makul Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2008 Witam,mam problem z wykonaniem gwintu. Mam maszynkę do golenia w której górna część odkręca się od rączki. I gwinty które je łączą wyrobiły się. Jak mozna to uzupełnić? poprawić? Próbowałem zrobić poxipolem ale niestety nie wychodzi. A przecież nie mogę tego skleić na stałe.makul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 Taśma teflonowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 27 Sierpień 2008 Share Napisano 27 Sierpień 2008 To jest wykop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2008 nie jest to wykop. Maszynka była używana od dawien dawna przez tatę. Teraz stanowi pamiątkę po nim. Co to jest taśma teflonowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 używana przez hydraulików zamiast pakuł lnianych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 28 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2008 Ale chcę żeby to było zrobione na stałe. Myślałem ze zaleję to klejem i wkręcę tuż przed stwardnieniem. Niestety nie wychodzi bo klej jest za miękki. Zastanawiam się czy nie nawiercić gwintu narzynkami ale boję się rozwalić rączkę od maszynki.Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 jeżeli - metal rączki można pokryć galwanicznie...galwanicznie nanieść grubą powłokę (tylko) na gwint śruby mały prąd, bardzo długi czas (!!!)poprawić narzynką - delikatnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 To jest zadanie wymagające zdjęć. Wrzuć zdjęcia to na pewno coś wymyślimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 Rączka zapewne jest okrągła. Odwierciś gwint w celu wykonania nowego można tylko na tokarce. Ręcznie się to nie uda wykonać centrycznie. Z jakiego jest metalu? Może plutować (na mosiądz lub srebro) i na lucie wykonać nowy gwint?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurkow Napisano 28 Sierpień 2008 Share Napisano 28 Sierpień 2008 Nie lepiej narzynkę wziąć i pacnąć nowy gwint? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 No więc jak, będą te zdjęcia? A może tak zarosłeś, że nie chcą Cię wpuścić do kafejki internetowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Ty fraktal nie bądź taki mądry, jak będzie miał zdjęcia to wrzuci. Kiedyś jak byłem w sklepie to słyszałem o jakimś kleju" w którym można bez problemu zrobić gwint, ale jak sie to nazywa to nie pamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2008 sorry za zwłoke ale nie mam teraz aparatu a tym w telefonie to sobie można....W sobotę wrzucę. A jeśli nie da rady to przynajmniej rys. techniczny zrobię.Pozdro.PS co do tego kleju - kiedyś właśnie poxipolem tata robił gwinty- ale mi jakoś nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Wrzesień 2008 Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Taki gwin w kleju jest bardzo słaby. Nakrętka musi być idealnie odtłuszczona przed klejeniem, a śruba posmarowana deliatnie towotem. Od poxipolu lepszy jest czestermetal (albo nazwa jakaś podobna, nie jestem jej pewien).Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 5 Wrzesień 2008 Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Czestermetal, używałem tego kleju też się nadaje, dość mocny i trwały, szybko schnie i na długo starcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 10 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Lepszych zdjęć niestety nie mogę zrobić. W rączce jest gwint, który się wyrobił i to własnie jego chcę uzupełnić.pozdrawiam makul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 10 Wrzesień 2008 Share Napisano 10 Wrzesień 2008 Obawiam się że się nie uda tego naprawić. Można odwiercić gwint w rączce i wkleić tam nową tulejke z pasowniejszym gwintem. Niestety tak na oko to za mało zostanie po odwierceniu materjału. Podaj średnice gwintu (śruby) i rączk w najcieńszym miejscu.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 11 Wrzesień 2008 Share Napisano 11 Wrzesień 2008 Tak jak napisał Cyrograf15 - szukasz nakrętkę którą możesz nakręcić na górną część. Rączka jest aluminiowa czyli bardzo miękka. Pilniczkiem do metalu powiększasz otwór w rączce tak, aby można tam było wepchnąć (bardzo ciasno i na klej) nakrętkę. Najlepiej gdyby otwór nie był okrągły ale kwadratowy lub tak jak nakrętka sześciokątny. Tak zastąpisz gwint w rączce.Inna możliwość to spiłowujesz ten grzybek" który jest na końcu rączki (albo obcinasz ten kawałek rączki w której jest gwint) i recztę rączki musisz wyrównać (bo jest to stożek) tak, by można było na powierzchni naciąć narzynką gwint. Wtedy na ten gwint nakręcach specjalnie dorobioną nakrętkę która ma z jednej strony gwint pasujący do przerobionej rączki, a z drugiej strony pasuje do górnej części maszynki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 11 Wrzesień 2008 Share Napisano 11 Wrzesień 2008 Takie coś jeżeli wiesz o co mi chodzi. To ta metoda nr 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 11 Wrzesień 2008 Share Napisano 11 Wrzesień 2008 Dobrze byłoby mieć małą tokarkę. Ale możesz sobie też poradzić wkręcając rączkę od tej maszynki w uchwyt wiertarki osadzonej w imadle. W ten sposób rączka się kręci jak w tokarce. Do wirującej rączki od maszynki przykładasz pilnik zamiast noża tokarskiego. Przy odrobinie umiejętności będziesz miał równo zebrany materiał z rączki i powstanie walec na którym będziesz mógł naciąć qwint. Uważaj, aluminium jest bardzo miękkie (dlatego gwint się wytarł). Potrzebujesz narzynkę i dwa gwintowniki. Narzynką nacinasz gwint na obtoczonej rączce. Taki sam gwint ale już gwintownikiem (czyli w otworze) musisz wykonać w kawałku stali w którym wiercisz dwa otwory. Jeden tak by następnie zrobić w nim gwint pasujący do nagwintowanej rączki. Drugi otwór wiercisz o takiej średnicy by gwintownikiem wyciąć w nim gwint pasujący do górnej części maszynki. Wszystko to jest teoretycznie do zrobienia. Tą nową nakrętkę o dwóch różnych nagwintowanych otworach (jeden do rączki, drugi do górnej części maszynki) możesz zrobić ze stali (trudniej ale trwalsze) lub aluminium (z czasem poluzuje się jak Twoje). A naljepiej możesz zastosować mosiądz. Jak nie masz kawałka mosiądzu to idź do sklepu, poszukaj jakąś mosiężną śrubę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal Napisano 11 Wrzesień 2008 Share Napisano 11 Wrzesień 2008 Tak to widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.