Skocz do zawartości

spawanie hełmów niemieckich

marcinkappa

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak niemieckie hełmy znoszą proces spawania? Czy sa jakies przeciwskazania lub dodatkowe wskazówki? Chodzi mi np. o dziurę po kuli czy odłamku. Czy ktoś ma na tym polu jakies doświadczenia?

Po co masz spawać. Taka dziura po odłamku czy pocisku tylko dodaje wartości. Spawać możesz jak jest czerep pęknięty ,co w niemieckich zdarza się rzadko. Polskie wz.31 mają często popękane czerepy.

bjar_1

Popieram, szkoda spawać. Masz hełm z historią a tego się nie nada tak łatwo żadnemu hełmowi. Poza tym na Rosjanach często pękają (np. wz, 36., FUCK!!!!!! Szkoda!)

Cześć!
Jeżeli jedyną historią hełmu jest korozja a chcesz coś załatać to zastosuj spawanie małym palnikiem acetyleniwym i drutem o1mm. Dobrze jest otoczenie otworu obkładać mokrą szmatą w celu ograniczenia deformacji blachy pod wpływem ciepła.Większe ubytki trzeba uzupełniać odpowiednio uformowaną blachą.
Myślę,że hełmików jest jeszcze dość sporo i nie wszystkie egzemplarze trzeba zachowywać w oryginalnym stanie...

Witam ja mam hełm w kolekcji pospawany.
Znalazłem pękniętego na dwie części,spawałem minimagiem u znajomego.A co do hełmów przestrzelonych to terz jestem zdania że nie łatać.Mam ruska przestrzelonego i to nawet fajnie wygląda.Bardzo ładnie widać jak wszedł pocisk i wyszedł.
poz.wolff

Ja tez jestem w sumie przeciwko spawaniu przestrzelin, byłem jednak ciekaw jak zachowuje się blacha hełmu podczas spawania, z tego, co wiem, były one hartowane w fabryce i podczas spawania i wysokiej temperatury mogą np. pękać.

Hmm popieram szanownych kolegów to żal spawać coś co zapisało sie w histori danego kraju a może i człowieka?
OTO HEŁM PO WYPEŁNIENIU OTWORU FI-3CM ALE ŻYWICĄ W CELU NIE ZWĘKSZANIA GRUBOŚCI DZWONU ZASTOSOWAŁEM JAKO PŁÓTNO DAMSKĄ POŃCZOCHĘ :)dobre nie ale fantastycznie zdaje egzamin. Co do spawania też to robiłem H wz 38. po pęknięciu poprzecznym UWAGA koniecznie zarobić końcówki pęknięcia poprzez cheftnięcie ( polecam spawanie migomatem ) a potem to tylko łud szczęścia strzela jak z automatu i można się powięść wysoko gatunkowa stal potrafi solidnie odpryskiwać . POZDRAWIAM;)

WY TU MUWICIE O SZANOWANIU HISTORI............................
TO PRZESTANCIE ROZWIERCAĆ I ZASPAWYWAĆ LYFY I ZAMKI W DOBRZE ZACHOWANYCH KARABINACH I PISTOLETACH.....S...NA POLICJE:):):):):):)):TO DOPIERO JEST ZABIJANIE HISTORIII

A TO COŚ DLA WAS
MAMY TRADYCJE JE.....SZANOWAĆ POLICJE :):):))))
pozdROWIENIA DLA WAS I POSTERÓNKOWEGO ZDZICHA

STARY AŻ MI CIE SZKODA TY MASZ JAKIEŚ UPOŚLEDZENIE NA PUNKCIE POLICJI . CZŁOWIEKU DO KOGO TY MASZ PRETĘSJE DO WŁADZY WYKONAWCZEJ , ZAJMIJ SIĘ USTAWODAWCAMI.
DOKTOR CHOLERA SIE ZNALAZŁ UZDROWICIEL SYSTEMU WŁADZY TY Z NFZ JESTEŚ.

• 3 weeks later...
Czesc proponuje dobra metode jak narazie najskuteczniejsza spawanie metoda TIG niepowoduje wiekszych odksztalcen cholera najlepiej spawac drutem nierdzewnym szlifierke palcowa w reke i gotowe jedyny mankament metal musi byc bardzo czysty

• 2 weeks later...
Witam,
mam hełm niemiecki, któremu ktoś chciał pomóc spawając go i niestety efekt jest nieciekawy, już taki dostalem wiec trudno. Hełmik był troche popękany i ktoś go zespawał, ale nic z teggo nie wyszlo bo znowu popękał wiec taki juz będzie. A co do łatania przestrezlin to nie wiedze sensu, dziury po kulach są nieodłącznym elementem historii hełmów, więc przestrzelony egzemplarz jest jeszcze ciekawszy niż cały.
pozdrawiam
Jadzia

Jadzia , hełmik napewno był spawany elektrycznie i pewno elektrodą do spawania konstrukcji mostów...(a nie cienkiej blaszki).
Blacha się zbyt zahartowała przy spawie i popękała, dlatego leprze jest spawanie gazowe małym palnikiem i drutem do o2 mm.
Przestrzelin zaś(wydaje mi się), już dawno nikt nie łata...

• 1 month later...
Ja mam taki wz. 31 popękany, bo ktoś go rozjechał, może wiecie, jak te nasze się spawają - chcę go sobie odnowić. Czy ktoś kojarzy, w jakiej fabryce był odbiór K"?
Pozdro

• 2 weeks later...
J-literka k może równie dobrze oznaczać hutę Ludwików jak i Towarzystwo Sosnowieckich Fabryk Rur i Żelaza-w obu zakładach odbiorcą hełmów był kpt.inż Korecki od którego nazwiska pochodzi literka!(polecam Hełmy wojska polskiego"Kijaka:) )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie