Skocz do zawartości

Czy warto szukać na polach ??

pustkow115

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja narazie na polach zbyt wiele ciekawych zeczy nie nakopalem ale slyszalem ze warto.
No i łatwo się kopie zdążysz zbadać więcej terenu.

pozdro.
Napisano
Okolice młynów, karczmy, przeprawy przez rzeki, nieistniejące już trakty. Stare mapy w dłoń, następnie zasięgnąć języka u starych mieszkańców i wyniki murowane.
Najlepsze pola to takie jak teraz - zaorane sciernisko i wyrównana ziemia na gładko.
Napisano
Witam tak jestem z Pustkowa z woj. Podkarpackiego niedaleko Debicy. Poszukuje różnej drobnicy kolorowej,
poniewarz w Pustkowie byl poligon SS Heidelager. pozdrawiam
Napisano
A jak myślisz ,gdzie ludzie w dawnych czasach spędzali większość swojego czasu ?Fanty może nie są w rewelacyjnym stanie bo euforia sypani ton nawozów za czasów Gierkowskiej propagandy sukcesu zrobiła swoje ,ale i wśród garści destruktu zawsze znajdzie się jakaś perełka .Pozdro...
Napisano
Kolego warto kopać na polach, zdecydowanie, ja mam takie szczęście, że moje miejscówki" to właśnie głównie pola orne i łąki, co ważne, nawet nie studiując książek o okolicach, warto zwrócić uwagę na pozostałości po starych gospodarstwach np. resztki płotu itp. Ciekawe miejsca równiez to te, gdzie pola graniczą ze starymi zbiornikami wodnymi, oczkami wodnymi itp. Ja znalazłem fajną miejscówkę właśnie na granicy pole-zbiornik wodny(wyschnięty), gdzie ewidentnie musiały stacjonować wojska, obozowisko, sporo ciekawych znalezisk, w tym guziki itp. Miejsce nie było polem ornym, ale łąką, ziemia - czysty piasek - także znaleziska w super stanie, natomiast wszystko graniczyło z dawnym zbiornikiem (dzisiaj wyschniętym) wodnym, wystarczylo lekko się rozejrzeć...przyjrzeć się terenowi i wszystko było jasne. Warto się wcześniej pytać czy można kopać. Z reguły nie ma z tym problemu.
Pozdr.
Radhar

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie