Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet - zagadka ????

ra_v

Pytanie

Napisano

Witam
Zostałem szczęśliwym posiadaczem takiego oto bagneciku. Niestety nie mam pojęcia co to może być. Długość bagnetu 29cm, szpikulec 19.5cm, średnica tulei 12mm. Dwa przeciwstawne zatrzaski co 180 stopni na tulei.
Nie mogę znależć nic w necie - może ktoś z Kolegów spotkał się z czymś takim.
Pozdro

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Nie jest to na pewno MAS. Całkowicie inna głownia, zupełnie inne wymiary. miałem bagnet MAS i był inny. Choć konstrukcja bardzo zbliżona jest to inny bagnet. Dzięki za sugestie.
Pozdro
Napisano
To może FG-42? :D
Na poważnie - troszkę za nowo on wygląda, każdy mający trochę wiedzy o pracy w metalu zrobiłby taki bagnet be problemu.
Napisano
Witam
Po 2 dniowych poszukiwaniach - pozytywna identyfikacja. Jest to ekstremalnie rzadki bagnet do szwajcarskiego karabinu Rexim Favor Mk 4 (9mm Para). Niezmiernie dziwna konstrukcja łącząca elementy wielu typów broni - zaskakuje podobieństwem między innymi właśnie do FG-42. W necie udało mi się znależć tylko 1 fotkę tego dziwadła. Na jednym z zachodnich forum znalazłem uwagę kolekcjonera, że w ciągu 30 lat kolekcjonowania zna ten bagnet tylko z literatury. Więc jednak fajny bagnecik pomimo mikrych rozmiarów.
Dzieki bjar_1 za sugestie i naprowadzenie na właściwy trop.
Pozdrawiam
Napisano

Witam
Zostałem szczęśliwym posiadaczem takiego oto bagneciku. Niestety nie mam pojęcia co to może być. Długość bagnetu 29cm, szpikulec 19.5cm, średnica tulei 12mm. Dwa przeciwstawne zatrzaski co 180 stopni na tulei.
Nie mogę znależć nic w necie - może ktoś z Kolegów spotkał się z czymś takim.
Pozdro

Napisano
Moim zdaniem podobne do bagnety typu wyciorowego od karabinka francuskiego MAS-36 czy coś w tym stylu, niech się bagnetolodzy wypowiedzą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie