boberlium Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Policjanci z wydziału kryminalnego komendy wojewódzkiej Policji w Łodzi zatrzymali mężczyznę prowadzącego nielegalne wykopaliska. 36-letni księgarz plądrował stanowiska archeologiczne a informacje o ich lokalizacji zdobywał na specjalnym czacie. Pozyskane w ten sposób przedmioty sprzedawał potem na aukcjach internetowych.____________________________________________________________Policjanci z zespołu do walki z przestępczością przeciwko zabytkom wydziału kryminalnego komendy wojewódzkiej Policji w Łodzi ustalili 36-letniego księgarza z Łodzi. Mężczyzna posługując się wykrywaczem metalu plądrował stanowiska archeologiczne w okolicy Lutomierska, Antoniewa, Głowna i Jeżowa. W mieszkaniu mężczyzny przy ul. Piotrkowskiej znaleziono wykrywacz metalu oraz przedmioty pochodzące z czasów średniowiecza i XVIII wieku. Funkcjonariusze zabezpieczyli między innymi 214 monet, zabytkowe plomby, dzwonki, klamry, odważniki, medaliki oraz elementy mundurów.Ustalono, że mężczyzna na specjalnym forum internetowym dla poszukiwaczy zdobywał informacje o miejscach działań wojennych lub lokalizacji stanowisk archeologicznych i jeździł na wskazane miejsca z wykrywaczem metalu. Pozyskane w ten sposób przedmioty 36-latek sprzedawał na aukcjach internetowych. Jak oświadczył, miał świadomość, że prowadzenie bez zezwolenia badań na stanowiskach historycznych i archeologicznych jest zabronione. Twierdził, że nie miał świadomości, iż rozkopuje stanowiska archeologiczne wpisane do rejestru zabytków.36-latek odpowie zarówno z przepisów ustawy o ochronie zabytków jak i z kodeksu karnego. Mężczyzna usłyszał zarzuty prowadzenia nielegalnych wykopalisk z użyciem wykrywacza metalu, niszczenia stanowisk archeologicznych będących dobrem narodowym o szczególnym znaczeniu oraz przywłaszczenia znalezionych przedmiotów. Grozi mu kara nawet do 10 lat pozbawienia wolności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Informacja nówka nie śmigana! Z 03.04.2008.Celowo ukryłeś datę,łosiu.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2008 łosia to se przed lustrem szukaj :) i co z tego , że z kwietnia ? Znalazłem i tyle były jeszcze 2 nowsze :) Pewnie 80 % tutaj to jest takich jak ten wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Dolnośląscy policjanci zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy podejrzewani są o prowadzenie nielegalnych wykopalisk. Funkcjonariusze znaleźli u nich kilkadziesiąt monet oraz kilka medali pochodzących prawdopodobnie z okresu XVI - XVIII w. Wśród zabezpieczonych przedmiotów jest także srebrny denar rzymski z okresu I - II w. naszej ery. Ponadto jeden z zatrzymanych mężczyzn oferował zabytki do sprzedaży poprzez internetowe portale aukcyjne.Informacje o mężczyznach, którzy prowadzą nielegalne wykopaliska dotarła do dolnośląskich kilka dni temu. Od razu zaczęli badać sprawę. Nad jej wyjaśnieniem pracowali funkcjonariusze z zespołu dw. z przestępczością przeciwko dziedzictwu narodowemu. Wspierani przez miejscowych funkcjonariuszy zatrzymali dwóch mieszkańców gminy Sobótka. Mężczyźni w wieku 34 i 43 lat, podejrzewani są o prowadzenie nielegalnych wykopalisk, ale też o sprzedaż i paserstwo zabytków archeologicznych.W mieszkaniach obu zatrzymanych funkcjonariusze znaleźli kilka medali oraz kilkadziesiąt różnych monet,. Był wśród nich również srebrny denar rzymski, pochodzący z okresu I - II w. naszej ery. Z wstępnych ustaleń wynika, że zabezpieczone zabytki archeologiczne w większości pochodzą z okresu XVI - XVIII w. Teraz zostaną one poddane szczegółowej ekspertyzie i wycenie. Ponadto jeden z zatrzymanych mężczyzn oferował zabytki do sprzedaży poprzez internetowe portale aukcyjne.Przypomnijmy, że w świetle ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, każdy zabytek archeologiczny stanowi własność Skarbu Państwa. Osoby, które wejdą w posiadanie takich przedmiotów zobowiązane są powiadomić konserwatora zabytków. W przeciwnym razie mogą odpowiadać za przywłaszczenie mienia. Przestępstwo to zagrożone jest karą nawet do 3 lat pozbawienia wolności.Natomiast na prowadzenie wykopalisk trzeba mieć stosowną zgodę wojewódzkiego konserwatora zabytków. W przeciwnym razie prace takie są nielegalne i w świetle ustawy stanowią wykroczenie zagrożone karą aresztu, ograniczenia wolności lub grzywny. Sąd w takim przypadku może również orzec przepadek narzędzi i przedmiotów służących do prowadzenie nielegalnych wykopalisk.Był tutaj ostatnio taki co się chwalił starymi monetami :) Widać jednak , że im starszy tym głupszy się sprawdza.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja20 Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Co masz na myśli pisząc że: Pewnie 80 % tutaj to jest takich jak ten wyżej" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2008 No, że większość szuka (ryje teren) żeby potem sprzedawać fanty na allegro , które są nielegalne :) Widzę u mnie w Świnoujściu jaki jest poziom szukaczy" dołek na dole , a i nawet jak już wszystko przeszukali to i tory, bocznice, zwrotnice wąskotorówki (cały kompleks kilka km) zabrali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2008 i powiem , że u mnie fantów było sporo (kiedyś chodziłem to i bez wykrywacza znajdowałem stosy) :) Teraz wsio rozkradli, a by się przydało takie coś np. do naszych starych fortów.