Skocz do zawartości
  • 0

głowica silnika

Gregfm

Pytanie

Napisano

Podczas czyszczenia stawu kolega znalazł taką oto głowicę silnika. Interesuje nas od jakiego pojazdu może byc. Logo mówi samo za siebie że z lend-leasu przyjechało od wschodu.
Tylko w jakim pojeździe było zamontowane?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak wyglądają gniazda zaworów. Oczywiście głowica jest z duraluminium, po próbie pilnikiem doszliśmy do takiego wniosku.

Napisano
Lend-lease był decydującym czynnikiem w zwycięstwie aliantów w drugiej wojnie światowej[potrzebne źródło], zwłaszcza w pierwszym okresie, gdy Stany Zjednoczone nie były jeszcze bezpośrednio zaangażowane w działania zbrojne. Chociaż atak na Pearl Harbor wciągnął USA do wojny, rekrutacja, wyszkolenie i wyekwipowanie sił amerykańskich nie mogło się odbyć z dnia na dzień - przez cały 1942 i część 1943 roku główny ciężar walki spoczywał na pozostałych państwach koalicji, głównie ZSRR. Amerykańska pomoc w postaci dostaw materiałów wojennych była znaczącym wkładem, bez którego ZSRR być może uległoby ofensywie III Rzeszy[potrzebne źródło]. W skład dostaw wchodziły głównie: czołgi, artyleria, samoloty, ciężarówki, samochody terenowe, sprzęt desantowy. Dostawy te z początku małe (1940 rok - 600 000 karabinów, 800 dział moździerzy dla Brytyjczyków), z biegiem czasu były coraz większe
Napisano

A tutaj jakby numer seryjny. Mój największy błąd to ten że nie wziąłem wymiarów, ale wkrótce podam. Pozdrawiam !

Napisano
Nie upieramłbym się że to od V8 bo głowice v8 nie mają takiego wyjścia na wodę, poszukaj raczej 4 cyl. silnika forda A podobne byly w gaz 67 ale nie aluminiowe.
Napisano

Podczas czyszczenia stawu kolega znalazł taką oto głowicę silnika. Interesuje nas od jakiego pojazdu może byc. Logo mówi samo za siebie że z lend-leasu przyjechało od wschodu.
Tylko w jakim pojeździe było zamontowane?

Napisano
Przepraszam - zapomniałem dodać, że na ostatniej fot. odnalezionej głowicy widoczny jest numer katalogowy tej części - ...6049.. to właśnie głowica prawego bloku cylindrów z takiego silnika (lewa miała nr ...6050..).
Takie głowice stosowane były do 1936r. Od 1937r. pompy wody instalowano na czołowej ścianie bloków cyl. Proszę sobie porównać z dostępnymi w internecie ilustracjami.Pozdrawiam.
Napisano
Wiem że pomoc była bardzo duża .Jakiś daleki krewny który mieszkał na Syberii w czasie wojny latał na amerykańskich samolotach torpedowych nad Morzem Czarnym. Później był radiologiem w szpitalu i to bardzo dobrym. Mieszkał w Tiumieniu- zachodnia Syberia.
Napisano
Witam.
Interesująco rozwija się wątek w aspekcie historycznym, lecz nie technicznym.
Zastanowiło mnie dlaczego z taką pewnością zostało stwierdzone, że ten przedmiot przybył do Polski od wschodu za sprawą pomocy wojennej USA i że jest to od silnika 4-cylindrowego.
Mnie się wydaje, że to jest prawa głowica silnika Ford V8, a słabo widoczny z prawej strony na 1-fot.króciec jest gniazdem pompy wody. Taki silnik był w Fordach V8 instalowany już w 1934r., więc pewności wyrażonej na początku wątku co do pochodzenia ze wschodu ja bym nie podzielał.Ale oczywiście mogę się mylić.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie