boberlium Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 jaaa teraz zamiast ić" oddają do domu dziecka albo wywalają do śmietnika..... Pamiętam jak mnie ojciec złapał na paleniu papierosa..... łuuuuu przyniósł cały wagon fajek i kazał mi palić :| jakoś po 3 paczce odpadłem i już nie paliłem papierosów :)
41pp Napisano 6 Lipiec 2008 Autor Napisano 6 Lipiec 2008 Tak; tego świństwa walało się po lasach i polach, od ch..ery. Pamiętam jak około roku 1960 znaleźliśmy parę pocisków artyleryjskich pod ieloną Górą" na wschód od Częstochowy, podjechaliśmy na rowerach pod postrachunek" MO na ulicy Strażackiej, a postrachunkowy powiedział abyśmy to przynieśli na postrachunek MO /autentyczne/ świadkowie żyją. Tiiaa dlatego uważam; że z komunistów to była taka demokracja i wolność jakiej się nawet socjalistą" nie wymażyło!!!!!!!!GW.
boberlium Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 Bo każdy miał wszystko gdzieś ;] wszędzie handel wymienny ;] każdy żył swoim życiem
41pp Napisano 6 Lipiec 2008 Autor Napisano 6 Lipiec 2008 A teraz troszkę na ponuro" mój przyjaciel niósł pocisk chyba od 20mm działka, potknął się na ul. Waszyngtona, pocisk eksplodował, stracił trzy paluszki, a był dobrze zapowiadającym się pianistą! Cóż bywało i tak!?GW
41pp Napisano 6 Lipiec 2008 Autor Napisano 6 Lipiec 2008 boberlium Jaki handel wymienny!!!!! Załużmy że przywieźli byśmy te pociski na postrachunek, to co, dostali byśmy po trzy pały" i Ty to nazywasz handlem wymiennym!!!!! Osłabiłeś mnie!GW
boberlium Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 mówię o handlu wymiennym ;] dawałeś paczkę fajek i wchodziłeś do ruskich koszar gdzie był sklep ;] itd ;] wszystko można było załatwić wymieniając sie ;] nie mówię o żadnych pociskach itp bo tego to kiedyś stosy leżały wszędzie
41pp Napisano 6 Lipiec 2008 Autor Napisano 6 Lipiec 2008 Ale to inna broszka; jak służyłem za karę" w Twierdzy Dęblin,1968-r to też był sklepik z mięskiem dla rodzin kadry",ale my tylko śledzie niemoczone i kaszka!!GW
41pp Napisano 6 Lipiec 2008 Autor Napisano 6 Lipiec 2008 Kawa zbożowa bez ograniczeń i czarny chlebek, na obiadek to zupka wiejska" nieraz grochówka z szyszkami /nie widziałem różnicy/, nieraz krupnik nazywaliśmy go onucówa", od podejrzanie atramentowego koloru!!PozdrawiamGW
ensiferum3 Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 Ojciec mi opowiadał jak pożyczył koledze nagranie marszy niemieckich a on to za wiózł do szkoły i zrobił się bigos...Albo jak pewien chłopak znalazł pocisk i powiadomił MO a MO miało to w d**ie no to zapakował go na bagażnik od rowerka i zawiózł na komisariat a po drodze na lody wstąpił i znowu co się stało? opi.... dostał
41pp Napisano 6 Lipiec 2008 Autor Napisano 6 Lipiec 2008 Ale mieliśmy też swoje małe zwycięstwa" w Twierdzy był wtedy profos w randze plutonowego, straszny sadysta, koledzy załatwili mu widokówke od Helmuta z b. NRF, który to Helmut z rorzewnienie wspominał jak plutonowy opowiadał mu o przebiegu służby, kartka przyszła na JW. Potem było krótko, pas, sznurowadła i trafił do własnego pierdla". Niech mi powie ktoś czy to nie najwyższy poziom demokracji". Odgrażał się potem że; jak któryś z nas trafi do niego, to zgnijemy w lochu".Ale odsiedział swoje!!!GW
feld Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 Pamiętam jak gdzieś tak na końcu 80 lat w pewnej izbie pamięci Pieńsk"mieli stg 44 ja beszczelni powiedziałem ,że ptrzebuję go na wytawe-no i oczywiście zwinełem go.Teraz mi głupio.
Maniek7_2006 Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 kiedyś było inaczej, ludzie byli inni, teraz każdy właśnie przejmuje się tylko swoim, kiedyś ludzie bezinteresownie pomagali, a teraz? Ja uważam, że było lepiej, dużo lepiej niż jest teraz, minusem tamtych lat jest: wielki brat", SB,UB, ZOMO, i brak towarów w sklepach(ale dało się coś załatwić, więc źle nie było). PozdrO
Maniek7_2006 Napisano 6 Lipiec 2008 Napisano 6 Lipiec 2008 Sorki za podwójny post, niby ten wielki brat" był be, ale jak dawał sprzęt, to sprzęt nie rozlatywał się i był niezawodny, a teraz F16 ze złomu które ledwo dolatuje do Polski.PozdrO
41pp Napisano 7 Lipiec 2008 Autor Napisano 7 Lipiec 2008 Pamiętaj że u nowego Wielkiego Brata 150- latek temu było niewolnictwo!!!! Ale co kuźnia demokracji to kuźnia!!!!PS. Proponuję a kolana" i modlić się do gwiaździstego sztandaru, Bierz przykład z naszej WAAADZY!Pozdrawiam.
Maniek7_2006 Napisano 7 Lipiec 2008 Napisano 7 Lipiec 2008 Co jak co, ja uważam USA jako za wroga, i nie jestem ich zwolennikiem, jakoś jak trzymaliśmy ze starym wielkim bratem" mieliśmy nowoczesne (jak na tamte czasy) uzbrojenie, a teraz trzymamy kilka latek z nowym ratem" i mamy złom, w postaci F16 np. Uważam, że jeżeli teraz byśmy trzymali ze starym bratem było by lepiej, np. gaz i ropa tańsze, i uzbrojenie a nie złom.PozdrOPS. NIE DLA USA i TARCZY!!!
41pp Napisano 7 Lipiec 2008 Autor Napisano 7 Lipiec 2008 Ale KAAAAAAASA dla kilku Decedentów jest!!!!!!PS To Takie proste!!GW
wujekblacha Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Trzeba wiedzieć z kim trzymać, kiedy trzymać, kiedy się wycofać, kiedy nic nie mówić a kiedy się odzywać i parę innych kiedy :)))U nas zawsze jest z tym problem ponieważ rządzą emocje oraz prywata wyssana z mlekiem matek jeszcze z czasów Polski szlacheckiej...Zabory i inne czasy niewolnictwa nauczyły nas także służalczości. Nie bez kozery Platini odjechał taki zadowolony choć moim zdaniem konstruktywnie powodów do zadowolenia to nie ma ;)
Maniek7_2006 Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Co jak co, dla mnie było lepiej za komuny, mniejszy, dużo mniejszy stopień przestępczości, lepsze drogi, więcej miejsc pracy. Komuniści trzymali to jakoś w ryzach, gdyby była demokracja od razu po wojnie taka jaka jest teraz, to nawet dróg byśmy nie mieli, tylko polne ścieżki, i na końcu uzbrojenie, nie był to złom, który ledwo się kupy trzymał, tylko sprzęt. PozdrOPS. Może zakończmy temat, bo widzę, że zaczyna się robić dyskusja.
Maniek7_2006 Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Sorki za podwójny post,ale nie ma opcji edytuj post.Oraz ludzie, sąsiedzi byli dla siebie życzliwsi, przynajmniej w moim mieście tak było, że większość ludzi sobie pomagało, a teraz? ze świecą takich szukać...PozdrO
wulfgar Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 nie wnikając w polemikę dalszą bo wobec takich argumentów" brak mi do tego siły to pociesze cie że są jeszcze kraje, które spełniają twoje standardy pomyślności to jest Kuba i Korea Północna na pewno posiadają jeszcze dobry radziecki sprzęt" a nie ten obecny amerykański, niemiecki czy francuski złom i na pewno komuniści ich trzymaja dobrze w ryzach i dzieki temu jest tam tak błogo. Popieram wniosek jedynie o zakonczenie wątku w tej częsci ze względu na szkodliwośc dla zdrowia.
Maniek7_2006 Napisano 8 Lipiec 2008 Napisano 8 Lipiec 2008 Sorki za podwójny posttak z innej beczki...a USA już przestaje być mocarstwem(Nasz Nowy Brat), Chiny wykupują ich akcje narodowe, a dolar wciąż spada, ciekawe czy dożyjemy czasów kiedy na tandetnych rzeczach będzie MADE IN USA. PozdrOPS. Kończymy temat
41pp Napisano 8 Lipiec 2008 Autor Napisano 8 Lipiec 2008 Panoooowie do jest Hyde Park nie można tak sobie zamknąć wątku!!!!GW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.