Skocz do zawartości
  • 0

Z radzieckiej ziemianki - licznyj znak" samoróbka?

danieloff

Pytanie

Napisano

Witam, taka blaszka wyskoczyła mi w radzieckiej ziemiance - aluminiowy krążek (średnica ok. 4 cm) z wyrytą gwiazdą. Ramiona gwiazdy wychodziły pierwotnie poza okręg, niestety obłamane a sama blaszka podtopiona - ziemianka się paliła. Pomędzy ramionami gwiazdy wyryte promienie. Na ramionach gwiazdy litery - НЖ lub АЖ, na górze chyba О, po prawej Б-, poniżej z lewej ПР lub ДР i z prawej chyba P. Czy komuś z Was te skróty coś mówią?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poprosiłem kolegę z Rosji o pomoc, wstawił fotkę na forum Pugoviza:
http://www.pugoviza.ru/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1217006801
Na razie odzew niewielki (sezon wakacyjny), ale najprawdopodobniej skrót na blaszce może oznaczać: Отдельный Инженерный Батальон, czyli Wydzielony Batalion Inżynieryjny. Nazwa taka jak najbardziej odpowiada nazwom jednostek inżynieryjnych w strukturach Armii Czerwonej. Były także m. in. Wydzielone Bataliony Inżynieryjne Budowy Lotnisk oraz Mostowo - Pontonowe. Wiem, że na pierwszy rzut oka to tylko kawałek gównianej, spalonej aluminiowej blaszki, ale korzystając z sezonu ogórkowego" uparłem się rozwikłać jej tajemnicę. I tu ciekawostka - na jakiejś radzieckiej stronce doczytałem się, że radzieckie bataliony inżynieryjne przy odbudowie dróg i lotnisk wykorzystywały siłę roboczą w postaci jeńców niemieckich - a może to rodzaj identyfikatora jenieckiego? Tylko, że co by na nim robiła gwiazda? Chyba nieprawidłowy trop...:-)
Napisano
Sowieckie ¨liczne znaki¨były dość jednolite w kształcie i opisie ,to jest może jakaś marka? żeton fabryczny?żeton z koszar?,który przywędrował przypadkowo na front w kieszeni sołdata,
Napisano
Cośik mi się wydaje że gwiazda z żetonu miała ramiona przedłużone poza okrąg (zapewne się obtopiły),z wystającymi ramionami gwiazdy przedmiot jako żeton czy licznyj znak byłby niepraktyczny,może to odznaka jakiegoś funkcyjnego , mogła występować sama lub na opasce naramiennej.
Napisano
Mam podobne przypuszczenia - raczej nie licznyj znak", rzeczywiście może rodzaj odznaki funkcyjnej lub żetonu. Gwiazda jest lekko wytłoczona, liczba wybita numeratorem - ładnie jak na sztukę okopową". Zastanawiam się, czy skróty nie oznaczają inżynieryjnyj batalion / drogowaja rota", ale to tylko hipoteza.
Napisano
Wzorek na żetonie (przynajmniej na zdjęciu) wygląda na tłoczony solidnie i fabrycznie,a kolejne numery zostały dobite wybijakami,wszystko przemawia za masową produkcją a nie sztuką okopową,można-by zamieścić zdjęcie z zapytaniem na forum ¨pugovizy¨ ,widuje się u nich podobne przedmioty i są rozkminiane z dorym skutkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie