Skocz do zawartości

Kangurka

Dor

Rekomendowane odpowiedzi

Repliki firmy STURM w tej dziedzinie wcale nie są najbliższe oryginałom, tylko po prostu najłatwiej obecnie w naszym kraju dostępne.
Znacznie lepsze mundury kamuflażowe WH robi np. Spearhead Militaria, ale trzeba je sprowadzać. Całkiem niezłej jakości odwzorowania kamuflażu geometrycznego WH (Splittertarn) miał Keith z HK, ale na razie (pewnie na czas igrzysk olimpijskich) zawiesił działalność. Nie mówiąc już wyższej lidze, czyli np. Militaria 1944.

Pozdrawiam
Hindus

Dor - tak jak napisał Teutonic - najpierw dowiedz się jakiego umundurowania używali żołnierze oddziału który chcesz odtwarzać, bo mundurów maskujących WH na zdjęciach z Powstania widać bardzo mało (jeśli już, to najczęściej celty), albo właśnie mundury maskujące SS.

na litość... jeszcze raz ktoś napisze 'kangurka' to ja się przewrócę i już nie wstanę... Kangurkę to miałes jeden z drugim w ZHP, i to tylko dlatego że miała z przodu dużą kieszeń...

Kurtka maskująca/kamuflażowa to jedyna dopuszczalna forma dla mnie. Chyba że oryginalne 'tarnjacke'. I ma kieszenie boczne...

Z „kangurką” jest tak samo jak z „reko” - w dobrym tonie jest w naszym środowisku nie używać już tych dwóch sformułowań, bo kojarzą się negatywnie i są stosowane w kontekście ośmieszającym.
Dlatego myślę, że słusznie jest zwrócić uwagę Koledze dopiero zaczynającemu przygodę z rekonstrukcją historyczna na poprawność używanej terminologii…

Pozdrawiam
Hindus

bartek, spuśc powietrze, sami swoi ;)

Hindus już Ci wyjaśnił o co biega...
Raz że są pewne okreslenia, które wywołują wśród rekonstruktorów stosowne negatywne skojarzenia.
Dwa terminologia to dla mnie nieodzowny element rekonstrukcji. Pomijanie tego to albo znak totalnego nowicjusza (co można próbować skorygować - co zrobiłem wcale nie uważam że ze złością) albo znak że komuś się nie chce. Nie chce nam się ? To pobawmy się żołnierzykami...
Trzy, samo okreslenie 'kangurka' jest pozbawione sensu w tym kontekście, na co wskazałem przytaczając argumenty merytoryczne (kieszeń z przodu bluzy). Kangurką najprędzej nazwałbym niemieckie 'windbluse' uzywane przez jednostki Gebirgsjeger (potrójna kieszeń z przodu), chociaz też mi to cięzko przychodzi - wolę profesjonalne 'anorak';)

Swoją drogą określenie powstańcze 'panterka' wydaje się świetne w tym kontekście.

Panowie,

Rzadko wypowiadam się na tym forum, jednak mając na uwadze właściwą terminologię, to sugeruję uzywać określenia arnschlupfjacke" lub dokładniej heeres tarnschlupfjacke". Można także dodać WH, aby było wiadomo, że dotyczy to konkretnie Wehrmachtu (a nie na przkład Waffen SS).
A co do jej używania, to myślę (mimo, iż sam czasami używałem określenia kangurka), że im więcej właściwej terminologii, tym lepiej, co szczególnie nowym osobom w temacie dedykuję szczególnie, tak jak to, aby jeździli na rekonstrukcje czy inscenizacje a nie na eko".

Willi

• 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie