Skocz do zawartości

Prawo a militaria

wm71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie do kogoś kto zna się na prawie.Słyszałem że wszystko co znajduje się w ziemi należy do państwa.Jak zatem w świetle przepisów byłby potraktowany sprzęt wojenny znaleziony na powierzchni np. w budynku?
Napisano
Nijak, przepisów dot zagadnienia które pokrętnie tutaj próbujesz przedłożyć:) jest rozsianych po różnych ustawach tyle, że można garściami czerpać.

Pierwsze z brzegu, pytasz o rzecz zagubioną - dajemy na to, że Helmutowi się coś zagubiło w trakcie przymusowej szybkiej przeprowadzki, a ty to nieoczekiwanie znalazłeś, więc odsyłam do:

Kodeks cywilny:

Art. 183. § 1. Kto znalazł rzecz zgubioną, powinien niezwłocznie zawiadomić o tym osobę uprawnioną do odbioru rzeczy. Jeżeli znalazca nie wie, kto jest uprawniony do odbioru rzeczy, albo jeżeli nie zna miejsca zamieszkania osoby uprawnionej, powinien niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu właściwy organ państwowy.

§ 2. Przepisy o rzeczach znalezionych stosuje się odpowiednio do rzeczy porzuconych bez zamiaru wyzbycia się własności, jak również do zwierząt, które zabłąkały się lub uciekły.

Art. 189. Jeżeli rzecz mająca znaczniejszą wartość materialną albo wartość naukową lub artystyczną została znaleziona w takich okolicznościach, że poszukiwanie właściciela byłoby oczywiście bezcelowe, znalazca obowiązany jest oddać rzecz właściwemu organowi państwowemu. Rzecz znaleziona staje się własnością Skarbu Państwa, a znalazcy należy się odpowiednie wynagrodzenie.

zresztą co ci będę wybierał, sam poczytaj:>
Napisano
Pisać wprost ,tak jak mówić prawde, nie zawsze się opłaca ; ) że tak napisze w pokrętnych ale bezpiecznych słowach : ) Dzięki ms za informacje.Pozdrawiam!
Napisano
Nie zawsze, to oczywista oczywistość", jak mawia(ł) klasyk :)

Ale pamiętaj, że prawo to nie tylko te suche kodeksowe zapiski, ono nie żyje w próżni, jest bytem namacalnym wciąż rozwijanym, nawet jeśli odczuwalnie zwijanym , stąd i każdy przypadek trzeba analizować indywidualnie, z oczywistością - jak wyżej - w odniesieniu do źródeł prawodawstwa ale i mając na względzie chociażby wyroki instancji najwyższych.

Szukaj, analizuj lub daj dziel się łupami z prawnikami. :-)
Napisano
Rzecz znaleziona staje się własnością Skarbu Państwa, a znalazcy należy się odpowiednie wynagrodzenie."

Jakiś żart? Ja nie słyszałem, żeby ktoś dostał wynagrodzenie.

PozdrO
Napisano
Bo przeoczyłeś słowo ODPOWIEDNIE". Znajdziesz jakiś gówniany skarb, narażasz Państwo(!) na wydatki związane z jego zabezpieczeniem, konserwacją, przechowywaniem(a w piwnicach muzeów już brak wolnych przestrzeni) i dokumentowaniem tego szajsu. Ale prawo stanowi, że co znajdziesz to należy do Państwa-więc ie chcom, ale muszom". I co? jeszcze za te kłopoty mają płacić? Dlatego po zliczeniu zysków i strat wychodzi odpowiednie ".
I cieszcie się, że nie trzeba dopłacić! :-)
C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie