Gregfm Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 Podczas czyszczenia stawu kolega znalazł taką oto głowicę silnika. Interesuje nas od jakiego pojazdu może byc. Logo mówi samo za siebie że z lend-leasu przyjechało od wschodu.Tylko w jakim pojeździe było zamontowane?
Gregfm Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 Tak wyglądają gniazda zaworów. Oczywiście głowica jest z duraluminium, po próbie pilnikiem doszliśmy do takiego wniosku.
pablcbr Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Lend-lease był decydującym czynnikiem w zwycięstwie aliantów w drugiej wojnie światowej[potrzebne źródło], zwłaszcza w pierwszym okresie, gdy Stany Zjednoczone nie były jeszcze bezpośrednio zaangażowane w działania zbrojne. Chociaż atak na Pearl Harbor wciągnął USA do wojny, rekrutacja, wyszkolenie i wyekwipowanie sił amerykańskich nie mogło się odbyć z dnia na dzień - przez cały 1942 i część 1943 roku główny ciężar walki spoczywał na pozostałych państwach koalicji, głównie ZSRR. Amerykańska pomoc w postaci dostaw materiałów wojennych była znaczącym wkładem, bez którego ZSRR być może uległoby ofensywie III Rzeszy[potrzebne źródło]. W skład dostaw wchodziły głównie: czołgi, artyleria, samoloty, ciężarówki, samochody terenowe, sprzęt desantowy. Dostawy te z początku małe (1940 rok - 600 000 karabinów, 800 dział moździerzy dla Brytyjczyków), z biegiem czasu były coraz większe
Gregfm Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 Pomiędzy wzmocnieniami otworów na szpilki jest jeszcze taki mały znaczek. Centralnie środek głowicy.
pablcbr Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 http://www.o5m6.de/Numbers.htmlhttp://sturmvogel.orbat.com/SovLendLease.html
Gregfm Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 A tutaj jakby numer seryjny. Mój największy błąd to ten że nie wziąłem wymiarów, ale wkrótce podam. Pozdrawiam !
dr.tommy Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Nie upieramłbym się że to od V8 bo głowice v8 nie mają takiego wyjścia na wodę, poszukaj raczej 4 cyl. silnika forda A podobne byly w gaz 67 ale nie aluminiowe.
Gregfm Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 Podczas czyszczenia stawu kolega znalazł taką oto głowicę silnika. Interesuje nas od jakiego pojazdu może byc. Logo mówi samo za siebie że z lend-leasu przyjechało od wschodu.Tylko w jakim pojeździe było zamontowane?
Gregfm Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 Widok od spodu. Cztero cylindrowy silniczek charakterystyczne gniazda zaworów. Wieczorem wstawię więcej zdjęc
lupo55 Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Witam.Ja się równiez nie upieram, lecz wklejam przykład, że jednak miewały.Pozdrawiam.
lupo55 Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Przepraszam - zapomniałem dodać, że na ostatniej fot. odnalezionej głowicy widoczny jest numer katalogowy tej części - ...6049.. to właśnie głowica prawego bloku cylindrów z takiego silnika (lewa miała nr ...6050..).Takie głowice stosowane były do 1936r. Od 1937r. pompy wody instalowano na czołowej ścianie bloków cyl. Proszę sobie porównać z dostępnymi w internecie ilustracjami.Pozdrawiam.
Gregfm Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 Wiem że pomoc była bardzo duża .Jakiś daleki krewny który mieszkał na Syberii w czasie wojny latał na amerykańskich samolotach torpedowych nad Morzem Czarnym. Później był radiologiem w szpitalu i to bardzo dobrym. Mieszkał w Tiumieniu- zachodnia Syberia.
Breslau74 Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Szukaj sygnatur i powiedz czy to aluminium?
lupo55 Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Witam.Interesująco rozwija się wątek w aspekcie historycznym, lecz nie technicznym.Zastanowiło mnie dlaczego z taką pewnością zostało stwierdzone, że ten przedmiot przybył do Polski od wschodu za sprawą pomocy wojennej USA i że jest to od silnika 4-cylindrowego.Mnie się wydaje, że to jest prawa głowica silnika Ford V8, a słabo widoczny z prawej strony na 1-fot.króciec jest gniazdem pompy wody. Taki silnik był w Fordach V8 instalowany już w 1934r., więc pewności wyrażonej na początku wątku co do pochodzenia ze wschodu ja bym nie podzielał.Ale oczywiście mogę się mylić.Pozdrawiam.
mietek Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Fordy niemieckie:http://www.autogallery.org.ru/gfordde.htm
pająk Napisano 17 Lipiec 2008 Napisano 17 Lipiec 2008 Tak jak napisał Lupo, połówka dolnozaworowej widlastej ósemki. Z jakiego modelu nie wiem, może być i osobówka.
sullen Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum23/7_copy177.jpgMożliwe że to co ja znalazłem jest od tego Forda ?
Pytanie
Gregfm
Podczas czyszczenia stawu kolega znalazł taką oto głowicę silnika. Interesuje nas od jakiego pojazdu może byc. Logo mówi samo za siebie że z lend-leasu przyjechało od wschodu.
Tylko w jakim pojeździe było zamontowane?
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.