Skocz do zawartości

Rekonstrukcyjne dziwadła vol.2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 504
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

To ja pozwolę sobie polecić najtańszą z możliwych wersję umundurowania polowego.
Można ukraść z pola lub samemu sobie wychodować" mundur.
Taniej już chyba nie da rady:-)))
Polecam wszystkim zajmującym się zwłaszcza II RP, a w szczególności saperom.
CWSap, Modlin, 1928r.

rewolt Jesteś moim przyjacielem ale nie mogę się zgodzic z tym że 70 proc.kawalerii nie nadaje się do rekonstrukcji W iłży była kawaleria od 1 bitwy i ich braki w umundurowaniu dało się zauważyc a mimo to naprawdę fajnie się prezetowali ,na 2 iłży już inaczej wiecej koni i do tego umundurowanie troszkę lepsze (polowe) (choc znam przypadki jak zołnierze szli na wojne w mundurach garnizonowych i to całkiem wiele było takich przypadków )teraz inna beczka Serokomla tu można zobaczyc przekrój kawalerii od pięknie wyglądającego 3 psk po typowo garnizonowy 1 KOP ,Zamośc Radzyń, Białystok ,Warszawa i 7puLub.Z około 40 szabel jakie zjechały na Serokomlę tylko 6 nie nadawało się mundurami do bitwy a i oczywiście 3 psk bo oni mieli tylko wyjściowe mundury .
Ale za to pieknie uczestniczyli w uroczystościach podczas apelu poległych w sobotę i niedzielnego pokazu .
Czy ułani piją ??
jak prawie każdy na rekonstrukcjach ,w domu czy na imprezie równie dobrze można zadac pytnie czy rycerze piją albo piechota ,itd ..odpowiedz jest jedna
-jak ktoś chce to pije
tylko jest jedna zasada jak dochodzi do bitwy czy uroczystości masz byc trzeźwy ... i tu zazwyczaj pojawia się pytanie czy ułan który poszedł do szarży był trzeżwy ?? odopiwedz innych . Nie no co ty przecierz pił wcześniej .A może sie mylą ??
teraz inne pytnie
Czemu ułani bija Niemców
tu jest odpowiedz podana wcześniej
- bo nie słuchają dowódcy albo niefortunnie zamachneli się szablą .
Co prawda widziałem hełmy tych ludzi i naprawdę groznie to wygląda bo jak by ktoś miał czapke to było by cienko z jego głową ale nasówa się mysl
-Dlaczego za kilku maja byc osądzni wszyscy ??
Dlaczego wszyscy ułani mają pokutowac za kilku niezdyscyplinowanych ???
Co do munduru to wiadomo każdemu co zaczynał tak jak ja czy Rewolt że kiedyś było trudno o mundur Polski a dzisiaj w internecie jest tego multum i każdy może wybrac wiec nie ma co kopi kruszyc tylko trzeba zbierac dudki i z czasem kupic sobie mundur i galowy i polowy i garnizonowy żeby miec w czym wystąpic na różnych okazjach .

To będzie najbardziej odpowiedne miejsce.
Jedna z GRH nazwy nie wymienię bo i po co przygotowała „małą” inscenizację do nowej wersji teledysku piosenki Sabatona pt. „40 : 1” Muzyka grana przez szwedzką grupę to kraina łagodności w porównaniu z tym co zaprezentowali „nasi koledzy” Czysta kompromitacja, tylko nie piszcie panowie że liczą się intencje, bo jak powiedział pewien znany ksiądz „szamba nie można nazwać perfumerią” :-)
Pozdrawiam

No ta je sobie też ulżę...

nie jestem ekspertem od kawalerii, ale niestety po tym co zobaczyłem w zeszłym roku w Iłży i po tym co widziałem w Ryczywole, jeżeli chodzi o kawalerię", to zmuszony jestem powiedzieć, że opisywanie tych Panów (bodajże próbujących odtwarzać 22 pułk ułanów podkarpackich)jako fajnie prezentujacych się" jest grubą przesadą. Nie wiem jak dokładnie nazywa się ich grupa, ale biorąc pod uwage ich zachowanie nazywam ich roboczo GRHJeźdźcy Apokalipsy". Już dwa razy w czasie rekonstrukcji (a nie przed czy po) spotkałem jednego gościa z tej grupy z czerwoną ze zmęczenia" twarzą, przy czym znamiona chroby filipińskiej były odczuwane od tego Pana, z daleka. Wcalenie musiał schodzić z konia. A na Ryczywole - o czym ju pisałem - ta sama komanda (nie wiem czy w grupie na koniach byli jeszcze reprezentanci innych GRH )
, o czym już pisałem - uskuteczniała skoki przez ludzi siedzących w dole strzeleckim.
Od zeszłego roku ci ludzie nic w zasadzie nie zmienili (może z wyjątkiem kilku osób)np.: nieprzerobione w ogóle mundury KBW z plastikowymi guzikami LWP (chyba, że za przeróbkę uznać odprucie patek KBW), szable - każdy inną, a wzory z całego świata, w zeszłym roku żaden nie miał kopii karabinka (w tym o ile dobrze zauważyłem chyba 1 czy 2 miało), to samo można powiedzieć o siodłach czy o tym co niektorzy z tych Panów mieli na nogach.
Jedynym elementem oprócz garnizonowych rogatywek, który był tam dobrze zrekonstruowany były ....konie;)

Odpowiadam. Złożyłem to popiersie w wierze, że ktoś dokona dogłębnej oceny i używając swej wnikliwości, zwróci uwagę na szczegół, coby starał się dogłębniej zweryfikować RYCERZA, bo ów rycerz, to JA.Odpowiedź na moje pytanie brzmi. W broni(fota nie jest stylizowana na 1939, więc i broń jest moim zdaniem na miejscu, chociaż nie mam takiej pewności co do paska) uderza jeden fakt.Nikt z was nie odpowiedział jaki. Otóż na końcu lufy jest resztka trawy.Takie są moje początki.Moim zdaniem, całkiem nieźle zacząłem.W czasie, kiedy założyłem ten mundur , myślałem, że wszystko jest ok, Dziwne spojrzenia kolegów z Batalionu Tomaszów..., ale co by nie okazało się , że jest nie ok, poszedłem do sdkfz-ta I SIĘ NIE WYCHYLAŁEM!!! Mundur był pożyczony, oryginalny GD. Pozdrawiam i życzę Wam wszystkim, oby kolejny Wasz kompan miał na swoim początku tylko taki mundek:)))

Dodam, iż wszelkie dotychczasowe Wasze komentarze traktuję, jako bardzo wartościowe i dzięki Waszej wiedzy, swoją wiedzę poszerzam.
Pozdrawiam całą brać, a w szczególności Hindusa, który stoi na posterunku i zawsze wie co i jak należy.3m-się.

Panowie ! Jeśli uda się wam zmienić niektóre zapisy pewnych ustaw i epokowa broń maszynowa będzie dostęna na rekonstrukcjach to SZACUN ! Teraz poprostu czepiacie się tematu który był już wielokrotnie poruszany . A ta pani " to ogolić jeśli jest co i do przedszkola ! . Pozdrawiam !

sebol13 - uważasz że błędem jest maskowanie na hełmie - zgaduję że o to chodzi? Jest wiele przykładów że tak maskowano sobie w 1939 hełmy. Inna sprawa że ten hełm wygląda na za bardzo przepakowany Krzakami:P.

A co tej rzekomej pani - no co - po prostu pewie zdarzały się Hajoty" o nieco dziewczęcym wyglądzie:P. Ale na serio - pomijając opaskę dywizyjną to przypomnijcie sobie scenę z Upadku" jak trafiają się kobiety w mundurach nie pasujących kompletnie dla nich - chociaz opaska zdaje się zaprzeczać takiej dość naciąganej tezie:).

ło jeżu, czytaj kolego posty!! wyzej masz odpowiedź. tak samo mnie wk.... komentarze na youtubie 50% to ooooo ak 47.." niestety baran zza wielkiej wody nie mogą zrozumiec ze u nas nie wolno, nie ma i koniec
a nawiasem mowiąc w ŁWF jest masa zdobycznego sprzetu historycznego ale wszystko popsute...

Zatem szanowny Rycerzu....
Powiem szczerze, że nie ma się czym chwalić wrzucając foto, n którym widać jedynie fragment bluzy i furażerkę.
Dodatkowo jakość zdjęcia daje bardzo wiele do życzenia i owej trawy, o której wspominasz - u mnie np w ogóle nie widać. Trzymając się Twojej logiki (i analizując owe zdjęcie) mógłbym się przyczepić do tego, że pasek od broni masz do bączka przymocowany jakąś żyłką, bo przecież karabińczyka też nie widać...
W dalszym ciągu podtrzymuję swoje zdanie odnośnie na temat tkanego orła na furażerce - jest to błąd.
Dodatkowo piszesz o oryginalnej bluzie GD - mógłbyś wrzucić jakieś dokładniejsze jej zdjęcia... bo jak narazie nie poznałem w tym wspaniałym kraju zbyt wielu osób idących na tego w bluzach za minimum 3tyś zł (tu pomijam imprezę D-Day 2007, gdzie iegały oryginalne groszki").
:)

Jankes90 -> Kałacha widziałem, ale każdy chyba wie że normą jest sytuacja, że rekonstruktorom na inscenizację nie zawsze starczy mauserów i td. i niektórym nadal trafiają się późniejsze bronie. Dlatego siłą rzeczy AK-47 się nie czepiałem:).

Prawdą jest natomiast że na rekonstrukcjach z września używanie AK47 jest może uzasadnione jako 'zastępnik' albo 'pomocnik' dla MG, ale dla MP38 to już bym się zastanowił. Była tego taka ilość ogółem, że jak nie ma samego MP to spokojnie można sobie odpuścić i założyć że żadnego MP nie było w tym oddziale... Już lepiej wziąść k98k.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie