Skocz do zawartości

Łowicz 2008 nadchodzi!

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 110
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Znaczy posiadają zrolowane nad chlebakiem.
A skoro je posiadali, to pewnie i zakładali, kiedy było zimno i padał deszcz.

Taka jest nasza koncepcja; Mława i Bzura, celta na pasie, w końcu jeszcze lato. Łowicz, aura jesienna, celta na żołnierzu.

Napisano

Mam pytanie , na fotce którą bezczelnie ściągnałem ze strony Polonia Militaris wystepują po lewej dwaj oficerowie WH i obaj , chyba żem ślepy mają Y "szelki skórzane. Zdjęcie pochodzi z 1939 roku z Łowicza jak głosi opis, zatem jak to się ma do teorii którą słyszałem wielokrotnie , ze we Wrześniu nie było w użyciu tych szelek dopiero od 1940 roku weszły do szerokiego użytku..

Może ktoś madrzejszy się w tej kwestii wypowie bo trochę mnie to zdjęcie skołowało...:-))))

Napisano
Szelki szturmowe teoretycznie wprowadzone zostały w WH w kwietniu 1939 roku. To, że mają je na sobie młodsi oficerowie raczej nie powinno dziwić, bo korpus oficerski zawsze potrafił się zakręcić za lepszym sprzętem ;)
Mnie bardziej zaskoczyły inne zdjęcia z tej galerii na portalu PM, gdzie wyraźnie widać, że żołnierze mają na sobie szelki szturmowe i chyba nawet A-ramy…

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Właśnie Hindus , przed chwilą to samo zobaczyłem i szelki i prawdopodnie A-ramy i już w ogóle zgłupiałem , albo foty sa póżniejsze albo fotomontaż :-))))
Napisano
Te zdjecia są wielce ciekawe.
Moze też być tak, że wojsko ze zdjęć pochodzi z kolejnej fali mobilizacyjnej, wobec czego ma na sobie bogatsze wyposażenie.
Żołnerze ze zdjęć mogli pochodzic z jednostki, która dotarła do Łowicza juz po jego zajęciu.

Może w latach następnych wprowadzimy stopniowe zwiększanie ilości wyposażenia w trakcie Kampanii Wrześniowej '39.
Tegoroczny Łowicz bedzie jednak jeszcze bez szelek i A-ramek.
Napisano

to samo ma na sobie wojak pierwszy z lewej , to ewidentnie skórzane szelki i nie ma bata , to musi być zdjęcie z Września sądząc po tankietce na poboczu...

Napisano
mam gdzieś zdjęcie z przedmieść Warszawy na którym obsługa MG34 ma szelki właśnie , wszyscy mnie przekonywali że to może szelki kawaleryjskie, ponieważ nie znalazłem innych fotek , uznałem ze to pewnie prawda.
Ale teraz ....???
Napisano
Ja byłbym ostrożny i skłaniał się jednak do hipotezy Steiner’a, że to „…wojsko ze zdjęć pochodzi z kolejnej fali mobilizacyjnej…”.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
no tego to się pewnie nie dowiemy , chyba ze na odwrocie jak to się kiedyś miało we zwyczaju , zapisał ktoś kaligrafując pięknie , dokładne daty...;-))))
Napisano
Tak czy siak statystka jest przynajmniej dla mnie decydująca, a ponieważ większość zdjęć żołnierzy WH z 1939 roku, które widziałem przedstawia ich bez szelek szturmowych, więc osobiście uważam, że nie powinno ich być w rekonstrukcji tego okresu…

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Otóż , pozwolę sobie mieć odmienne zdanie bo skoro wystapiły w Łowiczu dlaczego nie miałoby być ich gdzie indziej?

Być może jakaś jednostka została w nie wyposażona do testów ale to raczej teoria mało prawdopodobna.

Tak czy inaczej koronny argument zwolenników braku szelek szturmowych u żołnierzy WH podczas Kampanii Wrześniowej został wytrącony bo przecież są dokumenty czarno na białym"...
Napisano
Dwa zdjęcia nie są, przynajmniej dla mnie, przekonywującym dowodem – zwłaszcza, gdy mamy wątpliwości co do ich datowania.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Pragnę jeszcze zwrócic uwagę, że wśród tych fotek jest również zdjęcie niemieckiego cmentarzyka. co może świadczyć o tym, że część zdjęć jest z okresu, kiedy jest juz po wszystkiem", jak mawiała pewna młoda lekarka.

Temat szelek we Wrzesniu '39 był wielokrotnie wałkowany.
Może gdzieś będą inscenizacje wrześniowe, w których będą one dopuszczalne. U nas, póki co, nie będą.
Może kiedyś to się zmieni...
Napisano
Nie jestem wielkim znawcą niemieckiego oporządzenia, ale
zdjęcie przy tankietce przedstawia kawalerzystów, a ci już w regulaminie z 1935 mają na sobie szelki (zapewne najpierw modele I wojenne lub przerabiane z szelek do plecaków.
A z wrzesniowych fotek wg mnie płynie tylko wniosek: szelki mogli dostać podoficerowie, młodsi oficerowie, niektóre oddziały do testowania- np pionierzy. Ale nie dotyczyło to wszystkich oddziałów. Może w niektórych okregach je wydano a w innych nie i przy analizie zdjęć powinno się wziąć pod uwagę nie tylko datę zrobienia zdjęcia ale i miejsce- jednostkę. Np DP Kempf miała bogatsze wyposażenie od starej ID z zadupia.
Napisano
„…niektóre oddziały do testowania- np pionierzy…”
pionierzy raczej nie, bo szelki szturmnowe pierwotnie zaprojektowane zostały dla jednostek piechoty.

Pozdrawiam
Hindus
Napisano
Otóż , pozwolę sobie mieć odmienne zdanie bo skoro wystapiły w Łowiczu dlaczego nie miałoby być ich gdzie indziej? "

Skoro zatem 82nd ABD wystąpiła w Normandii dlaczego nie miałoby jej być w Powstaniu Warszawskim?
Napisano
byt szeroka paralela – w ten sposób dyskusja staje się akademicka…"
Nie przeczę. Ale poprzez świadome przejaskrawienie mam nadzieję na sprowokowanie refleksji...
Napisano
Panowie!
Do prowokowania refleksji na temat używania przez Niemców szelek w Kampanii Wrześniowej '39, proszę założyć sobie oddzielny temat. Proszę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie