Skocz do zawartości
  • 0

NIESMIERTELNIK SS

Adr

Pytanie

Napisano

Hola!

Potrzebuje pomocy w ustaleniu numeru batalionu. Czy posiada ktos w swoim zbiorze blaszke podobnej (czyt. identycznej) czcionki, czy ewentualnie takowe zdjecie?

Jedynym sposobem na ustalenie numeru batalionu jest porownanie tej blaszki do calego niesmiertelnika, wybitego identyczna czcionka.
Wiem, napewno, ze nie jest to SS IG AuE BTL 1. Posiadam zdjecie takiej blaszki, i wzor czcionki jest kompletenie inny.

Na poczatek bylbym niezmiernie wdzieczny za przypis wszystkich SS IG AuE BTL. Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam
Adr

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tessin Georg autor ¨ Verbände und Truppen der deutschen Wehrmacht und der Waffen-SS im Zweiten Weltkrieg 1939-1945¨.bodajże 17 tomów,więcej informacji proponuję poszukać w sieci.Tessin jest także autorem opracowania o policji w III Rzeszy.
Napisano
z tego co wiem w skład kazdej Dyw.Gren.WSS wchodziły 3 pułki Gren.Wss,oraz batalion zapasowy posiadający w składzie 5 kompani zap.ss.
Napisano
Dziekuje Abcd.

Skoro istnialy 2 bataliony, z czego SS IG AuE BTL 1 byl bity na niesmiertelnikach, to ta polowka z SS IG AuE BTL winna byc z 2. batalionu?
Napisano

A gra warta jest swieczki". Inny przyklad gdzie po czcionce udalo sie uzyskac pelne bicia.

4./ SS Panzer Grenadier Ausbildungs und Ersatz Bataillon 12.

Napisano
Wzór czcionki do bicia blach przez cały okres istnienia jednostki mógł się teoretycznie zmienić,i to nie raz,a co do blachy z 1 zdjęcia warto by sprawdzić czy SS IG AuE BTL mógłby mieć 7 kompanii,była to jednostka zapasowa więc teoretycznie jest możliwe.
Napisano

Hola!

Potrzebuje pomocy w ustaleniu numeru batalionu. Czy posiada ktos w swoim zbiorze blaszke podobnej (czyt. identycznej) czcionki, czy ewentualnie takowe zdjecie?

Jedynym sposobem na ustalenie numeru batalionu jest porownanie tej blaszki do calego niesmiertelnika, wybitego identyczna czcionka.
Wiem, napewno, ze nie jest to SS IG AuE BTL 1. Posiadam zdjecie takiej blaszki, i wzor czcionki jest kompletenie inny.

Na poczatek bylbym niezmiernie wdzieczny za przypis wszystkich SS IG AuE BTL. Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam
Adr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie