Skocz do zawartości
  • 0

Prośba - odznaki, jaka jednostka?

ŁukaszK

Pytanie

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu jednostki, w której służył mój dziadek. Wojna zastała go w Toruniu. Według zapisek z notesu (z września: nazwy miejscowości kwaterowania i dwie daty 4.09 i 17.09.1939r) Wynika, że miał przydział do VIII DOK w Toruniu. 4-go całonocny marsz w kierunku Warszawy. 17-go dostał się do niewoli (bitwa nad Bzurą). Szlak dziadka wygląda następująco:
4-5 kwatera las Pieczeń lub podobnie,potem
Bieganowo, Sompolno, Podlesie, Ostrowy, Kutno, Skrzeszewy, Rybno, .., .. , .. dwunasta nad Wisłą. Jeśli post przejdzie i znajdą się chętni do pomocy, to prześlę dane, które udało mi się zebrać.

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmm, nie zauważyłem tego tematu wcześniej .Może coś pomogę...

Pierwsza fota - szeregowy w usztywnionej rogatywce garnizonowej wz35, kurtce mundurowej wz36, dwubolcowym pasie głównym typu oficerskiego (założonym poza służbą, do zdjęcia). Do tego widoczna jest odznaka POS, o czym już była mowa oraz , według mnie, odznaka strzelecka

http://klub.chip.pl/asnieg/foto/020.jpg

(numery 15-17, znając życie pewnie brązowa)

Nie jestem w stanie rozpoznać oznak na kołnierzu - lepszy skan/zdjęcie fotografii mogło by pomóc.

Nigdy nie spotkałem się z tym aby cokolwiek montowano na podpinkach od czapek garnizonowych, myślę że po prostu tak padło światło na skórę i dlatego wygląda jak wygląda.
Napisano
Zajrzyj do Odwrotów" Andrzeja Zbyszewskiego, są to wspomnienia artylerzysty z lat 1934-39, a ich większą część stanowią wspomnienia z toruńskiej Szkoły Podchorążych Artylerii. Jest tam dużo o umundurowaniu, sprzęcie, szkoleniu itp., może znajdziesz coś ciekawego.
Napisano
1. Ta 10" to oznaka kołnierzowa 66 pułku piechoty.
2. Jeśli chodzi o buty to :
- w piechocie używano trzewików z owijaczami
- w pułkach saperów, oddziałach technicznych i artylerii plotniczej oraz oddziałach pancernych używano półwysokich butów, tzw. saperek
- w wojskach łączności używano butów wysokich, to samo w żandarmerii
- w artylerii rzeczywiście używano butów wysokich, ale czy zdarzały się trzewiki z owijaczami - nie wiem.

A może na patkach jest ten gryf, patki są tak naprawdę nie zielone, a nieudolnie koloryzowane - czarne i rzeczony żołnierz był piechocińcem z 66 PP wchodzącego w skład 16 DP i Armii Pomorze?...
Napisano
Aha, czy mógłbyś wkleić oprócz lepszego skanu tego zdjęcia, zdjęcie koloryzowane? Zielone otoki miała artyleria - od polowej, przez ciężką, najcięższą po przeciwlotniczą (ale bez artylerii konnej), czy jeszcze jakaś broń miała taką barwę - nie wiem, służba uzbrojenia owszem, ale to służba. W każdym razie, w tym wypadku, jeśli zielony otok to artyleria.
Napisano
Ponieważ odznak kołnierzowych niestety tam nie ma, ale patki są:) Dobrze, że przywracasz mnie do pionu z moim marudzeniem, rozumiem. Po prostu czasem jestem pod wrażeniem wiedzy niektórych forumowiczów i przekładam to na całość (mój życzeniowy błąd). Jestem w trakcie przeglądania oraz szukania informacji o jednostkach artylerii stacjonujących w Toruniu w tym szkoły artylerzystów. Myślę, że dobrze mnie nakierowałeś, ponownie dzięki. Foty dalej nie posiadam, ale do końca tyg. powinna być u mnie. W przyszłym tyg. wyjeżdżam na kilka dni, wtedy nastąpi chwilowa przerwa z mojej strony. Pozdrawiam
Napisano
Jeśli Twój dziadek walczył nad Bzurą, a przydział mobilizacyjny miał w Toruniu, jego jednostka prawdopodobnie wchodziła w skład Armii Pomorze".

Na dziś tyle, postaram się coś jeszcze wygrzebać.
Napisano
Zastanawiam się czy nie wziąć pod uwagę dwóch postów:
z 2008-09-28 19:48:31 tekst o fotografie (wtedy jeszcze nie miałem fotek - kolorowej i tak nie posiadam)
z 2008-10-17 12:34:00
Może fotograf trochę lipny, a dziadek chciał mieć korpusówki, dla pamięci, a ich nie nosił, to mu fotograf podmalował tak pro forma, bo kto by się tam przyglądał. Fotka z patkami ma wym. 78x49mm. Otrzymałem również sugestię o 63pp z Torunia, o czym sam myślałem do 28.09 I ciągle chodzi mi po głowie łączność. Podobno dziadek mówił, że służył w łączności. Ale to chyba nie te buty...
Napisano
:) 10 Mogę o niej napisać, że najbardziej przypomina, tą z prawego kołnierza, mocno naciągając. Gryf ma jeszcze tło - tarczę, a te z kołnierza tego nie mają. Jeśli możesz to, mimo powyższego proszę napisz id 10-tki. Dzięki. Coraz bardziej skłaniam się do studiowania literatury o Armii Pomorze pod kątem przemarszu poszczególnych pułków przez miasta oraz wsie, w określone dni i porównywania ich z danymi dziadka. Będę potrzebował duużo czasu. Dzięki ponownie. P.S. Skąd piszesz?
Napisano
Dzięki za odpowiedź. Już wszystko znalazłem i odtworzyłem również szlak w niewoli, aż do powrotu w 1947r. Wrzucę na forum jak znajdę (remont w mieszkaniu). Może komuś się przyda ponieważ tym szlakiem do granicy na południu podążało przecież ok. 100 tys. jeńców z bitwy nad Bzurą.
Napisano
Witam ponownie :-)
1. Co do pasa - to, że dwubolcowy pas jest zapięty na jeden bolec świadczyć może co najwyżej to,że jest uszkodzony i nie ma jednego bolca... Albo przez nieuwagę jeden bolec nie wskoczył" na miejsce. Zdarza się.
2. Wklejam zdjęcia polskich schematów oznak kołnierzowych z ksiązki Wieleckiego. Ja nie potrafię dopasować żadnej z nich.
Napisano

Serdeczne dzięki kowalinho:)) Foto jak sobie życzyłeś. Ze skanem jest problem, ponieważ nie mam bezpośredniego dostępu do zdjęć:( Armia Pomorze DOK VIII - w Toruniu stacjonowała 4DP. Dziadek wymaszerował na południe 4.09.1939 z Torunia. Kampania wrześniowa 1939r" Wincenty Iwanowski, tą książkę przewertowałem pod kątem dat z notesu i dat z książki. Wychodzi mi na dywizje stacjonujące nad Toruniem 9DP raczej nie (za daleko), G0 Wschód chyba najbardziej pasuje (4DP i 16DP) 15DP też nie bardzo (daty). Ale po naniesieniu szlaków 4DP dywizji na mapę (mapa w kompie) wynika, że nie pokrywają się ze szlakiem dziadka (tu na pewno jest sporo do wyjaśnienia - fot. szlak bojowy") przesunięcia o 20-40km. Z innymi jeszcze gorzej.

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu jednostki, w której służył mój dziadek. Wojna zastała go w Toruniu. Według zapisek z notesu (z września: nazwy miejscowości kwaterowania i dwie daty 4.09 i 17.09.1939r) Wynika, że miał przydział do VIII DOK w Toruniu. 4-go całonocny marsz w kierunku Warszawy. 17-go dostał się do niewoli (bitwa nad Bzurą). Szlak dziadka wygląda następująco:
4-5 kwatera las Pieczeń lub podobnie,potem
Bieganowo, Sompolno, Podlesie, Ostrowy, Kutno, Skrzeszewy, Rybno, .., .. , .. dwunasta nad Wisłą. Jeśli post przejdzie i znajdą się chętni do pomocy, to prześlę dane, które udało mi się zebrać.

Napisano
Patki rzeczywiście wyglądają na ciemnozielone, pasowałoby to do artylerii.

Przejrzałem literaturę i być może znalazłem rozwiązanie kwestii oznak na kołnierzu.
Tak wygląda oznaka na kołnierz 16 Pomorskiej Dywizji Piechoty. 4 DP prawdopodobnie oznak na kołnierz nie miała.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie