Skocz do zawartości

Czas idiotów

grba

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie to jest Forum na jakimś poziomie /mam nadzieje/. Proszę nie mylić Rusinów z Ukraincami!!!
Link zapodałem powyżej; a napisał to chyba ktoś odpowiedzialny! Poseł na sejm II RP w 1930roku i z pochodzenia RUSIN! To jest jego wystąpienie przed sejmem!
Pozdrawiam!
A zresztą co mi tam piszcie historie" na nowo!
Żegnam Serdecznie!
GW

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Szanowny 41pp,
ale we Lwowie, na kopcu Unii Lubelskiej można przeczytać na takiej brązowej tablicy napisanej m.in po angielsku, że był Oldukrainian State" a nie żadna tam Ruś, więc nie ulegaj kremlowskiej propagandzie ;)

Nie tyle sytuacji co zachowania, w dużej mierze dali się wmanipulować w nacjonalistyczny szowinizm i polonofobię przez dawnych zaborców. Później pokłosy tego obrodziły nienawiścią do Polaków jako głównych ciemiężycieli w okresie po I wś. Nadto zręcznie zostali manipulowani przez Niemców w których to szukali oparcia w swych dążeniach niepodległościowych, a którzy to cynicznie wykorzystywali by osłabić Polskę.
Poskutkowało to niedowiarstwem w dobre intencje Polski i minimalnym poparciem dla Petlury. Ot i co.

longwood, widzisz...moi pradzadkowie pamiętali Franza-Josefa, a moi dziadkowie do dzisiaj pamiętają Rusinów, którzy sami się nazywali Rusinami, na co dzień moi dziadkowie mówili po usku", żeby była jasność.

Andriej Szeptyckij (mam nadzieję, że wiemy o kim mówimy) w liście pasterskim z 1905 r. kierowanym do Polaków grekokatolików pisał ja, Rusin" nie Ukrainiec".

nie będę się licytował na dziadków i pradziadków, a też ich mam...
A tych, którzy się powołują na źródła proszę: podajcie choć jedną pozycję UKRAIŃSKĄ, bo adiutant piłsudskiego + polonofil davis, to troszke mało subiektywny zestaw...

Drogi longwood; poczytaj link który załączyłem z uwagą, /wiem że upał robi swoje/ ten klient" /Rusin/ odpowiada kolegą posłom ukraińskim" na ich interpelacje złożoną w sejmie, w związku z pacyfikacją" Wołynia przez policje IIRP!
Miałem się już nie włączać.
GW

41pp- już kiedyś prowadziliśmy ( nie my, osobiście ale na forum ) podobną dyskusję. Obawiam się, że nadal ( i to nie tylko w świadomości szarego obywatela, ale także wśród niektórych Użytkowników forum ) nie ma większej różnicy między Ukraińce, Rusinem ( Rusnakiem ), Łemkiem, Bojkiem, Hucułem lub choćby ( nader często ) tutejszym. I ani religia, ani język czy drobne różnice kulturowe tego nie rozstrzygną.
A, że wśród nich ( oczywiście bardziej w czasach nam współczesnych ) trwa dyskusja czy jam Ukrainiec czy Łemko" to mamy problem. Ale jeśli ktoś chce to zgłębić zachęcam do lektury Rościsława Żerelika lub Jurka Żurki ( ot, taka mała reklama ).

Pozdrawiam.

Teoretycznie można dywagować na tematy etniczne w tamtych rejonach, lecz dla zrozumienia umowne nazewnictwo bo takim jest tu nasze polskie potoczne określenie Ukraińcy może obowiązywać. Oni też nazywają wszystkich w naszych granicach Lachami....

martian z całym szacunkiem , pojęcie narodowość ukraińska - to wprowadziła zdychająca" monarchia Habsburgska!
Pozdrawiam
i to dla własnych germańskich dalekowzrocznych celów politycznych. I widać; że im się udało!!!
100-lat mija, a oni zbierają owoce!

Martian- dlaczego aż tak upraszczasz? Nie znam badań statystycznych ( zapewne nikt ich nie zrobił kiedyś a teraz już za późno ) i nie wiem jak rozkładała się etniczność" w UPA. Wiemy co najwyżej jak wyglądało to w Akcji Wisła, ewentualnie jak rozłożyła się etniczność" w ramach przesiedleń.

P.S. To co- piszemy Polacy w Wehrmachcie czy Ślązacy? Ale pojechałem po bandzie...

'Lachów wyriżem,Żydów wydusim, ale Ukraine zbudowaty musim..'-ukraińska pieśn ludowa..

Dla lepszego wczucia się w klimat polsko-ukraiński pojedźcie w bieszczady, znajdźcie w lesie opuszczoną cerkiew, gdzie na zdewastowanym ołtarzu ktoś położył bukiet polnych kwiatów.Gdzie przez powybijane okna widać pozapadane,bezimienne groby,a hen, na horyzoncie wieżę katolickiego kościoła.
I pomyślcie że kiedyś nocami ludzie mordowali się wzajemnie, by zaraz potem iść modlić się do tego samego Boga w dwóch jakże podobnych językach
Jakie to nierealne

Właśnie to napisałem dwa posty wyżej. Ale w podobnym kontekście można rozpatrywać narodowość niemiecką. Po prostu skrót myślowy... dziś już obowiązujący w potocznym rozumieniu. A i stający się faktem dokonanym.

Yeti, wiesz przecierz, że do UPA szczególnie w zakierzońskim" kraju brali z poboru , jak chłpak nie poszedł, to łeb pod siekierę, a chałupa z dymem! Tak że badania etniczne nic by nie wniosły.
Pozdrawiam.

W ukraińskim piśmie “Ji” wydawanym we Lwowie ukazał się artykuł z 1991 roku Tadeusza Andrzeja Olszańskiego “Konflikt polsko-ukrainski 1943-1947″.

Autor po latach dopisał do tego tekstu postscriptum:
“[…] W 1991 r. powyższym artykule wyraziłem pogląd, że wielka czystka etniczna na Wołyniu i w Galicji Wschodniej (depolonizacja) z lat 1943-1944 nie miała cech ludobójstwa. Dziś muszę ze smutkiem przyznać, że myliłem się w tej sprawie. Coraz więcej ujawnianych dokumentów świadczy nie tylko o tym, że akcja depolonizacyjna miała charakter zaplanowanej operacji wojskowej i że istniał odpowiedni rozkaz kierownictwa OUN-UPA (choć sam rozkaz wciąż nie został odnaleziony), ale także o tym, że celem tej operacji była fizyczna eksterminacja (wymordowanie) przynajmniej większości ludności polskiej tych ziem, a nie tylko ? jak mylnie uważałem ? jej wypędzenie. Zatem była to zbrodnia ludobójstwa.”
http://www.ji.lviv.ua/n20texts/pol/olszan-pol.htm

martian czy nie widzisz, że monarchia CK już próbowała takich chwytów" wywołując Rabacje, doprowadzili do tego, że Polak Polaka rżnął drewnianą piłą! Awstriejce to taki cichy narodzik dziurki nie zrobi a krew wyśsie.
Pozdr.

Dlatego u Nas, nawet za komuny nikt pomnika Jakuba Szeli na rynku krakowskim nie próbował stawiać, a na ratniej" ukrainie bandytą z UPA-OUN stawia się bardzo hojnie!
Pozdr.
To by było na tyle!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie