Skocz do zawartości
  • 0

Co to za chełm, ten chełm?

Hermanos

Pytanie

Napisano

Kupiłem taki oto hełm niemiecki, ale myśle ze jest to hełm strażacki, albo coś, bo wygląda jakby był wykonany z blach a nie odlany (bo takie chyba były te ormalne")
Jakby ktoś chciał to moge nowe zdjęcia zamieścic.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie chodzi o polozenie wywietrzników, bo we wszystkich modelach byly w tym samym miejscu.
chodzi o strukturę wywietrznika, t.j. czy jest tłoczony czy nabijany...
Napisano

Kupiłem taki oto hełm niemiecki, ale myśle ze jest to hełm strażacki, albo coś, bo wygląda jakby był wykonany z blach a nie odlany (bo takie chyba były te ormalne")
Jakby ktoś chciał to moge nowe zdjęcia zamieścic.

Napisano
Co do jego wartosci to bylby warty cokolwiek jakby byl caly :) w takim stanie jest jak dla mnie warty mniej niz kilogram w skupie zlomu :) ani to fajny fant na dekoracje ani egzemplarz nadajacy sie do odnawiania. jeszcze jakby byl popekany ale bez ubytkow to mozna sie bawic z nudow migomatem ale kombinowac z nadstawianiem ubytkow to chyba zabawa dla wytrwalych i nie warta zachodu :)
Napisano
helmy byly wytlaczane a nie odlewane i byly z lachy". a fotki daj calosci bo tak to niewiele.ale po tym co widac jest to wersja jeszcze z zawijana blacha do srodka.
Pozdro
Napisano
Troszkę się poprawie.Jako,że wywietrznik jest chyba bezpośrednio tłoczony w blasze a nie z osobnego elementu,to jest to hełm M40.
Napisano
Ojjj... :X Stan nie za ciekawy.
Jest to niemiecki standardowy hełm wojskowy z okresu II Wojny Światowej. Model hełmu M35 bądź M40. Nie widze dokładnie wywietrzników.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie