ja21 Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 Witam!!Troche sie nieznam i mam pytanie czy ten odlew będie pasował do tej kolb http://mundury-historyczne.pl/sklep/product_info.php?cPath=43&products_id=221&language=plhttp://allegro.pl/item397544519_mosin_wz_44_kolba.html
hubertosq Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Mosiny np wz 1891/30 od wz 44 różniły się długością lufy ( no i bagnetem ) wiec odlew bedzie pasował, musisz tylko dobrać dobrą długość lufy. Jak źle prawie niech ktoś mnie poprawi :)
ja21 Napisano 10 Lipiec 2008 Autor Napisano 10 Lipiec 2008 dziekuje !czyli lufa odlewy jest zadługa??
walker69 Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 Chyba nie tylko tym się różnią ale był już koleś tutaj, który dopasował taki odlew do kolby wz. 44. Poszukaj w wyszukiwarce - może znajdziesz.
hecer Napisano 10 Lipiec 2008 Napisano 10 Lipiec 2008 kolego ja21--odezwij sie do mnie na --hecer@wp.pl--
Flanker Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 Kolego ja21 - polecam wątek http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=584512#589648Ten odlew od Pana Frankowskiego przedstawia carskiego mosina, więc do modelu 44 niespecjalnie pasuje, aczkolwiek -jak zaznaczałem w powyższym wątku - jest to teoretycznie możliwe, przynajmniej na przykładzie modelu 38. Jeśli więc na bazie tego odlewu i kolby od karabinka chcesz wykonać model, i miałby uwzględniać realizm historyczny to raczej polecałbym model 38, czyli bez składanego bagnetu. Głupio później oglądać cuda, niczym rodem z niemieckich giełd, jak np. karabinek snajperski" wzór 44 z zagiętą rączką i lunetą, czy o zgrozo - zniszczony do standardu snajperskiego, oczywiście w czasach nam współczesnych, piękny carski mosin z wytwórni Remingtona, reklamowany jako oryginalny snajperski...Pozdrawiam - Fl.
ja21 Napisano 11 Lipiec 2008 Autor Napisano 11 Lipiec 2008 Nie moge sie juz połapać!To czym sie różnią te dwa mosiny ??tylko lufą??
Trooper85 Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 Carskie mosiny (1891, Dragoński, 1907) maja komorę nabojową o przekroju sześciokątnym, natomiast późniejsze wersje (1891/30, 38, 44) mają komory okrągłe. Takie same kolkby miały chyba modele 38 i 44. W pozostałych przypadkach drewna były inne ze względu na różną długość broni.Zdrów!
Flanker Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 Dodam swoje trzy grosze: modele - nazwijmy je - drugowojenne - czyli wspomniane przez Kolegę wyżej z okrągłą komorą miały faktycznie okrągła komorę i inną długość kolby od carskich, które miały graniastą komorę. Miały też zupełnie inne celowniki - carskie miały w sumie dwa typy celowników, co związane było ze zmianą amunicji bodajże około 1910 roku, a w pudełkach magazynków starszych egzemplarzy (też do tej zmiany) montowane było strzemiączko, służące do mocowania pasa nośnego. Później wprowadzono zupełnie inne bączki, w postaci płaskich pierścieni, pas troczono do drewna kolby itp, wprowadzono celownik Konowałowa, a w czasie modernizacji 91/30 zrezygnowano z niego, na rzecz nowej konstrukcji. Dalej - różnice istotne wynikają też z przeznaczenia karabin-karabinek. Ale by nie mieszać - jak kolba od karabinka dostępna na Allegro to tylko model 38 lub 44, a więc z okrągłą komorą. i celownikiem stosownym do karabinka. Ale jak pisałem we wczesniejszym wątku, Rosjanie przerabiali carskie długie na karabinki (ilustruję to zdjęciami w poprzednim wątku) i możliwe jest napotkanie karabinka w kolbie drugowojennej przerobionego z caraka, a więc z graniastą komorą. Pozdr. Fl.
Kurt Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 No to troszkę z innej beczki acz w temacie :DJak wiadomym jest od dawna Japońce mają tzw dekla czasami, oto wypuścili dla dziewczyn lub też panów kochających inaczej Mosina(załączona fotka)który przeraża swym wyglądem, jest to wersja AS (air soft gun)pozdrawiam Kurt
ja21 Napisano 11 Lipiec 2008 Autor Napisano 11 Lipiec 2008 a dacie mi jakies linki do odlewu i kolby kture do siebie pasuje??
Maniek7_2006 Napisano 11 Lipiec 2008 Napisano 11 Lipiec 2008 hmmm piękny kolor kolby chyba się skuszę;) a tak na poważnie to obleśnie to wygląda, dobrze, że zawsze można przełożyć w drewno.PozdrO
walker69 Napisano 12 Lipiec 2008 Napisano 12 Lipiec 2008 Ten Mosin służy do zabijania przeciwnika śmiechem ;)
Trooper85 Napisano 12 Lipiec 2008 Napisano 12 Lipiec 2008 Kurt, za to zdjęcie powinieneś dostać bana, a przynajmniej dwie kartki :) Oczy bolą od patrzenia na coś takiego :/
Kurt Napisano 12 Lipiec 2008 Napisano 12 Lipiec 2008 Chcę przeprosić za fotki broni które nie są mosinem ale nie mogłem (za to pewno BAN )Zawsze szanowałem Japońców jako naród Honorowy i wierny tradycjom a tu widzę że zaczynają dbać o panów lubiących róż.No i o kobiety :Dpozwolę sobie umieścić parę fotek replik broni do ASG jak wiadomo na pierwszy ogień poszedł mosin ale :
Kurt Napisano 12 Lipiec 2008 Napisano 12 Lipiec 2008 tym zapewne ruscy by wygrali w Afganie :Dpozdrawiam Kurtps.lepiej na tym zakończę gdyż nie chcę mieć was na sumieniu
Flanker Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 Kolego ja21 - chciałbym pomóc, ale co do linków pasujących do siebie elementów, nie znam takowych. Tym niemniej, jeśli chcesz zrobić replikę mośka drugowojennego, karabinka, to podane przez ciebie na początku wątku elementy - czyli odlew z Mundurów Historycznych i kolba kbk mogą być podstawą prac. Musisz jednak pamiętać, że odlew jest tylko surogatem, bazą do pracy z pilnikiem i papierem ściernym, pędzlem, farbami itp. Musisz go dokładnie oszlifować, poprawić, gdzie trzeba, by nie było żadnych nadlewów, dopasować do kolby i wykonać brakująca tam lufę (NIEPRZELOTOWĄ najlepiej) i celownik pasujący do modelu kbk wzór 1983. Tu albo własny odlew na bazie oryginału, albo kupno celownika z allegro - choć nie wiem, czy to nie będzie istotna część broni (słyszałem o wizycie panów w sprawie drewnianej nakładki na lufę mausa z Allegro).I też zakładamy tu, że wykonujesz model egzemplarza powstałego wskutek przeróbki carskiego długiego karabinu na drugowojenny karabinek - vide graniasta komora. Jeśli miałby być on dokładnie jak model 1938 to trzeba:1) zdobyć odlew komory okrągłej, nie graniastej - ale nie wiem czy takie są.2) zrobić taki odlew (były we wcześniejszym wątku przykłady)3) starannie/umiejętnie opiłować komorę w graniastym odlewie - ale tu zapewne stracimy wymiary i cała praca może okazać się psu na budę.
Flanker Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 I jeszcze jedna rzecz - trzeba obowiązkowo zgromadzić trochę dokładnych zdjęć modelu jaki chcesz robić - albo wizyta w muzeum, albo internet - np. www.mosinnagant.net.
Flanker Napisano 14 Lipiec 2008 Napisano 14 Lipiec 2008 Oj - literówka dwa posty wyżej - nie 1983 a 1938, przepraszam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.