RAKIETA Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Napisano 17 Sierpień 2008 Trafiłem dzisiaj nieśmiertelnik SS niestety nie jestem w stanie załączyć fotki na blaszce widnieje napis ST.KP.II.SS.K.A.E.R. Proszę o pomoc w identyfikacji
abcd Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 żołnierze otrzymywali nieśmiertelniki w pierwszej jednostce w której znależli się po poborze a zazwyczaj były to oddziały szkolno-zapasowy.Taki nieśmiertelnik służył im nadal mimo przeniesienia do jednostki bojowej na front,czy póżniejszych dyslokacji po różnych oddziałach.
abcd Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 SS K.E.A.R.to najpraedopodobniej SS-Kraftfahr-Ausbildungs- und Ersatz-Regiment (SS-owski szkolno-zapasowy pułk kierowców), składał się on z 2 lub 3 abteilungen ,ST.KP.II to zapewne Stamm Kompanie,II Abteilung czyli kompania kadrowa II oddziału.
abcd Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 Pułk utworzono 15.08 1944 (wcześniej istniał tylko SS Kraftf.Ersatz Abteilung),blaszka została więc nabita po tej dacie.
coriolan Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 Jednostka SS o nazwie SS Kraftfahr Ausbesserung und Ersatz Regiment /Ausbesserung-remontowy/ korzystała z niewolniczej pracy komanda z KZ Buchenwald http://dpcamps.org/slavecamplist.pdf = str 18
RAKIETA Napisano 19 Sierpień 2008 Autor Napisano 19 Sierpień 2008 Dziękuje za pomoc w identyfikacji.Pozdrawiam rakieta
abcd Napisano 18 Sierpień 2008 Napisano 18 Sierpień 2008 A czy gdziekolwiek jeszcze występuję jednostka SS Kraftfahr Ausbesserung und Ersatz Regiment ,oczywiscie mogę się mylić,ale jest to chyba błędne tłumaczenie SS K.A.E.R. na tej stronie.
RAKIETA Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Napisano 17 Sierpień 2008 Trafiłem dzisiaj nieśmiertelnik SS niestety nie jestem w stanie załączyć fotki na blaszce widnieje napis ST.KP.II.SS.K.A.E.R. Proszę o pomoc w identyfikacji
Pytanie
RAKIETA
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.