Edmundo Napisano 14 Luty 2016 Napisano 14 Luty 2016 Jeszcze jedna bardzo ważna uwaga. Żołnierz na fotografii ubrany jest w kurtkę oficerską co nie było możliwe w przypadku szeregowych a do takich zaliczali się ówcześnie szeregowcy (strzelcy) i podoficerowie. Być możliwe iż kurtka oficerska został założona tylko do fotografii.
Kris48 Napisano 26 Luty 2016 Napisano 26 Luty 2016 Co do koloru patek pewnie masz rację. Natomiast co do kurtki - z tego co wiem, tę z naszywanymi kieszeniami wprowadzono w 1936. Nie wiem, dlaczego w takim razie mój ojciec, który służył w 1939 ma na zdjęciu kurtkę bez kieszeni (załączam zdjęcie).
Edmundo Napisano 27 Luty 2016 Napisano 27 Luty 2016 Co do kurtek to do 1939 r. donaszano stare sorty mundurowe a więc kurtki żołnierskie wz. 1919 (bez kieszeni) były bardzo często spotykane co widać na masie zdjęć między innymi z kampanii wrześniowej.
wa1aw Napisano 2 Marzec 2016 Napisano 2 Marzec 2016 Temat: sznur naramienny" - czy z tym zdjęciem mieszczę się w temacie?Opis zdjęcia: polish soldier 1920 year".PS. Kolega Edmudo jest merytorycznym forumowiczem. Mam nadzieję zwrócić jego uwagę na inny temat, w którym był jedną z osób wiodących.Pozdrawiam Kolegów - jeśli będę mógł pomóc, to pomogę wszystkim, ponieważ doceniam wysiłek wszystkich. Niestety moje uczestnictwo w tematach innych niż polskie pociągi szpitalne i sanitarne" nie będzie zbyt merytoryczne, ponieważ nie jestem osobą wszechwiedzącą.
wa1aw Napisano 2 Marzec 2016 Napisano 2 Marzec 2016 Temat: sznur naramienny" - a co z takim sznurem?Opis zdjęcia:Offiziere der Polnische Legion".
Einherjer Napisano 9 Marzec 2016 Napisano 9 Marzec 2016 wa1aw 1 zdjęcie: To etyszkiet - ułańska ozdoba w tym wypadku.2 zdjęcie: To nie sznury naramienne tylko sznury do gwizdka chowanego w kieszeni na piersi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.