Skocz do zawartości
  • 0

Bardzo i to bardzo stary medalik do id.Pomocy

vojtaz2

Pytanie

Napisano

Są na nim 3 postacie ta z lewej ma złożone ręce do przodu i patrzy na tą osobę w środku, ta osoba w środku ma uniesioną rękę w kierunku kielicha , osoba z prawej ma złożone ręce z profilu i patrzy na kielich u góry. medalik posiada rant. proszę o id.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
OK, teraz widzę, że jest to mosiężny medalik katolicki, w stanie delirium, trochę nietypowy, bo jednostronny i beznapisowy. Nie będę próbował interpretować co na nim widać, bo od tego są lepsi, ale nie sądzę aby był starszy niż XVIII - XIX w. Przebywał w niesprzyjających warunkach glebowych i dlatego zaczął się rozkładać i stracił uszko.
Napisano
Raned przyjrzyj się technice wykonania, uważam że to jeszcze starszy medalik.Ja znalazłem wiele medalików z XVIII - XIXw i są wykonane maszynowo, często w Alu.

A medalik może być jakiejś czarownicy, widać te 3 postacie w płomieniach , no i ten gość na awersie z długim.. pozdr
Napisano

Banderas, czyzby to doslownie ten sam medalik?? Moj spoczywal w bardzo malo przyjemnych warunkach, prawie szrot. Ksztalt, motyw i to lekkie wybrzuszenie przy uszku wskazuja ze to ten sam mimo wszystko.

Napisano

a oto i druga strona. to powinno wyjasnic kwestie identycznosci naszych medalikow. jesli tak, to jak mozna go datawac? w miejscu gdzie wyszedl trafilo sie kilka monetek, rowniez bardzo zniszczonych niestety. staram sie dojsc z jakiego okresu fanty mi wychodza.
a wracajac do tematu watku to motyw wydaje sie ten sam. ale nie mnie laikowi oceniac wiekowość tematycznego wykopka.

Napisano
Jak dla mnie medalik przedstawia z jednej strony adorację Najświętszego Sakramentu (trzy postacie: dwie klęczą ze złożonymi rękoma trzecia wznosi ręce a trzecia a u góry widać kielich lub monstrancję) Z drugiej strony wydaje się być widoczne przedstawienie Boga Ojca choć ta strona wydaje się być mniej oczywista bo jest bardziej wytarta. A tak w ogóle to kiepski stan zachowania może być także wynikiem długoletniego noszenia.

Pozdrawiam !!!
Napisano
Właśnie patrzyłem w jakich rejonach żyli Celtowie , moje znalezisko jest z rejonów życia Celtów, ale dalej jestem uparty że to jakiś medalik, może z epoki żelaza :)
Napisano
O Celtach można zapomnieć! Monety celtyckie były ze złota, elektronu, srebra, brązu a to jest to cynkowa, jednostronna blaszka z XIX/XX w. o nieznanam przeznaczeniu.
Napisano
Widać na pierwszym zdjęciu, że nie jest to jednostronna blaszka (jest tam dość bogaty rysunek)
Czy cynkowa? Zdjęcie nr2 na to wskazuje, ale może to tylko nalot, a nie trąd cynku.

Wojtaz, jaki to metal?
Napisano
Na 100% nie jest to cynk, znam się na metalach kolorowych bardzo dobrze. pierwszy raz spotykam się z takim metalem, jest lekko ukruszony ten medalik, i widać że ten metal jest w takiej strukturze jak żeliwo (po złamaniu) tak mi się wydaje moim okiem.Magnes nie przyciąga. A jeszcze dokładniej nie przeczyściłem, dziś dokładnie przeczyszczę i zrobię lepsze foty i większe
Napisano

Są na nim 3 postacie ta z lewej ma złożone ręce do przodu i patrzy na tą osobę w środku, ta osoba w środku ma uniesioną rękę w kierunku kielicha , osoba z prawej ma złożone ręce z profilu i patrzy na kielich u góry. medalik posiada rant. proszę o id.

Napisano
To może być równie dobrze moneta np. celtycka.
Fant z żabiego oczka? (taki mały żart).
Może warto link do id wrzucić do działu monetek. Na dawnych monetach bardzo często pojawiały się motywy religii, kultu. Np. kapliczka albo święci na prymitywnych piastowskich denarkach. Widać, że wiekowe. Ciekawy fant.
Napisano
Pomijając wizerunek to z aluminium medaliki produkowano głównie w XX w, głównie w okresach kryzysów, wojny, biedy i odpustowe. Aluminiowe medaliki z końca XIX w są raczej rzadkością.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie