Skocz do zawartości

DYS 2008- Szkoła im. Lotników Polskich

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dlatego jeszcze raz gorące podziękowania dla GRH 51 pułku piechoty strzelców kresowych" z Iłży oraz GRH Żelazny Orzeł" z Białegostoku za przeprowadzenie inscenizacji, która na zawsze pozostanie w pamięci wszystkich wówczas obecnych.
Do zobaczenia!
:)

Napisano
słów brak...

to była rekonstrukcja, inscenizacja czy zlot militarny ?

żebym wiedział jak to sobie wszystko ułozyć żeby się nie zgubić we własnych myślach...
Napisano
Zbytnia skromność przez kolegę revolta przemawia :)))
Dla smaczku i uzupełnienia części historii, Polska Kronika Filmowa Nr.1 kręcona właśnie na tym lotnisku:
http://pl.youtube.com/watch?v=uRFBz65-3tI
Napisano
Robercie Żelazny Orzeł Sekcja Lubelska dziekuje za przyjęcie i za zaproszenie na uroczystosci
do Panów co chcą sie przyczepi informuje że w trakcie uroczystosci na które byliśmy zaproszeni zorganizowalismy pokaz dla zgromadzonej publicznosci w którym zostały wyk.
motocykl odrazu nadmienie że ruski żeby nie było potem spekulacji oraz repliki umundurowania i wypos. z okresu 1944-45 ( wojsk Niemieckich i Polskich zgr. partyzanckich)

dziekuję w imieniu własnym Robetowi za tak miłe przyjęcie
Napisano
„…repliki umundurowania i wypos. z okresu 1944-45 ( wojsk Niemieckich…”
z tym stwierdzeniem Kolego Kamilo ja bym się nie zgodził i wiesz, że mam rację.

Patrząc jednak na całe wydarzenie w kategorii edukacji historycznej myślę, że warto podejmować wysiłek i uatrakcyjniać takie uroczystości obecnością grup rekonstrukcji historycznej.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Kolego Hindus wiesz że mnie wojsko niemieckie mało interesuje i mało na jego temat mogę powiedziec ale zgadzam się z tobą co do obecności na takich uroczystosciach GRH
  • 2 weeks later...
Napisano
Dodam, że klub modelarski ZTS Lublin też był obecny na tej imprezie. Nasze modele można było oglądać na sali gimnastycznej. Była tam min. diorama lotniska w Dysie z 1944 z ponad 40 samolotami 1 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego Warszawa". Ale głównie chodziło tu oto że zarówno poprzez rekonstrukcję jak i modelarstwo można zainteresować młodzież i dzieci historią naszego kraju i nie tylko. I pokazać, że można również tak spędzać wolny czas a nie tylko przy komputerze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie