupa, soczewka od lornetki i funkcja makro w aparacie zrobiły swoje, polecam:) (wym. fot. 87x49mm) Dziwne, że pas jest zapięty na jeden bolec, może komuś coś mądrego przychodzi do głowy. Jednak najważniejsze dla mnie jest następne foto. Ponownie proszę o pomoc w id.

Napisano

Prawa wygląda jakby była domalowana (jeśli były domalowane to u fotografa). Zdjęcie jest oryginalne bez późniejszych poprawek. Może spotkał ktoś się z taką praktyką. Lewa wygląda jak skrzydła, albo liście.
Po kolorze patek (zielony), dzięki koledze kowalinho doszliśmy do wniosku, że dziadek służył w artylerii. Wspomnienia rodzinne mówią, że w łączności. Moim zdaniem obie wersje można połączyć - łączność w artylerii;) Jeśli się mylę proszę o poprawę. Foto zrobione 07 kwietnia 1939r. Data może być istotna ponieważ mobilizowany dość wcześnie przed wojną. Miał 23 lata, więc chyba pierwszą służbę odbył wcześniej. Może szkoła artylerii W Toruniu pieczątka studia fot. Pod murna 28 lub Pod murno 28. Nazwa podzielona w pionie prawdopodobnie ul.Podmurna 28 u E.Kaczmarka. Proszę wszystkich o id odznak na patkach. Więcej info w poprzednich postach. Dzięki

Napisano
Dzięki serdeczne:) Z powiększeniem odznaki ciężki temat (małe i nieostre foto i tak już przeze mnie wyostrzone, jeszcze raz dziękuję:))
Napisano
kowalinho - tak wiem, skojarzyłem. Gratuluję byłeś pierwszy:) Bardzo mnie cieszy potwierdzenie od dwóch osób:))) Założę, że to ta odznaka. Dodatkowo wytłumaczę sobie to odziedziczonymi sprawnościami przez mojego ojca: były sportowiec ze świetnym celem;-) Ja swojego czasu też. A teraz coś na stłumienie mojego humoru - e-mail witam, z przyczyn obiektywnych przesyłka nie wyszła jeszcze z Tarnowa Pozdrawiam JK". Chodzi o fotografie. Na razie skończyły mi się dane:(
Muszę czekać, mam nadzieję, że nie sam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie