Skocz do zawartości

Pieczęć carska - jak oczyścić?

C.K. Dezerter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, trafiłem taką oto pieczęć, elektroliza jak widac nie do końca dała rade. Zszedł ogólny osad i zapiaszczenie z gładkich powierzchni, ale z najważniejszej części czyli ze stempla - tak sobie. Koledzy pomóżcie i powiedzcie jak usunąć zabrudzenia z tych zakamarków tak żeby z tego pięknego fanta jeszcze coś było. Wdzieczny będę za sugestie i rady.

zamontuj to stabilnie w jakimś imadełku,weż dużą lupę na statywie i twardy stalowy rysik i próbuj to delikatnie odskrobywać.jak usuniesz większość skamieliny można spróbować elektrolizy lub moczenia w jakimś kwasie.marek

Maniek7_2006 pieczęć została poddna elektrolizie tak jak juz napisałem. To nie jest pierwsza pieczęć jaką trafiłem i z każdą jest podobnie: elektroliza sprawdza się na gładkich powierzchniach, ale z takimi zakamarkami ja na stemplu juz nie daje rady.

witam,
Miałem ten problem z carską odznaka gubernialną na czapkę - pomogło moczenie w oliwce przez 3 tygodnie - spora cześć piachu odpadła, a skamieliny ktore zostały natłuściły się i usunąłem paznokciami i igłą, masa roboty, ale efekt super, zrób tak samo, po co agresywne metody i zniszczenie tej pięknej pieczęci?
yasiooxx@wo.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie