zancus Napisano 15 Lipiec 2008 Autor Napisano 15 Lipiec 2008 Szanowni Koledzy, poniższe pismo wystosowaliśmy do Redakcji Odkrywcy". Mamy nadzieję, że osoby tworzące ten periodyk wykażą chęć do pomocy w ocalaniu broni corocznie niszczonej w wyniku postępowania administracyjnego. Szanowni Koledzy proszę o pomoc w upowszechnianiu tej informacji. Proszę również o przesyłanie informacji na temat organizacji kombatanckich i zrzeszających emerytowanych wojskowych, policjantów (ogólnie mundurowych), do których będziemy mogli wystosować apel o informowaniu członków o przysługujących im prawach.Pozdrawiam Paweł ZaniewskiKobyłczańskie Muzeum Oręża Kobyłka, 2008-07-15i Techniki Użytkowej w KobyłceAl. Jana Pawła II 2205-230 KobyłkaAdres do korespondencji:ul. Leszka 2305-230 KobyłkaSkr. Poczt. 13Tel. 602-346-640Redakcja pisma„Odkrywca”ul. Kaszubska 450-214 Wrocław Kobyłczańskie Muzeum Oręża i Techniki Użytkowej w Kobyłce zwraca się z uprzejmą prośbą o pomoc w zorganizowaniu medialnej akcji społecznej pod nazwą „Ocal broń dla wnuka”. Muzeum nasze otrzymało od Komendy Stołecznej Policji informację, iż w latach 2000-2007 podjęto 13.900 decyzji administracyjnych o zniszczeniu broni. W większości przypadków była to broń gazowa, jednakże wśród zniszczonych egzemplarzy znajdowały się sztuki kolekcjonerskie lub broń posiadająca nieocenioną wartość historyczną (np. broń Powstańców Warszawskich, broń pamiątkowa oficerów WP II RP) a także muzealną.Przyjmując założenie, iż ok. 70% to broń gazowa, można przyjąć, iż w samym Województwie Mazowieckim w latach 2000-2007 zniszczono bezpowrotnie ponad 4.000 szt. broni. Na tej podstawie można wywnioskować, że w całym kraju w tych latach zniszczono bezpowrotnie ponad 60.000 sztuk broni. Z tego zapewne wartość historyczną bądź muzealną posiadało co najmniej 10%.Jak łatwo wyliczyć zniszczoną bronią można było obdarować wszystkie muzea o charakterze wojskowym w Polsce. Czemu się tak nie stało? Z prostego powodu. Niestety pomimo obowiązku prawnego Policja nie informuje posiadaczy broni, którzy utracili prawo do jej posiadania o możliwości nieodpłatnego przekazania (darowizny) broni do dowolnego muzeum o charakterze wojskowym. Obowiązek informowania strony postępowania administracyjnego wynika z zapisu Art. 9 Kodeksu postępowania administracyjnego, co zostało potwierdzone wyrokiem Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 16 grudnia 2005 r. Sygnatura VI SA/Wa 1634/2005 „Obowiązek udzielania stronie informacji w toku postępowania w trybie art. 9 kpa stanowi jeden z czynników wpływających na umacnianie zasady praworządności w działaniach administracji.” Dlaczego więc Policja nie informuje strony o przysługujących jej prawach? Nie wiemy, ale wystosowaliśmy zapytanie do komendanta Głównego Policji.W związku z powyższym zwracamy się z prośbą o zamieszczenie powyższych informacji na łamach Waszego pisma. Z poważaniemZałożyciel Muzeum(-)mgr Paweł Zaniewski
blaszak Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 cyt:jednakże wśród zniszczonych egzemplarzy znajdowały się sztuki kolekcjonerskie lub broń posiadająca nieocenioną wartość historyczną (np. broń Powstańców Warszawskich, broń pamiątkowa oficerów WP II RP) a także muzealną.Ta broń pewnie nie została zniszczona :))
suchy84 Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 Raczej na pewno. Pewni panowie mają nosa do lewych interesów
01111977 Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 Formalnie została zniszczona.Nie formalnie ktoś na tym ukręcił interesik i mam nadzieję ze Ci ktosie za to odpowiedzą zgodnie z w/w ustawą..
fraktal Napisano 15 Lipiec 2008 Napisano 15 Lipiec 2008 Kolego Zancus właśnie kilkaset sztuk zabytkowej broni jedzie do huty (pewnie część zostanie po drodze rozkradziona). Jak możesz działaj.http://www.odkrywca.pl/policjanci-rozbroili-powstanca,637930.html#637930
zancus Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 mam nadzieję, iż w sprawie Pana Nowakowskiego sprawę poprowadzi Muzeum Powstania Warszawskiego. To jest muzeum państwowe i ma większą siłę przebicia.Jeśli natomiast chodzi i Internetowe Forum Policyjne (IFP), to nie sądzę aby ktoś tam podjął ten temat. Trudno przyznać się do działań prawnie wątpliwych. Szczególnie w tamtych kręgach.
zancus Napisano 16 Lipiec 2008 Autor Napisano 16 Lipiec 2008 No, szanowni Koledzy Odkrywcy"Przyznam, że jestem Wami rozczarowany. Czytam posty na tutejszych forach jak się wypowiadacie: prawo jest e", policja jest e", urzędy są e" a poszukiwacze cacy. No pięknie, ale jak zaproponowałem Wam udział w akcji społecznej, to jakoś Wy Krzykacze, święcie oburzeni i pokrzywdzeni Obywatele RP jakoś się nie spieszycie aby pomóc. Oczywiście po raz kolejny sprawdza się postawa yle nie ja", siadanie na ostatnich ławkach w szkole i spuszczanie oczu gdy nauczyciel wywołuje do odpowiedzi.Żenada.I co nie znajdzie się wśród Was odważny aby podjąć rękawicę? Czy ktoś się przyłączy do tej akcji?
Indian Chief Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Zancuś...ja już podjałem. W innej sprawie ale środowisko bardziej prężne było i potpisów kilkadziesiąt tysięcy... wszystko w sprawie ludzkiego życia...i jest jak jest".
zancus Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Napisano 18 Sierpień 2008 wznawiam wątek ponieważ dziś otrzymałem pismo z Biura Prawnego KGP z informacją, iż przesłano moje pismo z opisem akcji do Biura Prewencji KGP w celu dalszego służbowego wykorzystania. Wygląda na to, iż jednak coś można zrobić jeśli się jest upartym, cierpliwym i wykorzustuje się prawo w słusznej sprawie. Zobaczymy co będzie dalej.
Valjean Napisano 20 Sierpień 2008 Napisano 20 Sierpień 2008 Popieram taką akcję, bo aż się serce kraje jak słyszę ile takiej broni zniszczyli, albo tylko tak mówią, pewnie nie jeden glina ma w domu Mausera!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.