bjar_1 Napisano 17 Luty 2004 Autor Napisano 17 Luty 2004 Co to za rosyjski medal? Czy to w ogóle jest medal?Na jednej stronie - głowa kogoś ,patrząca w prawo.Wymiery medalu :średnica - 28 mmwysokość od dołu do uszka" - 33 mm
bjar_1 Napisano 17 Luty 2004 Autor Napisano 17 Luty 2004 Z tyłu napis:1812Sławnyj godsiej minuł,no nie projdutsodjannyje wniem podwigi-----1912grubość medalu - 2 mmMedal nadawany na setna rocznicę przepędzenia Napoleona z Rosji? Tylko to mi do głowy przychodzi. Napisy oczywiście cyrylicą :)pzdrbjar_1
pomsee Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Witaj Bjar!To medal pamiatkowy wybity w 100 lecie wygranej wojny z Napoleonem. Napis w bardzo dowolnym tlumaczeniu bo nie mam slownika pod reka brzmi: 1812 - slawny rok minal ale nie przepadna zwiazane z nim zaslugi" - czy cos w tym stylu.
pomsee Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 No i druga stronka z główką cara Aleksandar I. Gdzie wrwales ten medal?
bjar_1 Napisano 17 Luty 2004 Autor Napisano 17 Luty 2004 Wielkie dzięki Pomsee! Tylko mój ma opisy pisane inną czcionką ,ale ogólnie to wygląd ten sam. Tak właśnie przypuszczałem ,że chodzi tutaj o setną rocznicę odwrotu Napoleona z Rosji. Znalazłem go chyba w tamtym roku , na nieużywanym polu jakieś 300-400 metrów od mojego bloku :)I to całkiem przypadkowo.Jeszcze raz dzięki za identyfikację.Pozdrawiam!bjar_1
Pytanie
bjar_1
Co to za rosyjski medal? Czy to w ogóle jest medal?
Na jednej stronie - głowa kogoś ,patrząca w prawo.
Wymiery medalu :
średnica - 28 mm
wysokość od dołu do uszka" - 33 mm
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.