C.K. Dezerter Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2008 Witam, trafiłem taką oto pieczęć, elektroliza jak widac nie do końca dała rade. Zszedł ogólny osad i zapiaszczenie z gładkich powierzchni, ale z najważniejszej części czyli ze stempla - tak sobie. Koledzy pomóżcie i powiedzcie jak usunąć zabrudzenia z tych zakamarków tak żeby z tego pięknego fanta jeszcze coś było. Wdzieczny będę za sugestie i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2008 Dodam jeszcze że materiał to chyba mosiądz lub brąz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 17 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 17 Lipiec 2008 Nikt nie jest w stanie mi, a raczej temu stemplowi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 18 Lipiec 2008 Share Napisano 18 Lipiec 2008 hmm, może elekroliza z malutkim natężeniem?PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 19 Lipiec 2008 Share Napisano 19 Lipiec 2008 zamontuj to stabilnie w jakimś imadełku,weż dużą lupę na statywie i twardy stalowy rysik i próbuj to delikatnie odskrobywać.jak usuniesz większość skamieliny można spróbować elektrolizy lub moczenia w jakimś kwasie.marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 19 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2008 Szczerze mówiąc wolałbym uniknąć czyszczenia metodami mechanicznymi. Może są jakieś płyny lub roztwory które mogą tutaj pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 19 Lipiec 2008 Share Napisano 19 Lipiec 2008 jeżeli nie mechaniczna to można elektrolizą spróbować, PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 19 Lipiec 2008 Autor Share Napisano 19 Lipiec 2008 Maniek7_2006 pieczęć została poddna elektrolizie tak jak juz napisałem. To nie jest pierwsza pieczęć jaką trafiłem i z każdą jest podobnie: elektroliza sprawdza się na gładkich powierzchniach, ale z takimi zakamarkami ja na stemplu juz nie daje rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 19 Lipiec 2008 Share Napisano 19 Lipiec 2008 Aaa sorry nie doczytałem, mhm może trochę w fosolu pomoczyć, ale z nim trzeba uważać.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 19 Lipiec 2008 Share Napisano 19 Lipiec 2008 Może autoliza? Owinąć cienkim drutem aluminiowym i siup do 1% NaOH. Niby to jest mniej wiecej to samo co elektroliza, ale mam wrażenie, że autoliza lepiej penetruje" korozję (chociaż pieczęci nie czyściłem...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yasioo Napisano 26 Lipiec 2008 Share Napisano 26 Lipiec 2008 witam, Miałem ten problem z carską odznaka gubernialną na czapkę - pomogło moczenie w oliwce przez 3 tygodnie - spora cześć piachu odpadła, a skamieliny ktore zostały natłuściły się i usunąłem paznokciami i igłą, masa roboty, ale efekt super, zrób tak samo, po co agresywne metody i zniszczenie tej pięknej pieczęci? yasiooxx@wo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.