aegirsson Napisano 4 Sierpień 2008 Autor Napisano 4 Sierpień 2008 Z ośmiu metalowych tablic zawierających nazwiska poległych przy rozminowywaniu kraju saperów, ostało się cztery...
acer Napisano 4 Sierpień 2008 Napisano 4 Sierpień 2008 A to swołocz jedna....łapy poucinać......jeszcze saperom....Gdzie jest ten sugestywny pomnik ?
Swiety82 Napisano 4 Sierpień 2008 Napisano 4 Sierpień 2008 Ostatnio byłem w Gdyni, i też zastałem część" pomnika...
aegirsson Napisano 4 Sierpień 2008 Autor Napisano 4 Sierpień 2008 Warszawa, nieopodal ul. Solec, nosi tytuł Chwała Saperom, składa się z 3ech części - Saper, j. w. - Trzech Saperów wbijających pal przy budowie poniatowszczaka, stoi nad Wisłą - Płyta - płaskorzeźba, w przejściu podziemnym pod Wisłostradą, przedstawiająca kościuszkowców niosących pomoc powstańcom we wrześniu '44
aegirsson Napisano 4 Sierpień 2008 Autor Napisano 4 Sierpień 2008 płaskorzeźby na pylonach - imitujących wybuch miny
aegirsson Napisano 4 Sierpień 2008 Autor Napisano 4 Sierpień 2008 czterech tablic od prawej już nie ma... wyrwali s...
aegirsson Napisano 4 Sierpień 2008 Autor Napisano 4 Sierpień 2008 całość powstała bodajże w 75 pomni, a w zasadzie pomniki wykonane częściowo w Warszawie w ZM Wola, d. im. nowotki, a część w Stoczni remontowej w Gdyni
aegirsson Napisano 5 Sierpień 2008 Autor Napisano 5 Sierpień 2008 autorzy pomnika - Stanisław Kulon, Eugeniusz Kozak
satron1200 Napisano 5 Sierpień 2008 Napisano 5 Sierpień 2008 Witam . Kolego Aegirsson , obawiam się że most Poniatowskiego ma starszy rodowód niż ro 1945 (1905-13). Przy powojennej odbudowie zachowano stare filary . Mogę się mylić ale za wzor tego pomnika posłużyło zdjęcie wykonane przy budowie przeprawy na Nysie przez żołnierzy II-ej armii Wojska Polskiego Pozdrawiam .
aegirsson Napisano 5 Sierpień 2008 Autor Napisano 5 Sierpień 2008 to jasne, chodziło mi o odbudowę mostu poniatowskiego, zginęło wtedy kilku saperów
aegirsson Napisano 5 Sierpień 2008 Autor Napisano 5 Sierpień 2008 ale może to upamiętniać także pierwszy most powojenny, czyli pontonowy
aegirsson Napisano 6 Sierpień 2008 Autor Napisano 6 Sierpień 2008 Chyba ci żołnierze z 2. Armii WP, którzy budowali tę przeprawę o których piszesz satron, są na sławnym zdjęciu wkopywania słupa granicznego ( 6 bat. pont. - most. (?) ).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.