Skocz do zawartości
  • 0

Odważniki - prośba o wyjaśnienie sygnatur

danieloff

Pytanie

Napisano

Witam, nazbierało mi się kilka małych odważniczków, wszystkie ciekawie sygnowane puncami. Czy ktoś wie, co oznaczają te symbole? Znaki odbioru? Punce kontrolne? I z jakich lat mogą być te odważniki? Pierwszy chyba najciekawiej sygnowany.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejne dwa odważniki - z lewej sygnowany carskim orłem i datą 1834, ten z prawej ma puncę w postaci warszawskiej syrenki i orła w koronie, więc chyba okres międzywojenny?

Napisano

I grupowo. Te większe sygnowane podobnie jak pierwszy. Oprócz tych 2 małych, pozostałe są polskie, czy może pruskie lub austriackie? Odważniki nie są moją ulubioną dziedziną, więc będę wdzięczny za pomoc.
Pozdr.
Daniel

Napisano
Dzięki. Czyli cyfry oznaczają rok kolejnej legalizacji odważnika? A swoją drogą, wszystkie one mają ślady piłowania od spodu, więc chyba coś było nie tak z ich legalizacją.
Napisano
Odważnik 3 3 to 3 zołotniki na nim warszawska punca legalizacyjna z syreną i orzeł zapewne Królestwo Polskie.Od spodu były piłowane w celu ¨doważenia¨ po wyprodukowaniu, winna być na tym wybita punca coby nikt nie piłował oszukańczo.
Napisano
No właśnie jest piłowanie" a brakuje punc, czyli prawdopodobnie ktoś próbował kombinować na wadze tych odważników. Jeden z nich ma wtopioną od spodu odrobinę ołowiu. Dzięki za identyfikację, abcd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie