Skocz do zawartości

Pan samochodzik i Templariusze

41pp

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
to przynajmniej dobre. ale pozatym przydałoby ci sie zajrzeć do paru dobtych opracowań nt. II wojny światowej, w księgarniach jest naprawde ostatnio sporo fajnych rzeczy.
Napisano
nie wiem czy kolega zbyniek jaja sobie robi czy wynika to z niedouczenia ale czy chociażby Normandia, Bitwa o Ardeny, Ladowanie w Afryce Połnocnej i operacje we Wloszech, o ofensywie lotniczej na Niemcy nic koledze nie mówi? odsyyłam ponownie do literatury.
Napisano
Tak, niewiem czy się śmiać czy płakać?
1. Normandia; zastanowiano się czy amerykańców nie wycofać z linii" i skierować do transportu Coca- Coli i prezerwatyw /NAFI/ /pamiętniki Churchila/
2.Ardeny totalny łomot" od niemiaszków.
3.Afryka Północna; słynna przełęcz na literkę K. łomot".
4.Włochy słynny desant pod A" totalna klęska! podobno najpierw wyładowano fotele dentystyczne, stoły bilardowe+ 20000 pojazdów!
5. Naloty, czyli tzw. ofensywa lotnicza", zgadza się; latali, latali; ale główny Achitekt A.H. i tak zwiększał produkcję. A jak już bomba spadła o 10-mil od celu to był sukces"!!!!
6. No nie przeczę, w Normandii udało im się skutecznie zbombardować korpus kanadyjski, jak i własne wojska w północnych Włochach.
PS o sukcesach" w Koreii, Wietnamie, Iranie, Iraku, Afganistanie; to już nie wspomnę.
Szkoda 'prądu'
Pozdrawiam
GW
Napisano
no ja płaczę ze smiechu.no cuda po prostu. to w takim razie kto wyzwolił europe zachodnią- Anglicy? jedna Polska dywizja Maczka?
Normandia; zastanowiano się czy amerykańców nie wycofać z "linii i skierować do transportu Coca- Coli i prezerwatyw /NAFI/ /pamiętniki Churchila/ - no to jest "miażdzacy argument - a pokaż mi sukcesy Angielskie i do czego anglicy sie nadawali?vide pamietniki Bradleya i opinie Pattona o Market Garden.
-"ardeny totoalny łomot od niemiaszków - tu juz spadłem z krzesła- to w końcu Niemcy tam wygrali a myslalem że w końcu to niemcy tam dostali łomot. Czy moze wygrali tam Anglicy?ale cóz człowiek uczy sie przez całe życie...
Afryka Północna; słynna przełęcz na literkę K. "łomot- no oczywiści łomot ale co pozniej? w końcy ktoś tych niemców tam pokonał?- marsjanie?
- Włochy słynny desant pod A" totalna klęska! podobno najpierw wyładowano fotele dentystyczne, stoły bilardowe+ 20000 pojazdów- tak. skad takie rewelacje? moze jeszcze okaze sie że wyładowywano tylko coca cole.
- Naloty, czyli tzw. ofensywa lotnicza", zgadza się; latali, latali; ale główny Achitekt A.H. i tak zwiększał produkcję. A jak już bomba spadła o 10-mil od celu to był sukces"!!!! - latali, latali -odsylam do literatury ponadgimnazjalnej.
- No nie przeczę, w Normandii udało im się skutecznie zbombardować korpus kanadyjski, jak i własne wojska w północnych Włochach. -(sic!)i to cała operacja w normandii z udziałem wojsk USA?
-PS o "sukcesach w Koreii, Wietnamie, Iranie, Iraku, Afganistanie; to już nie wspomnę."- no comments. Na marginesie to i z Iranem juz była wojna? i w korei przegrali? to w takim razie skad sie wzieła korea południowa?
nie chce mi sie dalej pisac ale naprawde jeszcze raz polecam wizyte w dobrej ksiegarni historycznej lub bibliotece w celu doksztalcenia sie zamiast pisac komunały które wysmieje juz nawet bardziej rozgarnięty gimnazjalista. Jakby co mogę polecić kilka opracowań .
Napisano
a poniżej dośc wyczerpujące jak myśle opracowanie o wojnie koreańskiej.
http://www.glaukopis.pl/pdf/korea.pdf
A co do np. wojny Wietnamie to polecam koledze chociazby całkiem dobre opracowanie sprzed roku chyba Bellony z serii historyczne bitwy wietnam 62-75".pozdrawiam
Napisano
wulfgar cenię Ciebie za ostrość polemiki, ale pamiętaj, że to Hyde Park !!!!
A teraz aby podbić temperaturkę, to podobno Hamerkańcą" udał się desant na Sycylii dzięki gangsterowi L.L. /tak mówią u mnie na wsi/.
Pozdrawiam
GW
Napisano
Co do sycylii to masz racje. Moze trudno mowić że tylko dzieki temu udał sie desant na sycylii ale na pewno informacje i pomoc mafii mialy duze znaczenie. Amerykanie wykorzystali kontakty szefa Mafii bo w końcu kto jak kto ale na Sycylii to oni mieli najlepszy wywiad".
Napisano
Obserwowałem tą ciekawą polemikę i powiem tak:Jak byśmy lubili ,czy nielubili-wszelkich angoli i amerykańców prawda jest taka:losy 2 wojenki rostrzygneły się na wschodzie ,a nie na zachodzie.Niema nawet co porównywać potężnych" bitew w Afryce ,Tunezji,czy włoch z frontem wschodnim.Nieoddzisiaj wiadomo ,Ze amerykanie europejski teatr działań wojennych traktowali troszkę po macoszemu .Ich proritetem był pacyfik.Choć i w europie mieli swoich Pattonów ,czy Bradlej€w.Jedno jest pewne tu itam gineli niejednokrotnie w bezsensownych zmaganiach ludzie.
Napisano
wulfgar.Wiele bitew w którym udział brało USA były obojętne dla historii, Normandię i tak zdobyli by później inne państwa.jedyne co udawało się USA to bombardowanie, ale bez tego też by zdobyli berlin.pozdr
Napisano
Wiele bitew w którym udział brało USA były obojętne dla historii, Normandię i tak zdobyli by później inne państwa.jedyne co udawało się USA to bombardowanie, ale bez tego też by zdobyli berlin" - akurat uważam odwrotnie. nie ma bitew obojetnych dla historii a akurat bombardowania nie spełniły oczekiwań w pełni (bezsensowne bombardowania centrów miast). A jesli chodzi o to że inne Panstwa by zdobyły to chyba masz na mysli tylko sowietów. ale to dzieki amerykanom na szczęscie Europa Zachodnia tego uniknela .Inaczej komunizm ogarnąłby całą europę i mialbyś Francuska Republikę Ludową i np Portugalską Republikę Ludową.
Napisano
A czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć, iż USA dogadało się z III Rzeszą i za złoto zrabowane w Europie ubiegając Rosjan udzieliło azylu i schronienia wielu nazistom?
Napisano
częśc złota Banku Rzeszy przejęli na pewno, sporo wpadło w rece rosjan. to zrozumiale że jesli były jakieś gry wywiadowcze pod koniec wojny to Niemcy woleli aby wpadło to w rece USA niz sowietów. pozatym i tak wiekszośc przetransferowali do ameryki południowej i szwajcarii.A co do azylu to pewnie udzielii schronienia wielu bo w warunkach zimnej wojny posiadali oni bezecenne informacje o sowietach.
Tak jak np. von Braun był ojcem amerykanskiego programu kosmicznego.
Napisano
A co tylko Sowiety byli czołem świata, wystarczyło zaczekac pół roku i w Normandii nie było by tylu Niemców co w czerwcu 1944r.Spokojnie aż takiej samowoli ruskie nie mieli żeby Europa była Ludowa.pozdr
Napisano
Kolega sądzi że niemcy wykrwawili by się na froncie wschodnim.Bardzo możliwe.Ale znamy z autopsjii ze Hitler niechętnie oddawał tereny raz zajęte.Wiemy też że alianci bardzo niechętnie utworzyli 2 front w normandii.Gdyby nie argumentacje tow.Stalina alianci utworzyli by ten front np.na bałkanach,jak wczesniej planowali.I teraz trzeba zadać sobie pytanie jak bardzo Stalina sie obawiano?
Napisano
Obawiano sie jedynie że Stalin moze zawrzeć speratystyczny pokoj z Niemcami a jak wiadomo takie rozmowy były prowadzone. Na ile była to gra Stalina na przestraszenie aliantów taka perspektywą do dzisaj do końca nie wiadomo. Wiadmomo że w okresie niemieckich zwycieśt na wschodzie poprzez posła Bułgarskiego w moskiwe sowieci probowali nawiazać rozmowy z niemcami ale wtedy hitler nie był zainteresowany. Wiadmo też o takich rozmowach w 1943 roku w Sztokholmie w ktorcyh pośredniczyła Ambasador Sowiecka w Szwecji Kołłątaj.A koncepcja Churchilla ataku przez Balkany była rozsądna (pozwoliła by uniemoliwić sowietom zajecie europy środkowej i bałkanów przynajmniej w znacznej mierze) tyle tylko że to Stalin wpłynął na Roosevelta zeby utworzyć Front we Francji bojąc sie że w przypadku Bałkanów miekkiego podbrzusza europy" zdobycze w Europie Środkowej nie wpadną w jego ręce.
Pozatym utworzenie II frontu w normandii nie wynikało z raku checi" aliantów ale raczej z możliwości przygotowań ( zebranie najwiekszej w dziejach floty inwazyjnej) i koniecznści wybrania dogodnego momentu.
Czym mogla sie skonczyc nieudana pochopna proba desantu udowodnia klęska desantu pod Dieppe w 1942 roku.
Napisano
No trzeba jeszcze pamiętać, że Churchill po akcji" Galipoli, po której go wywalili z Admiralicji dostawał wysypki" na określenie desant z morza".
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie