Skocz do zawartości
  • 0

Złamany bagnet

mk_33

Pytanie

Napisano
Witam,
mam taki o to złamany bagnet (na zdjęciu).
Rączkę do tego bagnetu znalazłem jakieś dwadzieścia lat temu, przy rozbieraniu starego domu, natomiast ostrze znalazłem 5-6 lat później przekopując teren wokół fundamentów tego domu.

Czy ktoś wie co to za bagnet?

Podejrzewam, że bagnet może mieć coś wspólnego z Węgrami, ponieważ w okolicy kręciłi się wojska węgierskie.

Jak sie uda to dołączę wiecej zdjęć

Pozdr.
MK

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
mam taki o to złamany bagnet (na zdjęciu).
Rączkę do tego bagnetu znalazłem jakieś dwadzieścia lat temu, przy rozbieraniu starego domu, natomiast ostrze znalazłem 5-6 lat później przekopując teren wokół fundamentów tego domu.

Czy ktoś wie co to za bagnet?

Podejrzewam, że bagnet może mieć coś wspólnego z Węgrami, ponieważ w okolicy kręciłi się wojska węgierskie.

Jak sie uda to dołączę wiecej zdjęć

Pozdr.
MK
Napisano
Bo jest zrobiony z materiałów zastepczych.Jest cały jednolicie metalowy,bez dodatków -drewnianych lub ebonitowych.Tak najprościej.Pozdro.
Napisano
Nie dlatego. Zastępcze bagnety produkowano w późniejszym okresie wojny z powodów nie tyle braków materiałowych ale aby szybko w miarę maksymalnie uproszczony sposób mogły być wykonywane mniejszych warsztatach. Pruskie zastępcze bagnety w porównaniu do austriackich wymagały i tak większego nakładu sił i środków pomimo i tak uproszczonej produkcji, nie były jednak tak uniwersalne jak austriackie. Bagnety te są i tak ze stali więc nie chodziło o materiały bo dodatki drewniane czy ebonitowe dotyczyły tylko rękojeści, zresztą nie stosowano jeszcze tak ebonitu. O rzeczach zastępczych można mówić w przypadku zastąpienia np. mosiądzu stalą.
Pozdrawiam
MK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie