Skocz do zawartości
  • 0

Radziecka łuska di ID

tygrys001

Pytanie

Napisano
Mam radziecką łuskę. Kaliber 75 lub 76 mm (jest nieco zniekształcona), wysokość 165mm, u podstawy 87mm. Bicia jak na foto. Czy ktoś wie od czego jest to łuska? na czołgową za niska. Proszę o pomoc

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam radziecką łuskę. Kaliber 75 lub 76 mm (jest nieco zniekształcona), wysokość 165mm, u podstawy 87mm. Bicia jak na foto. Czy ktoś wie od czego jest to łuska? na czołgową za niska. Proszę o pomoc
Napisano
Może od tego
76 mm armata dywizyjna wz. 1942 (ZiS-3) (ros. 76-мм дивизионная пушка образца 1942 года (ЗиС-3)) – radziecka armata wprowadzona do uzbrojenia w 1942. Do końca wojny wyprodukowano prawie 50 tys. egzemplarzy[2]."
Napisano
Długość łuski odpowiada radzieckiej 76 mm armacie pułkowej wz. 1943 (OB-25). Inne - dywizyjne, pułkowe wz. 1927 czy górskie - były dłuższe.
Tylko ta data 1938 - czyżby recycling?

Pzdr

Grzesiu
Napisano
a może z 76 mm armaty pułkowej wz. 1927 (poprzedniczki OB-25 jeśłi dobrze kojarzę). Wtedy data byłaby OK. Tylko nigdnie nie mogę znaleźć potwierdzenia, czy 27-ka strzelała takimi nabojami.
Napisano
Nie, wz. 1927 miała taką samą łuskę, jak armaty dywizyjne - 385,3 mm.
Krótsza była 76 mm armata górska wz. 1938 - 300 mm i stare armaty górskie 1904 i 1909 tudzież przeciwszturmowa 1910 - 191,8 mm.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Dzięki.
Łuskę mam od znajomego, który zapewniał, że pochodzi z walk o Gdynie w 1939r i że stoi w jego domu na półce od zawsze" - odziedziczył ją po rodzicach . Datę wsadźmy miedzy bajki, ale co do miejsca to faktyczniwe może być z Gdyni, ale osobiście obsatwiam rok '45.
Jakieś jeszcze pomysły z czego to ustrojstwo jest?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie