Skocz do zawartości
  • 0

miodarka - prosze o id

sudajew

Pytanie

Napisano

bodajże w 1942lub1943r. do pradziadka który był pszczelarzem przyszli szwaby i wręczyli mu za drobną opłatą takie cudo, tzw
miodarka, która teraz służy nadal mojemu dziadkowi. Mam odnośnie tej miodarki dwa pytania
- czy częste było wspieranie pszczelarzy lub innych ludzi przez III rzeszę np po przez oferowanie sprzętów
- i drugie pytanie, które mnie najbardziej interesuję, na miodarce jest jakby naklejka firmowa, trochę zniszczona. Czy ktoś potrafi powiedzieć co to za firma, ewentualnie wesprzeć się jakimiś linkami.
wszystkich coś wiedzących proszę o pomoc
PZdr. sudajew

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Miód był produktem poszukiwanym w Niemczech przed i w czasie wojny. Stary pszczelarz opowiadał mi jak szmuglował pod koniec lat 30. miód przez granicę <blisko Chojnic na Pomorzu>. Proceder polegał na rozwadnianiu miodu i wylewaniu do specjalnych kadzi - to po Polskiej stronie. Po Niemieckiej ok. 200 metrów dalej pszczelarz stawiał swoje ule i bardzo często je opróżniał. Pszczoły latały na gotowe, zabierały co trzeba a pszczelarze rozliczali się co miesiąc. Może taką samą wirówką był odwirowywany? Najlepsze jest to, że działo się to prawie przy strażnicach granicznych.
Napisano

bodajże w 1942lub1943r. do pradziadka który był pszczelarzem przyszli szwaby i wręczyli mu za drobną opłatą takie cudo, tzw
miodarka, która teraz służy nadal mojemu dziadkowi. Mam odnośnie tej miodarki dwa pytania
- czy częste było wspieranie pszczelarzy lub innych ludzi przez III rzeszę np po przez oferowanie sprzętów
- i drugie pytanie, które mnie najbardziej interesuję, na miodarce jest jakby naklejka firmowa, trochę zniszczona. Czy ktoś potrafi powiedzieć co to za firma, ewentualnie wesprzeć się jakimiś linkami.
wszystkich coś wiedzących proszę o pomoc
PZdr. sudajew

Napisano
Nie firmy schutiwarhe... :/
Po pierwsze napisano tam SCHUTZMARKE a po drugie jest to niemiecki odpowiednik znaczka ™ lub ® ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie