Skocz do zawartości

Pan samochodzik i Templariusze

41pp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jaaa teraz zamiast ić" oddają do domu dziecka albo wywalają do śmietnika..... Pamiętam jak mnie ojciec złapał na paleniu papierosa..... łuuuuu przyniósł cały wagon fajek i kazał mi palić :| jakoś po 3 paczce odpadłem i już nie paliłem papierosów :)
  • Odpowiedzi 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Tak; tego świństwa walało się po lasach i polach, od ch..ery. Pamiętam jak około roku 1960 znaleźliśmy parę pocisków artyleryjskich pod ieloną Górą" na wschód od Częstochowy, podjechaliśmy na rowerach pod postrachunek" MO na ulicy Strażackiej, a postrachunkowy powiedział abyśmy to przynieśli na postrachunek MO /autentyczne/ świadkowie żyją. Tiiaa dlatego uważam; że z komunistów to była taka demokracja i wolność jakiej się nawet socjalistą" nie wymażyło!!!!!!!!
GW.
Napisano
A teraz troszkę na ponuro" mój przyjaciel niósł pocisk chyba od 20mm działka, potknął się na ul. Waszyngtona, pocisk eksplodował, stracił trzy paluszki, a był dobrze zapowiadającym się pianistą! Cóż bywało i tak!?
GW
Napisano
boberlium Jaki handel wymienny!!!!! Załużmy że przywieźli byśmy te pociski na postrachunek, to co, dostali byśmy po trzy pały" i Ty to nazywasz handlem wymiennym!!!!! Osłabiłeś mnie!
GW
Napisano
mówię o handlu wymiennym ;] dawałeś paczkę fajek i wchodziłeś do ruskich koszar gdzie był sklep ;] itd ;] wszystko można było załatwić wymieniając sie ;] nie mówię o żadnych pociskach itp bo tego to kiedyś stosy leżały wszędzie
Napisano
Ale to inna broszka; jak służyłem za karę" w Twierdzy Dęblin,1968-r to też był sklepik z mięskiem dla rodzin kadry"
,ale my tylko śledzie niemoczone i kaszka!!
GW
Napisano
Kawa zbożowa bez ograniczeń i czarny chlebek, na obiadek to zupka wiejska" nieraz grochówka z szyszkami /nie widziałem różnicy/, nieraz krupnik nazywaliśmy go onucówa", od podejrzanie atramentowego koloru!!
Pozdrawiam
GW
Napisano
Ojciec mi opowiadał jak pożyczył koledze nagranie marszy niemieckich a on to za wiózł do szkoły i zrobił się bigos...
Albo jak pewien chłopak znalazł pocisk i powiadomił MO a MO miało to w d**ie no to zapakował go na bagażnik od rowerka i zawiózł na komisariat a po drodze na lody wstąpił i znowu co się stało? opi.... dostał
Napisano
Ale mieliśmy też swoje małe zwycięstwa" w Twierdzy był wtedy profos w randze plutonowego, straszny sadysta, koledzy załatwili mu widokówke od Helmuta z b. NRF, który to Helmut z rorzewnienie wspominał jak plutonowy opowiadał mu o przebiegu służby, kartka przyszła na JW. Potem było krótko, pas, sznurowadła i trafił do własnego pierdla". Niech mi powie ktoś czy to nie najwyższy poziom demokracji". Odgrażał się potem że; jak któryś z nas trafi do niego, to zgnijemy w lochu".
Ale odsiedział swoje!!!
GW
Napisano
Pamiętam jak gdzieś tak na końcu 80 lat w pewnej izbie pamięci Pieńsk"mieli stg 44 ja beszczelni powiedziałem ,że ptrzebuję go na wytawe-no i oczywiście zwinełem go.Teraz mi głupio.
Napisano
kiedyś było inaczej, ludzie byli inni, teraz każdy właśnie przejmuje się tylko swoim, kiedyś ludzie bezinteresownie pomagali, a teraz? Ja uważam, że było lepiej, dużo lepiej niż jest teraz, minusem tamtych lat jest: wielki brat", SB,UB, ZOMO, i brak towarów w sklepach(ale dało się coś załatwić, więc źle nie było).

PozdrO
Napisano
Sorki za podwójny post, niby ten wielki brat" był be, ale jak dawał sprzęt, to sprzęt nie rozlatywał się i był niezawodny, a teraz F16 ze złomu które ledwo dolatuje do Polski.

PozdrO
Napisano
Pamiętaj że u nowego Wielkiego Brata 150- latek temu było niewolnictwo!!!! Ale co kuźnia demokracji to kuźnia!!!!
PS. Proponuję a kolana" i modlić się do gwiaździstego sztandaru, Bierz przykład z naszej WAAADZY!
Pozdrawiam.
Napisano
Co jak co, ja uważam USA jako za wroga, i nie jestem ich zwolennikiem, jakoś jak trzymaliśmy ze starym wielkim bratem" mieliśmy nowoczesne (jak na tamte czasy) uzbrojenie, a teraz trzymamy kilka latek z nowym ratem" i mamy złom, w postaci F16 np. Uważam, że jeżeli teraz byśmy trzymali ze starym bratem było by lepiej, np. gaz i ropa tańsze, i uzbrojenie a nie złom.

PozdrO

PS. NIE DLA USA i TARCZY!!!
Napisano
Trzeba wiedzieć z kim trzymać, kiedy trzymać, kiedy się wycofać, kiedy nic nie mówić a kiedy się odzywać i parę innych kiedy :)))
U nas zawsze jest z tym problem ponieważ rządzą emocje oraz prywata wyssana z mlekiem matek jeszcze z czasów Polski szlacheckiej...
Zabory i inne czasy niewolnictwa nauczyły nas także służalczości. Nie bez kozery Platini odjechał taki zadowolony choć moim zdaniem konstruktywnie powodów do zadowolenia to nie ma ;)
Napisano
Co jak co, dla mnie było lepiej za komuny, mniejszy, dużo mniejszy stopień przestępczości, lepsze drogi, więcej miejsc pracy. Komuniści trzymali to jakoś w ryzach, gdyby była demokracja od razu po wojnie taka jaka jest teraz, to nawet dróg byśmy nie mieli, tylko polne ścieżki, i na końcu uzbrojenie, nie był to złom, który ledwo się kupy trzymał, tylko sprzęt.

PozdrO

PS. Może zakończmy temat, bo widzę, że zaczyna się robić dyskusja.
Napisano
Sorki za podwójny post,ale nie ma opcji edytuj post.

Oraz ludzie, sąsiedzi byli dla siebie życzliwsi, przynajmniej w moim mieście tak było, że większość ludzi sobie pomagało, a teraz? ze świecą takich szukać...

PozdrO
Napisano
nie wnikając w polemikę dalszą bo wobec takich argumentów" brak mi do tego siły to pociesze cie że są jeszcze kraje, które spełniają twoje standardy pomyślności to jest Kuba i Korea Północna na pewno posiadają jeszcze dobry radziecki sprzęt" a nie ten obecny amerykański, niemiecki czy francuski złom i na pewno komuniści ich trzymaja dobrze w ryzach i dzieki temu jest tam tak błogo. Popieram wniosek jedynie o zakonczenie wątku w tej częsci ze względu na szkodliwośc dla zdrowia.
Napisano
Sorki za podwójny post

tak z innej beczki...

a USA już przestaje być mocarstwem(Nasz Nowy Brat), Chiny wykupują ich akcje narodowe, a dolar wciąż spada, ciekawe czy dożyjemy czasów kiedy na tandetnych rzeczach będzie MADE IN USA.

PozdrO

PS. Kończymy temat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie