Skocz do zawartości
  • 0

Dwie pieczęcie lakowe - ID

Domino(*)

Pytanie

Napisano

Witam,

Moje pierwsze i w dodatku dwie z jednego dołka, razem z nimi były malutkie srebrne łyżeczki.Bardzo proszę o podanie okresu, w którym mogły być używane.Podejrzewam, że należały do kobiet - na jednym są tylko inicjały LL (osoba bez tytułu?) na drugim E.B. oraz siedmiopałkowa korona.Pierwszy raz spotykam się z takim ciekawym kształtem pieczęci.Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A co tu jeszcze można dodać? Sprawdź na starych mapach, jakie były w pobliżu majątki ziemskie, a w literaturze, kto był ich właścicielami i skojarz to z inicjałami na pieczątkach. A jeśli chodzi o datowanie, to widać wyraźnie, ze figurki są secesyjne, a więc przełom XIX-XX wieku. Pozdrav.
Napisano
Chodzi mi o przybliżony okres, pierwszy raz spotykam się z takim kształtem rączki.Mam rozumieć, że osoba pieczetująca się LL była bez tytułu, klasa niższa?Ciekawe, że znalazła się razem z baronówną.
Napisano
Witam,mój kolega twierdzi ,że te łyżeczki służyły do nakładania kadzidła w kościele,był ministrantem, ja nie, więc muszę mu uwierzyć na słowo ..:) Pozdrawiam
Napisano

Witam,

Moje pierwsze i w dodatku dwie z jednego dołka, razem z nimi były malutkie srebrne łyżeczki.Bardzo proszę o podanie okresu, w którym mogły być używane.Podejrzewam, że należały do kobiet - na jednym są tylko inicjały LL (osoba bez tytułu?) na drugim E.B. oraz siedmiopałkowa korona.Pierwszy raz spotykam się z takim ciekawym kształtem pieczęci.Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Napisano
Jak dla mnie znalazłeś jakaś przysięgę- rytuał jakichś kochanków????, którzy tym przypieczętowali miłość???? możliwe, że w młodzieńczych czasach. Styl troszkę art deco. Możliwe, że z tego okresu jakieś pieczątki korespondencyjne zakopane na wieczną..... tu należy użyć wyobraźni....
Napisano

Coś w tym może być, razem z nimi były dokładnie dwie takie małe łyżeczki srebrne - niestety płóg zrobił swoje :( Wiecie może do czego służyły?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie