8total4 Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Napisano 8 Wrzesień 2008 mam pewne podejrzenia, ale chciałbym zaczerpnąć waszej opinii.z góry dzięki.pozdro!!
kowalinho Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Oznaka na kołnierz Strzelców Podhalańskich.
8total4 Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Napisano 8 Wrzesień 2008 Dzięki serdeczne :)a w jakich latach używana?pozdro!
kowalinho Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 Z pewnością gdzieś w przedziale 1918-39, konkretnych dat wprowadzenia nie znam, niestety.Pzdr
jabol Napisano 14 Wrzesień 2008 Napisano 14 Wrzesień 2008 WITAMNo wiesz !!! ,a co nie wierzyles mi hahaha.Pozdrawiam
8total4 Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Napisano 8 Wrzesień 2008 dzieki, bylem pewny ze po 39, ale podejrzewałem SP.<piwo>pozdro!
Gregfm Napisano 16 Wrzesień 2008 Napisano 16 Wrzesień 2008 Artykuł w wrześniowym Odkrywcy. Jeśli chcesz to mogę poskanowac. Pozdrawiam!
ramol Napisano 16 Wrzesień 2008 Napisano 16 Wrzesień 2008 Dzięki generałowi Andrzejowi Galicy swastyka w połączeniu z gałązką jedliny widniała od 1919 roku na kapeluszach i patkach kołnierza oraz w odznakach pułkowych słynnych strzelców podhalańskich czyli żołnierzy polskich 21. i 22. Dywizji Piechoty Górskiej. Swastyki pojawiły się też na sztandarach pułkowych, orkiestrowych płomieniach do fanfar i fartuchach do werbli. Jedynie 6. pułk posiadał swastykę lewoskrętną, pozostałe jednostki miały odznaki zwrócone w prawo. Takimi emblematami posługiwali się podhalańczycy do 1939 roku. Później była noszona przez żołnierzy 1. pułku artylerii motorowej na zachodzie, jak w po reaktywowaniu jednostki w Polsce powojennej (do przełomu 1946/7 roku). A co ciekawe przywilej ten zachowali oficerowie strzelców podhalańskich w niewoli niemieckiej."źródło:http://www.historia.gildia.pl/na-przelomie wiekow/symbole/swastykaPozdrawiam.
ramol Napisano 16 Wrzesień 2008 Napisano 16 Wrzesień 2008 Prawidłowy link:http://www.historia.gildia.pl/na-przelomie-wiekow/symbole/swastykapozdrawiam.
Pytanie
8total4
mam pewne podejrzenia, ale chciałbym zaczerpnąć waszej opinii.
z góry dzięki.
pozdro!!
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.