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja20 Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Skoro poszukiwacze dla Ciebie to złodzieje i szukają tylko po to, żeby sprzedać to się wynoś z tego forum, po co się tu udzielasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Czytać potrafisz ? napisałem chyba wyżej , że 80 % się tak zachowuje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja20 Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 To po co się tu udzielasz skoro aż 80% to złodzieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujekblacha Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Dajcie spokój koledzy. Moim zdaniem granica prawa jest tu tak cienka, że szkoda na ten temat bic pianę. Jak czytam o odważnikach, zabytkowych plombach, podkowach i dzwonkach no to od razu wiem że to zabytki klasy zerowej :))) A elementy mundurów i klamry to już powinno się Strasburg zawiadamiać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadet Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 przeździec ta dyskusja jest zbędna !przecież widzisz że i tak pewnie torów kolejowych 2\\3 z nas szuka z wykrywką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadet Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 A wogule to proponuje zamknąć temat bo to prowadzi do kłótni a nie normalnej rozmowy .pozd 4all ( dla złomiarzy też ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2008 kadet lepiej słownik sobie kup :) może poszukaj wykrywaczem .... jakiś się trafi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Ludzie co się z wami dzieje??? Ciągle jakieś pyskówki ostatnio...ps. NIGDY nie sprzedałem żadnej znalezionej rzeczy, i zapewne większość ludzi z forum także, co innego wymiana-mnie interesuje jedno, kogoś innego drugie... i nie przypominam sobie tematu pod tytułem-Jak sprawnie zdemontować szynę kolejową"-więc pod złodzieje pewnie też się nie załapię, ponieważ nikt się tu takimi radami nie wymienia... wsadzasz złodziei z nami do jednego pudełka, więc zauważ że jako eksploratorzy mamy swój pewny kodeks, a te 80% jakoś do mnie nie przemawia.Prawdziwy poszukiwacz interesuje się historią i pochodzeniem znalezisk, jakie by one nie były-metal, porcelana, nawet budynki czy inne obiekty(i nikt ich nie okalecza z metali jak to robią złomiarze). I żeby nie było że idealizuję-są na forum osoby które sprzedają fanty i jest to ich sprawa, robią to na swoją odpowiedzialność(a jeśli jest to jakakolwiek rzecz zakazana-nikt z takich osób nie uzyskuje na tym forum aprobaty!!!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadet Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 jeśli moje słownictwo jest nie zrozumiałe i nie do odczytania co dla nie których forumowiczów ( mam nadzieje że to nie przekracza 20 % ) to 80 % wie o czym pisze i na jaki temat .jeśli nie to sorry winnetou nie jest mi przykro z tego powodu że źle piszę i robię bledy .pozdrawiam cię boberlium i all Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 A ja sie ciesze ze jestem w tych 20 prcentach wporzadku moim skromnym zdaniem chociaz tez mnie cos trafia na widok smieci i dolkow w lesie :) pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadet Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 każdego trafia szlak na taki widok !!!i szlak mnie trafia jak słyszę że jeśli masz wykrywkę to jesteś złodziejem i szabrowni,iem .nie chce się kłucić , ale jeśli ktoś mi i moim kolegom dopina łatki to niech się schowa do dołka ktorego nie zasypałem i wtedy na pewno go zasypię z największą chęcią .całe szczęście że zakopuje po sobie dołki i pomagam arheo. PS. możecie na mnie jechać ile chcecie ale takie jest moje zdanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal123456789 Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Ja nie jeżdżę po nikim i nie wiem po co ten temat :) OK może i był już kiedyś na forum albo nie jest to news ale co z tego :) po co ta dyskusja ? :) pozdRo!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadet Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 mam wielką prośbę do baciana !!!zamknij ten temat !!!!!!!!!!!!!!!nie są nam potrzebne takie głupie zwady !!!! pis mek love !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 30 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Niektórzy chyba nie zrozumieli o co w tym chodzi temacie :) albo Ci co się burzą mają cos na sumieniu... Po prostu napisałem , że jest jakiś szał na wykopki i byle kto śmiga gdzie popadnie żeby bić kasę.... i hańbi dobre imię prawdziwych poszukiwaczy , ktorzy czerpią radość z sygnału - wykopania i oczyszczenia czegoś z dawnych lat :) a nie robią syf żeby na allegro parę zł zarobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 Nie szacuj lepiej więcej kto jest kim na forum a nie będzie zgrzytów, poszło o te śmiałe 80% :)Pozdrawiam Cię i liczę że jesteś w tych 20-tu procentach :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon_rybnik Napisano 30 Czerwiec 2008 Share Napisano 30 Czerwiec 2008 80% ? A może 99,9% i tylko Ty biedny robaczku w porządku jesteś? Tylko w takim razie po co na jednym forum ze złodziejami i bandziorami piszesz?Trzeba być naprawdę bezczelnym żeby w tak chamski sposób obrażac tutaj obecnych. I jeszcze jedno,jeśli nie złapałeś kogoś za rękę i nie masz dowodu to nie oskarżaj nikogo. No chyba że masz na każdego przysłowiową teczkę, ale wtedy to gnaj prosto do prokuratury, konkurencja Ci się wtedy trochę wykruszy.Szkoda słówPozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.