danieloff Napisano 20 Sierpień 2008 Autor Napisano 20 Sierpień 2008 Witam, nazbierało mi się kilka małych odważniczków, wszystkie ciekawie sygnowane puncami. Czy ktoś wie, co oznaczają te symbole? Znaki odbioru? Punce kontrolne? I z jakich lat mogą być te odważniki? Pierwszy chyba najciekawiej sygnowany.
danieloff Napisano 20 Sierpień 2008 Autor Napisano 20 Sierpień 2008 Kolejne dwa odważniki - z lewej sygnowany carskim orłem i datą 1834, ten z prawej ma puncę w postaci warszawskiej syrenki i orła w koronie, więc chyba okres międzywojenny?
danieloff Napisano 20 Sierpień 2008 Autor Napisano 20 Sierpień 2008 I grupowo. Te większe sygnowane podobnie jak pierwszy. Oprócz tych 2 małych, pozostałe są polskie, czy może pruskie lub austriackie? Odważniki nie są moją ulubioną dziedziną, więc będę wdzięczny za pomoc.Pozdr.Daniel
lukaszpol26 Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 A czy tu nie ma polskiego orzełka ????
kopijnik2 Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 znaki okresowej obowiązkowej legalizacji i urzędów legalizujących miary (odważniki)
danieloff Napisano 20 Sierpień 2008 Autor Napisano 20 Sierpień 2008 Dzięki. Czyli cyfry oznaczają rok kolejnej legalizacji odważnika? A swoją drogą, wszystkie one mają ślady piłowania od spodu, więc chyba coś było nie tak z ich legalizacją.
abcd Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 Odważnik 3 3 to 3 zołotniki na nim warszawska punca legalizacyjna z syreną i orzeł zapewne Królestwo Polskie.Od spodu były piłowane w celu ¨doważenia¨ po wyprodukowaniu, winna być na tym wybita punca coby nikt nie piłował oszukańczo.
danieloff Napisano 20 Sierpień 2008 Autor Napisano 20 Sierpień 2008 No właśnie jest piłowanie" a brakuje punc, czyli prawdopodobnie ktoś próbował kombinować na wadze tych odważników. Jeden z nich ma wtopioną od spodu odrobinę ołowiu. Dzięki za identyfikację, abcd.
Pytanie
danieloff
Witam, nazbierało mi się kilka małych odważniczków, wszystkie ciekawie sygnowane puncami. Czy ktoś wie, co oznaczają te symbole? Znaki odbioru? Punce kontrolne? I z jakich lat mogą być te odważniki? Pierwszy chyba najciekawiej sygnowany.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.