Pablo02 Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Witam. Tak z ciekawości zapytam, jeśli chodzi o rekonstrukcję w Polsce pododdziałów niemieckich, to jaki wzór umundurowania jest najpopularniejszy? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Kurtka M36Spodnie M37 Furażerka M35Hełm M35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Popularność określonego sortu mundurowego wynika z faktu odtwarzania przez poszczególne grupy, pododdziałów Wehrmachtu z konkretnego okresu wojny.A ponieważ w Polsce najwięcej grup „niemieckich” rekonstruuje WH z początku II WŚ, więc odpowiedź Kolegi Skolcia jest prawdopodobnie trafna, bo wskazany przez niego zestaw obowiązywał właśnie w tym okresie.BTW - furażerka M34, a nie M35, bo wprowadzono ją do umundurowania Wehrmachtu 24 marca 1934 roku.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Jeszcze jedna uwaga - spodnie M37 to większość tylko marzy o takich a nie je ma;) Prawdziwe spodnie steingrau są tak rzadkie jak kwiat paproci ;) Ja ze swej stony do wczesnowojennej 'impresji' dodałbym jako minimum mundurowe:- pas skórzany czarny z klamrą alu groszkowaną- buty 'saperki'.Nie ma żołnierza bez butów i pasa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schutze W. Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Osobiście za bardziej uniwersalny i sensowny zestaw uważam :- Bluza - M40, M43- Spodnie - M43- Czapka - M43- Hełm - M40, M42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Ten zestaw pasuje jeśli odtwarzamy żołnierza z lat 42-43A co do replik spodni M37 to http://mundury-historyczne.pl/sklep/product_info.php?cPath=24_30&products_id=657&language=plMonza również znaleźć czasem na znanym serwisie aukcyjnym.Lub poszukać zamienników z armii szwedzkiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Schutze.W. masz rację – ale zwróć uwagę, że w zaproponowanym przez siebie zestawie na pewno nie mógłbyś uczestniczyć w imprezach z początkowego okresu wojny (rok 1939), a nadal większość inscenizacji drugowejnnych w naszym kraju dotyczy tego okresu.Skolcio zestaw zaproponowany przez Schutze.W. jest do wykorzystania na całą późną wojnę (mam na myśli okres po 1941 roku), aż do jej zakończenia – a nie tylko do 1943 roku!A co do repliki spodni M37 z Mundury-Historyczne.pl, to czy ktoś w końcu miał je w ręku i mógłby napisać o nich coś konkretnego?PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Ani szwedy, ani spodnie Franka nie mają nic wspólnego z m.37 Steingrau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 http://www.militariaonline.com/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=19_3&products_id=284 tu są ładne i w miarę tanie Steingrau. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 To też nie jest steingrau. Na dzisiaj jedynym znanym mi producentem prawdziwego steingrau jest 'Lost Battalions'. Kropka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał MG42 Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 W Brochowie ( Bzura 2008 ) miałem w ręku spodnie Franka i wydawały się w porządku. Krój jak należy, kolor szary, tylko cena 250 zł trochę zabójcza. Oczywiście nie przesądzam że są dobre, trzeba by porównać z oryginałami ( raczej niewykonalne ) lub z bardzo dobrą repliką w stylu LB lub ATF.Spodnie z linka podanego przez Alberta to zwykły szaro-zielony feldgrau.Od dłuższego czasu szukam na zagranicznych aukcjach spodni M37 i przekonałem się że żaden z producentów nie robi ich z szarego sukna tylko z szaro-zielonego. Różne produkty przewinęły się przez moje łapki i żadne nie były takie jak trzebaJak znajdę coś dobrego to dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 LB są dobre, śliczne szaro-stalowe, nic zieleni... Dam później fotkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KsięstwoCieszyńskie Napisano 16 Wrzesień 2008 Share Napisano 16 Wrzesień 2008 Witam,mam spodnie od franka. Uszyte były tragicznie. Pasek został przeszyty nie na zakładę na brzegach tylko tak jak był wycięty, tak został obszyty i wszystko co jest na zewnątrz szwu, poprostu się strzępi. Nogawki to jeszcze większa tragedia. Zamiast ładnie wykrojone i podszyte podszewką zosały wyrojone byle jak i zszyte jak jakies wory. A u dołu o zgrozo krzywo zagięte i ręcznie przyfastrygowane. To wszystko co mozna powiedziec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Obiecane zdjęcia spodenek. To spodnie górskie (Berghosen) wczesnego modelu dla oddziałów Gebirgsjaeger produkcji LB. M37 Langhosen są z tego samego sukna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Ostatnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 Panowie , specjaliści od niemieckiego munduru, proszę powiedzieć co to za cudak ? Czapka oficerska , pas również , naramienniki podoficera , patki na kołnierzu oficerskie , kurtka mundurowa na 6 guzików ...ki diabeł ?Ja mam na ten temat swoją teorię ale kilka rzeczy mi się tu nie zgadza, czekam zatem na Wasze opinie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 orzeł nad kieszenią też chyba oficerski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 Starsi podoficerowie służby sanitarnej Wehrmachtu mieli prawo do noszenia oficerskich insygniów na swoich mundurach (patek kołnierzowy, adlreów, srebrnego sznura na czapce).PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 tylko służby sanitarnej czy odnosiło się to też do innych rodzajów broni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 Do noszenia oficerski insygniów mieli również prawo podchorążowie WH pod koniec okresu poprzedzającego promocję oficerską.Inne służby (według mojej wiedzy) nie.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 wg. German Army Uniforms and Insygnia 1933-1945" Briana L.Davisa , i Wehrmacht w Kampanii Wrześniowej 1939" Jarosława Krzywani również w innych rodzajach broni byli tzw. Offizeranwarter czyli kandydaci na oficerów i ci równiez mieli prawo do w/w insygniów.Trochę to skomplikowane i mało o tym można znaleźć wiadomości w necie i książkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 Widać mało zrozumiale napisałem – pisząc:„…Do noszenia oficerski insygniów mieli również prawo podchorążowie WH…”miałem na myśli podchorążych / kandydatów na oficerów ze wszystkich rodzajów broni WH.Jak interesuje Cię temat kandydatów na oficerów WH, to może to Ci się przyda:http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=195&highlight=kandydatPozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 Dzięki , teraz alles klar" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.